Svensk gruppseger – detta väntar i kvartsfinalen

Sverige är vidare i fotbolls-EM och efter att ha vunnit grupp C slipper man tuffa Frankrike i kvartsfinalen. För Johanna Rytting Kaneryd är Italien ett välkommet motstånd.
– Italien hade varit kul att spela mot!, säger Johanna Rytting Kaneryd.

ANNONS
|

Inför måndagens sista omgång är det helt öppet om andraplatsen bakom Frankrike i grupp D. Island, Belgien och Italien kan alla fortfarande ta sig vidare till kvartsfinalen i Leigh på fredag, där Sverige står för motståndet.

Island har fortfarande allt i egna händer, men behöver vinna mot Frankrike för att slippa förlita sig på resultatet i matchen mellan Italien och Belgien.

Isländskorna går också vidare om båda matcherna slutar oavgjort, men även vid förlust så länge Italien–Belgien slutar 0–0. Blir det i stället 1–1 mellan Italien och Belgien kommer i första hand lagens totala målskillnad i EM avgöra om det blir Island eller Belgien som går vidare. I nästa steg skiljs lagen åt genom, i tur och ordning: flest antal gjorda mål, minst antal gula och röda kort och slutligen Uefa-koefficient vid tidpunkten för EM-lottningen.

ANNONS

Vid oavgjorda resultat från 2–2 och uppåt i Italien–Belgien måste Island ta poäng mot Frankrike för att ta sig vidare.

För Italien är seger mot Belgien det enda som räknas, annars är laget definitivt utslaget. Det krävs dock också att Frankrike tar poäng av Island om det ska gå vägen för italienskorna.

Så vad är det att föredra för svensk del?

De svenska spelarna var efter storsegern mot Frankrike ödmjuka inför kommande uppgifter – men också övertygade om det egna lagets förmåga att vinna oavsett vilket lag som står på andra sidan.

– Jag har full respekt för vem vi än ska möta. Det spelar ingen roll vilka vi möter. Vi kommer vara förbereda, säger Hedvig Lindahl.

Ni vinner oavsett?

– Det hoppas jag absolut. Det blir kul att följa de avgörande matcherna i morgon. Eftersom vi inte vet nu behöver vi inte förbereda oss på något nu.

Hon får medhåll av Olivia Schough.

– Frankrike har sett bra ut men allt kan hända i en kvartsfinal. De andra lagen är också tuffa. Det kommer bli tufft oavsett, säger hon.

Vill se Italien

Nathalie Björn ser Italien specifikt som en tuff potentiell motståndare.

– Italien är ett bra lag som vi mötte i Algarve. Det är ett tufft motstånd, som levlat upp och spelade väldigt bra mot Island.

ANNONS

Vilka vill du helst möta?

– Egentligen är det skit samma. Alla lag är bra och . vill vi gå hela vägen måste vi slå alla lag. Men det är klart att det är skönt att möta Frankrike senare.

Hedvig Lindahl ser segern mot Portugal som ett tecken på att Sveriges val att börja sin EM-uppladdning senare än många andra lag var korrekt.

– Man har bra och dåliga dagar men vi har sakta men säkert byggt på även här. Vi samlades inte lika otidigt som alla andra lag, så de kanske är längre i sitt finlir – men kanske också blir tröttare ju längre turneringen går, säger hon.

Johanna Rytting Kaneryd var den av de svenska spelarna som tydligast kunde peka ut ett motstånd hon gärna möter.

– Italien hade varit kul att spela mot! Det är typiskt mig att alltid svara på frågorna. Alla tre motstånd är bra på sitt sätt, säger hon.

Island

Världsrankning: 17.

Meriter: Det här är fjärde gången som Island kvalificerat sig till ett Europamästerskap. Den bästa insatsen kom under EM i Sverige 2013, när man nådde kvartsfinal. Hittills har man aldrig kvalat in till ett VM.

Statistik mot Sverige: Länderna spelade i samma grupp i kvalet till EM i England, och isländskorna bjöd på tufft motstånd. I Reykjavik blev det 1–1 innan Sverige säkrade EM-platsen genom 2–0 på Gamla Ullevi. På 17 försök har Island bara besegrat Sverige två gånger, i Algarve Cup 2014 (2–1) och 2011 (2–1). Sverige har 13 segrar och 55–11 i målskillnad.

Stjärnan: Lagkaptenen Sara Björk Gunnarsdóttir är fortfarande den stora profilen i ett Island med ett par stjärnor i vardande, där Karólína Lea Vilhjálmsdóttir, 20, och Sveindís Jane Jónsdóttir, 21, sticker ut. Sara Björk Gunnarsdóttir slog igenom i damallsvenska Rosengård och har de senaste åren passerat toppklubbar som Wolfsburg och Lyon innan hon nyligen skrev på för Juventus.

Belgien

Världsrankning: 19.

Meriter: Det är blott andra gången som Belgien tar sig till ett EM-slutspel. I EM i Nederländerna för fem år sedan tog det slut i gruppspelet efter seger mot Norge, men förluster mot Danmark och Nederländerna.

Statistik mot Sverige: Belgien hör inte till de vanligaste motståndarna för Sverige, länderna har bara stött på varandra vid fyra tillfällen genom åren. Sverige har fyra raka segrar – 13–3 i målskillnad – men det senaste mötet har 13 år på nacken.

Stjärnan: Tessa Wullaert är både lagkapten och tidernas främsta målgörare i det belgiska landslaget. Den tidigare Wolfsburg- och Manchester City-anfallaren är spelaren att få stopp på när Belgien står på andra sidan.

Italien

Världsrankning: 14.

Meriter: Två EM-silver har det blivit för det italienska damlandslaget, men det var några år sedan. Efter andraplatserna 1993 och 1997 har Italien fört en anonym tillvaro på den internationella damfotbollsscenen, men de senaste åren har både Serie A och landslaget tagit kliv.

Statistik mot Sverige: Sverige har 15 segrar (under ordinarie tid) på 24 möten, men Italien har orsakat en hel del problem de senaste gångerna. I finalen i Algarve Cup tidigare i år krävdes det straffar innan Sverige kunde säkra segern, och i landskampen närmast dessförinnan, i Cremona 2018, blev det italiensk 1–0-seger.

Stjärnan: I ett lag fyllt av Juventusstjärnor måste Cristiana Girelli lyftas fram. 32-åringen var lagets främsta målskytt i kvalet med nio fullträffar och utsågs till Serie A:s bästa spelare både 2020 och 2021.

Ställningen i grupp D efter två omgångar

1) Frankrike, 6 poäng, 7–2 i målskillnad (+5).

2) Island, 2 poäng, 2–2 (0)

3) Belgien, 1 poäng, 2–3 (–1)

4) Italien, 1 poäng, 2–6 (–4)

Om två eller flera lag står på samma poäng skiljs lagen åt genom, i tur och ordning:

+ inbördes möten.

+ målskillnad i inbördes möten.

+ antal gjorda mål i inbördes möten.

+ total målskillnad.

+ totalt antal gjorda mål.

+ straffläggning (om de berörda lagen möts i sista gruppspelsmatchen).

+ minst antal gula och röda kort.

+ högst Uefa-koefficient inför EM-lottningen (baseras på ländernas resultat i EM 2017, VM 2019 och kvalet till EM 2022).

ANNONS