Stort slagsmål på Slottsskogsvallen

På fredagen bröt ett stort slagsmål ut på Slottsskogsvallen. Situationen ska ha urartat efter en Gothia cup-match som avslutades med en straffläggning. Nu har Gothia cup beslutat att utesluta klubben som var drivande i slagsmålet.

ANNONS
|

Bråket uppstod efter en match på Slottsskogsvallen mellan ett ungdomslag från Frankrike och ett lag från USA.

– Det är ett bråk. Flera personer inblandade. Flera personer som bråkar på platsen. Polis är på väg till platsen. Ska vara på platsen nu, säger Anna Göransson, presstalesperson Polisen region Väst.

GP:s reporter på plats blev vittne till händelseförloppet.

Efter en straffläggning firade det vinnande laget, vilket skapade stor irritation hos motståndarna. Lagen konfronterade varandra, och ett stort slagsmål bröt ut på plan. Efter en stund lugnade det hela ned sig, varpå det ena laget lämnade anläggningen.

Person slagen blodig

Då ska det andra laget ha följt efter, vilket i sin tur provocerat fram ett nytt slagsmål. Det förlorande laget jagade sedan vinnarna till en hållplats.

ANNONS

Stämningen var upprörd, och supportrar på plats försökte gå emellan.

En polisbil och en polisbuss var kort därefter på plats. Då hade ena laget sprungit upp i skogen och gömt sig och de andra gått tillbaka in i spelargången på Slottsskogsvallen där polisen gjorde inledande förhör om händelsen. En person hade slagits blodig och sågs till av anhöriga.

”Föräldrar gråter”

En guide för ett av lagen beskriver det som inträffat.

– Våra spelare och föräldrar har skadats. Några ungdomar som skadats och en förälder som behöver sys. Ambulansen är på väg.

Vad säger du om det som hänt?

– Det är fruktansvärt. Det är fotboll, det ska inte ske på en fotbollsplan. Man är här för att ha kul och inte för att hålla på att sparka på folk som ligger ner. Boxa på föräldrar. Deras tränare släpper ut dem från omklädningsrummet för att de ska följa efter oss till hållplatsen, säger personen, och fortsätter:

– Det hör inte hemma här. Det är fruktansvärt. Det är föräldrar som gråter och som blir sparkade i ansiktet. De kan inte göra någonting.

Gothia cup utesluter klubben

Malin Fahlén är kommunikationschef på Gothia cup och säger att laget som var drivande i slagsmålet och attackerade det vinnande laget inte kommer att vara välkommet tillbaka till Gothia cup. Man kommer också lämna in en rapport till klubbens nationella fotbollsförbund.

ANNONS

– Från Gothia cups sida är den klubben inte längre välkommen tillbaka i Gothia cup. I övrigt hanteras det fotbollsmässigt genom att rapportera det till fotbollsförbundet, där laget kan räkna med avstängning på nationell och regional nivå.

Hur har Gothia cup agerat efter händelsen?

– Vi har framförallt sett till att stötta det laget som blev påhoppade efter straffavgörandet. Dels i kontakt med polis men även i att erbjuda dem samtalsstöd. Praktiskt så flyttade vi deras semifinal från ikväll till i morgon bitti istället, på deras begäran.

Hur ser skadeläget ut för spelarna?

– De är lindrigt skadade. Ingen behövde uppsöka sjukhus för vård, men är förstås väldigt påverkade efter händelsen när man varit med om en sådan situation.

ANNONS