Stort coronautbrott i superettan-klubb

Superettan-klubben Umeå FC har drabbats av spridning av covid-19. I ett pressmeddelande skriver klubben att sex spelare och ledare testats positivt för viruset.

ANNONS
|

Under tisdagens presskonferens höjde statsepidemiolog Anders Tegnell ett varningens finger för att covid-19 ser ut att spridas inom idrottsmiljön. Detta efter att det dykt upp flera fall av smittspridning från svenska klubbar, främst inom hockeyn.

Nu meddelar superettan-klubben Umeå FC att klubben är drabbat av ett utbrott. Sex spelare och ledare i föreningen har testats positivt för covid-19.

– Vi följer rekommendationerna noga och direkt när symptomen uppvisades blev det att stanna hemma i karantän som gällde. Det var därför vi saknade så många spelare mot Degerfors, säger klubbchefen Danny Persson till TT.

Under måndagen och tisdagen har laget ställt in sina träningar och övriga laget har ännu inte testats för covid-19.

ANNONS

– Nej, där är vi inte än. Vi har kontaktat smittskyddet och inväntar på deras svar för hur vi ska gå vidare. Vi kommer att följa allt de säger, säger Danny Persson.

Har match på söndag

Under tisdagen adresserade statsepidemiolog Anders Tegnell frågan om coronafall inom idrotten på Folkhälsomyndighetens presskonferens.

– Nu verkar just idrott, framförallt ishockey, vara väldigt drabbat. Det är viktigt att de som arbetar och är i det här håller avstånd, organiserar tävling och träning så att man inte kommer nära varandra. Jag tror inte smittan sprids på isen, det händer i omklädningsrum och när man träffas före och efter sporten, sade Anders Tegnell på tisdagens presskonferens.

LÄS MER:Tegnells oro för idrotten: ”Väldigt drabbat”

LÄS MER:Smittskyddsläkarnas larm: Hög smittorisk i idrotten

Sedan tidigare har coronasmitta bekräftats bland annat i Helsingborg och AFC Eskilstuna, samt i flera lag i den lokala fotbollen.

I helgen spelade Umeå mot Degerfors och Persson säger till TT att man varit i kontakt med Degerfors sedan man fått testresultatet.

Umeås nästa match är mot just AFC Eskilstuna, på söndag.

ANNONS