1/2

Stina Svenssons ilska mot GFC-beskedet

Beslutet att lägga ner GFC:s A-lag har väckt starka reaktioner hos FI-toppen Stina Svensson.
I ett pressmeddelande går hon till skarp attack mot ”gubbstyret” i föreningen och köper inte ordförande Peter Bronsmans förklaring.
– Det är ett hån mot spelarna, säger Stina Svensson.

Svenska mästarklubben Göteborgs FC avvecklar sin elitsatsning och A-laget försvinner med omedelbar verkan.

Reaktionerna i Fotbollssverige har inte låtit vänta på sig.

– Chock. Som alla andra tror jag. Man blir lite förbannad också. Det känns brutalt och helt overkligt. Jag tänker på spelarna. Det är fan människor det handlar om. Detta är brutalt, säger tidigare storspelaren Lotta Schelin till GP om beslutet.

Politikerns ilska: ”Inte prioritet”

GFC-supportern Stina Svensson, gruppledare för Feministiskt initiativ i kommunfullmäktige, rasar även hon mot beskedet.

I ett pressmeddelande riktar hon skarp kritik mot GFC:s ledning under rubriken: ”Bedrövligt gubbstyre bakom beslutet att lägga ned Göteborgs FC!”.

– Det här är ett beslut fattat egenmäktigt av ett par äldre gubbar i en styrelse, där ingen kvinna ingår. Det verkar vara en sluten förening då det är svårt att bli medlem i föreningen, näst intill omöjligt och kallelse till årsmöten sker i det dolda, säger Svensson i pressmeddelandet.

För GP utvecklar hon sina känslor.

– Det blir för mig bara ett kvitto på att damidrott inte är en prioritet. Det är ett hårt slag mot damfotbollen i Göteborg och damfotbollen i stort, även mot spelarna som drabbats av detta, säger hon.

Du tänker att det här aldrig kunnat ske i en herrklubb?

– Det hade verkligen aldrig hänt i en herrklubb. I en herrklubb hade man vänt ut och in på alla möjligheter för att driva föreningen vidare, säger Stina Svensson.

LÄS MER: Efter GFC:s uttåg – så kan Göteborg fortsatt ha ett damallsvenskt lag

Dömer ut förklaringen: ”Ihålig”

Ordföranden Peter Bronsman har uttryckt att GFC ”gjort sin del” för damfotbollen i Göteborg och att det nu är dags för de traditionella herrföreningarna i staden (IFK Göteborg, BK Häcken och Örgryte IS) med damlag att ta över.

– Vi var väldigt tidiga. Nu när de andra herrlagen i Göteborg öppnar upp verksamhet även för tjejerna tycker vi att de ska ta taktpinnen, sade Bronsman till GP.

En förklaring Stina Svensson dömer ut totalt.

– Det är ett väldigt ihåligt argument måste jag säga. Alltid har man fått höra att konkurrens är bra, konkurrens utvecklar och så vidare. Att säga att ”vi har gjort vårt”, det är ett hån mot spelarna som satsat sina karriärer i GFC, kämpat och vunnit flera guld för klubben. Det är inte ett argument som tar damfotbollen och den jämställda fotbollen på allvar.

LÄS MER: Spelarna i chock: ”Ledsna”

Stina Svensson: ”Näst intill omöjligt” att bli medlem

I pressmeddelandet beskriver Stina Svensson klubben som ”sluten” och ”näst intill omöjligt” att bli medlem i föreningen.

Hur menar du då?

– Jag själv är engagerad i supporterföreningen och har försökt bli medlem i klubben. Men det är väldigt svårt. Det finns ingen överskrift på hemsidan som visar att ”här kan du bli medlem”, utan du får gå in via supporterfliken. Där kan du bli stödmedlem eller fullmedlem, men då ska du mejla styrelsen som ska behandla din ansökan. Jag undrar: vad är det som ska behandlas? Jag blir verkligen frågande till hur saker och ting skötts.

Skickade du själv in någon ansökan om att bli medlem?

– Nej. Jag gjorde aldrig det eftersom jag inte hittade någon mejladress. Jag tänkte att det blev för krångligt.

Själva huvudfrågan kring GFC:s elitverksamhet är ingen fråga som politikerna kan styra över eller ens lägga sig i.

– Men jag som politiker blir orolig för vad det här signalerar till unga tjejer att vilja satsa på fotboll, idrott och föreningslivet överhuvudtaget. Det skickar väldigt dåliga signaler.

GP har sökt Peter Bronsman.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.