Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Stina Blackstenius hjälte när Häcken slog Rosengård och tog sig till final

Det var ett riktigt tungviktsmöte i semifinalen av svenska cupen. Det skulle sluta med seger för Häcken efter att Stina Blackstenius, 25, gjort matchens enda mål.
– Det var inte det snyggaste målet jag har gjort, säger hon.

Det skulle bli en riktig tungviktskamp på Bravida Arena när Häcken och Rosengård gjorde upp om en finalplats i svenska cupen. Det skulle bli ett möte där Häcken började bäst innan gästerna tog över desto mer.

Samtidigt som chanserna fortsatte att avlösa varandra.

Att det var Sveriges två bästa lag som gjorde upp var tydligt. Att det finns en rivalitet mellan lagen var lika tydligt det och särskilt efter att Häcken (då som Göteborg FC) vann SM-guldet i vintras före just Rosengård.

– Man känner i matchen idag att det är en otrolig kamp mellan oss båda. Båda lagen vill verkligen nå finalplatsen och därför var det extra viktigt för oss att vi gör en så bra match mot ett så bra lag, säger Stina Blackstenius.

För ja.

Det skulle bli Stina Blackstenius som skulle bli den stora hjälten den här gången.

Inhopparen, Anna Csiki ryckte förbi på vänsterkanten och inspelet hamnade efter lite flipperspel framför fötterna på Blackstenius som inte kunde missa.

– Alla mål räknas, säger hon och fortsätter:

– Det är alltid kul som anfallare att få göra mål och speciellt i en så viktig match. Det stärker mitt självförtroende även om det inte var det snyggaste målet jag har gjort i min karriär. Men det är ett skönt kvitto på att man är på rätt plats.

Det där målet från Blackstenius skulle räcka och för det kan hon och lagkamraterna tacka Jennifer Falk för som räddade ett friläge med ansiktet och dessutom att gästerna prickade ribban två gånger om istället för nätmaskorna.

– Det här är otroligt skönt, säger Stina Blackstenius och fortsätter:

– Vi har haft det som målsättning att nå en finalplats och få spela om ännu en titel. Jag tycker verkligen att vi gör en bra prestation mot ett otroligt duktigt lag. Det här var en värdemätare för oss där vi fick se lite vart vi står och vi ska vara nöjda med insatsen.

Något särskilt du tycker är bra?

– Att vi skapar många chanser och när man gör det då dyker det upp sådana chanser som jag fick och då gäller det bara att ta den.

Efter att förra säsongen tog slut har det varit en stor omsättning i spelartruppen för Häcken som både tappat tunga namn men även fått in flera nya spelare som snabbt tagit en plats i startelvan.

– Det har känts bra under försäsongen. De nya spelarna som kommit hit har verkligen tillfört otroligt mycket. Jag tycker även att vi har utvecklat vårt defensiva och offensiva spel med olika kombinationer och det börjar forma sig nu. Samtidigt är vi ändå en del som är kvar från förra säsongen och det här ska verkligen bli en rolig säsong som vi har framför oss, säger Stina Blackstenius.

Hur firar du det här då?

– Haha! Det är bara en match och vi har ju finalen kvar ... man ska inte ropa hej ännu!

I finalen den 13 maj väntar Eskilstuna för Häcken. I final är även herrlaget i Häcken som där ställs mot Hammarby och redan i maj kan klubben säkra en historisk dubbel om det går vägen.

Så startade Häcken: 3-5-2

Jennifer Falk - Luna Nørgaard Gevitz, Emma Kullberg, Lisa Ökvist - Johanna Rytting Kaneryd, Filippa Curmark, Julia Zigiotti Olme (Elin Rubensson, 86), Filippa Angeldal, Milica Mijatovic (Anna Csiki, 65) - Stina Blackstenius, Pauline Hammarlund.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.