Bert Andersson (här tillsammans med Karl-Erik Nilsson och Håkan Sjöstrand) och hans Göteborgs FF får hård kritik efter beslutet i ordförandevalet.
Bert Andersson (här tillsammans med Karl-Erik Nilsson och Håkan Sjöstrand) och hans Göteborgs FF får hård kritik efter beslutet i ordförandevalet. Bild: MATHIAS BERGELD

Stenhårda kritiken mot Göteborgs val

Göteborgs FF:s styrelse valde att rösta på Lars-Christer Olsson.
Trots att Olsson var emot Göteborgsmotionen.
– Ett stort svek, dundrar Thomas Gustafsson, klubbchef Gunnilse IS.

ANNONS
|

Göteborgs FF la sina elva röster på Lars-Christer Olsson i ordförandevalet på förbundsmötet i Solna. Det hjälpte inte – Fredrik Reinfeldt vann omröstningen och är ordförande i SvFF de närmaste två åren.

Lars-Christer Olsson var under sin kampanj en motståndare till den så kallade Göteborgsmotionen som vill se en annan ekonomisk fördelning av elitklubbarnas tv- och spelpengar (650 miljoner kronor om året varav motionärerna vill att 120-160 miljoner ska sippra neråt till lagen i division 1-3).

Bland motionärerna fanns en stor besvikelse att GFF ändå röstade på Olsson.

Thomas Gustafsson, klubbchef Gunnilse IS, var mycket upprörd:

– Det är ett stort svek mot alla de föreningar i Göteborg som stöttar vår motion. Tur att omröstningen är sluten annars hade många garvat åt oss idag. Vi bakom motionen har redovisat till GFF vem klubbarna bakom motionen vill se som ordförande, men de bryr sig inte tyvärr, säger Gustafsson.

ANNONS

Han fortsätter:

– Att då styrelsen går emot sin egen motion på detta sättet bevisar bara vad vi sagt tidigare, demokrati existerar inte varken i Göteborg eller övrig svensk fotboll. Klassisk sparka nedåt och fjäska uppåt, säger Thomas Gustafsson till GP.

Ordföranden bekräftar – men vill inte kommentera

Bert Andersson, ordförande, bekräftar att GFF röstade på Lars-Christer Olsson, men vill i övrigt inte motivera varför eller kommentera kritiken om ett eventuellt svek. Andersson, som tidigare arbetat ihop med Lars-Christer Olsson i SvFF:s styrelse, hänvisar frågorna till GFF:s vice ordförande Madelene Ekvall som GP inte lyckats nå.

När det gick mot beslut kring Göteborgsmotionen på förbundsmötet hade styrelsen föreslagit att skjuta på frågan och återkomma vid förbundsmötet 2024 hur motionen ska hanteras. Därmed skulle den också kunna diskuteras under sommarens ordförandekonferens.

Men då klev en annan av motionärerna, Ulf Carlsson, före detta kanslichef på GFF, upp i talarstolen.

– Elitfotbollen utgör 2,5 procent av fotbollen. De har en tredjedel av rösterna här. Och 50 procent av medlemmarna i styrelsen. Men de tar 99 procent av rättighetsintäkterna. Endast en procent strilar neråt, säger Ulf Carlsson.

Ulf Carlsson uppmanade årsmötet att slå fast att alla intäkter tillhör svensk fotboll, och inte bara kan tillhöra elitfotbollen.

– 25 procent av intäkterna bör strila neråt i systemet, säger Ulf Carlsson.

ANNONS

Malmö FF gav mothugg

Han tycker inte att motionen splittrar bred och elit, tvärtom.

– Vi måste hitta ett sätt där både bredden och eliten tar del av intäkterna. Det här är mer än ett rop på hjälp, det har pågått länge. Vi har hamnat här på grund av en tondövhet. Vi vill inte skjuta fram beslutet ett år. Vi vill att motionen vinner gehör och att det monetära systemet ändras, säger Ulf Carlsson.

Carlsson fick mothugg av Malmö FF:s vd Niclas Carlnén som begärde ordet.

– Vi är bland de mest solidariska fotbollsnationerna i Europa. Vi tycker att allas framgång är viktig. Vi vet att bredden ger spetsen. Men att ta ett beslut utan att utreda frågan är väldigt konstigt. Vi är beredda att ställa upp i många och långa diskussioner, men vi stöttar förbundsstyrelsens förslag, säger Niclas Carlnén.

När det väl gick till omröstning blev det en jordskredsseger för styrelsens förslag med röstsiffrorna 238-15.

Därmed skjuts Göteborgsmotionen upp till 2024. Då är nya, heta debatter förmodligen att vänta.

LÄS MER:Han blir ny ordförande i Svenska fotbollförbundet

LÄS MER:Göteborg mörkar sitt val – efter tryck från journalister

LÄS MER:Svenska Fotbollförbundets ordförandeval – detta har hänt

ANNONS