Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stefan Rehn, här som tränare i Göteborg FC, kritiserar Utsiktens BKs (Hans senaste klubb) storsatsning.  Bild: ANDREAS SANDSTRÖM
Stefan Rehn, här som tränare i Göteborg FC, kritiserar Utsiktens BKs (Hans senaste klubb) storsatsning. Bild: ANDREAS SANDSTRÖM

Stefan Rehn kritiserar Utsiktens satsning

Stefan Rehn lämnade Utsiktens BK.
Nu riktar tränaren skarp kritik mot klubbens satsning mot allsvenskan.
– De här nya krafterna som kom in lovade guld och gröna skogar och att vi skulle ta oss upp i allsvenskan. Det blev inte alls så, säger han.

Tidigare i vintras berättade Stefan Rehn för GP att han och Utsikten var överens om en fortsättning över de två kommande säsongerna. Det blev dock inte verklighet – även om parterna där och då var överens.

– Jag sa i någon intervju att vi inte var överens eller hade skrivit något. Då fick jag från föreningen att jag skulle säga att vi var muntligt överens. Det var vi också, men vi skrev aldrig något, säger Stefan Rehn.

LÄS MER: Förlängde i december – nu lämnar Rehn Utsikten

Under torsdagseftermiddagen träffade han spelarna i Utsikten dagen efter beskedet att han och klubben går skilda vägar.

– Jag har precis snackat med grabbarna. Det var ju ingen skräll att det kom ut tidigare direkt ...

Vad var det som hände?

– Vi var ju överens. Sen gick det ett par veckor där det kom in nya krafter i föreningen och de här två åren blev först till ett år på bara ett par veckor. Sen blev avtalet mycket sämre plus att min assisterande, Peter Vougt, fick ett sämre avtal än innan. Vi var ju muntligt överens men sen försvann avtalet, säger han och fortsätter:

– De här nya krafterna som kom in lovade guld och gröna skogar och att vi skulle ta oss upp i allsvenskan. Det blev inte alls så. De började att hitta andra vägar som vi inte kände oss bekväma i, varken jag eller Peter. Sättet som de har skött det här på är inte bra. Det skulle ha gjorts i november och då kunde de lägga fram hur det såg ut. För mig är ett muntligt kontrakt ett skriftligt kontrakt. Sen försvann ju Peters avtal helt och då blev det svårt för mig. För mig är det viktigt att ha respekten för varandra om man ska jobba tillsammans. Jag tror inte att man är starkare än sin svagaste länk. Jag tänkte direkt att om ni inte känner förtroende för oss så är det bättre att vi slutar ... då var det bättre att vi tackar nej till förslaget.

LÄS MER: Företagare köper 49 procent av Utsiktens BK

Känner du att det var det som klubben ville?

– Ja, så blev känslan till slut. Det kändes som att de gjorde det här för att inte ha oss kvar. De tog in andra spelare och anställer andra människor och ledare och sen finns det inga pengar. Jag har inga problem om de inte såg mig som tränare, men nu kom det i slutet av januari och alla turer fram och tillbaka gjorde att jag inte ville jobba under sådana förutsättningar. Att jobba tillsammans varje dag och sköta det såhär ... det har jag lite svårt för.

Den här satsningen som det har snackats om – tror du på den?

– Jag vet inte vad jag ska säga ... det där får egentligen stå för de som har sagt det. Benjamin kom in och började snacka om det här och satsning mot allsvenskan och det skulle bli en dokumentär och allting vad det var. Jag tänkte mer lugn och fin. Så lätt är det inte bara. Det är ju kul att folk vill satsa men det blev ju inget ...

Det utlovades stora värvningar, men de verkar inte ha dykt upp?

– Precis ...

"Vet inte riktigt hur det blir"

Spelarna i Utsikten visste ingenting innan det dök upp i GP och senare på Utsiktens hemsida.

– De står bakom oss. De hade ingen aning om det här och tyckte det var synd att vi slutar. Förra året var ju framgången att vi hade unga killar som var hungriga och ödmjuka och la ner ett jävla jobb. Det ville vi bygga vidare på, men så blev det inte.

Hur ser du på satsningen nu efteråt?

– Jag vet inte riktigt hur det blir. Det beror på om de får in mer sponsorer eller så ... jag vet inte. Det är konstigt för mig att man tar in nyförvärv och andra ledare och sen ska man kapa efter det.

LÄS MER: Utsiktens BK ska göra egen tv-serie

Har du fått sköta fotbollsbiten eller har någon lagt sig i det?

– Inte fotbollsbiten. Den har jag fått sköta och jag har inga problem med Bosko (Orovic, sportchef) vi har jobbat ihop och det är inga problem. Det är mer med Benjamin och ekonomi och sådana grejer.

Vem tar över efter dig? Blir Bosko tränare?

– Det kan nog bli så ... han säger att han inte vill bli tränare utan vara sportchef. De får fixa någon annan för jag tänker inte vara där.

"Kan inte ha någon fantasibudget"

När GP når Benjamin von Jahf, som alltså har klivit in och köpt 49 procent av Utsikten, säger han såhär om Stefan Rehns avsked:

– Det är inget personligt, det handlar om ekonomi. Jag måste ta ansvar för den och se efter klubbens framtid. Jag har inget ont att säga om Stefan överhuvudtaget. Jag tycker att han gjorde ett fantastiskt 2019 med de resurser han hade. Det är alltid tråkigt att bryta upp såhär, men ibland måste man ta tuffa beslut. Vi försökte ända in det sista hitta en lösning, men till slut valde han att gå.

Von Jahf fortsätter:

– Det jag gjorde när jag kom in i föreningen var att djupdyka i ekonomi. Vi kan inte ha någon fantasibudget, det går inte. Vi måste ta ansvar. Jag informerade ledarstaben, visade intäkter och kostnader. Gav full insyn. Jag förklarade att det här gör att vi måste hitta en lösning så att vi kan fortsätta, men samtidigt inte tära alltför mycket på föreningen. Det finns en morgondag som vi måste ta ansvar för tillsammans. Jag sa: "Vi måste gå ner i lön, jag hoppas att du är med på resan, att du är kvar".

Men så blev det alltså inte.

Gällande Stefan Rehns kritik mot Utsiktens satsning, "De här nya krafterna som kom in lovade guld och gröna skogar och att vi skulle ta oss upp i allsvenskan. Det blev inte alls så", säger Benjamin von Jahf:

– Jag har full respekt för Stefan, jag gillar honom jättemycket. Det säger jag från hjärtat. Jag förstår att han säger såhär när vi har gått isär, men det får stå för honom. Vi kommer satsa, jag har gått in med mycket pengar i förening. Jag gör det för att jag älskar fotboll och för att jag verkligen vill att vi ska lyckas. Men någonstans måste man dra en gräns också, jag kan inte lägga hur mycket som helst. De pengar jag har lagt in nu är den satsning vi gör. Det får inte gå ut över föreningens överlevnad.

Daniel Karlsson, tidigare assisterande tränare, kommer tillfälligt ta över efter Stefan Rehn. En permanent ersättare ska därefter hittas.

– Vi har fått in en drös med ansökningar. Vi kommer gå igenom dem under de närmaste veckorna, säger Benjamin von Jahf.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.