Stahre byter taktik efter kritik kring anfallsspelet

ANNONS
|

IFK-tränaren vill inte bekräfta hur han ställer upp sitt lag i kväll, men genrepet på Härlanda Park gav facit. May Mahlangu tar plats centralt på ett femmanna-mittfält tillsammans med Jakob Johansson och Gustav Svensson.

Mikael Stahre och Magnus Edlund var övertydliga i direktiven under gårdagens träning. "Ny rörelse", "djupledslöpning", "fyll på" var ord som återkom hela tiden i spelet elva mot elva – tillsammans med lagkapten Mattias Bjärsmyrs ord: "kravställan". Det är tydligt att spelare och tränare, precis som supportrar, är missnöjda med IFK:s anfallsspel i de senaste matcherna.

IFK Göteborg har haft svårt på Strömvallens konstgräs, den senaste segern kom 2009. Men det är inte en anpassning till motståndet som gör att Mikael Stahre ställer upp med en 4–5–1-uppställning i kväll, det är ett sätt att få in May Mahlangu i startelvan och kunna utnyttja sydafrikanens kvaliteter.

ANNONS

– Han tillför fart, fläkt, energi. Det IFK Göteborg behöver för tillfället, säger Mikael Stahre.

IFK-tränaren betonar att det inte handlar om en nummer 10-roll, som släpande forward.

– Då hamnar man för mycket felvänd. Vi vill ha rättvända spelare mot motståndarens backlinje, säger Stahre.

Rollfördelningen innebär att Jakob Johansson får ett större ansvar att fylla på framåt, när Mahlangu faller ner för att hämta boll. Gustav Svensson har ett tydligare ansvar för att täcka upp de defensiva ytorna.

– Jag vill alltid formera laget utifrån de spelare jag har och deras egenskaper. Jag ser Gustav som en av de bästa defensiva mittfältarna i Sverige. Han har extremt stora kvaliteter i att täcka av ytor, han skyddar sin backlinje föredömligt. Jakob är inte bara en balansspelare, han är bra på att driva boll, vända spel, sätta andra i spel. Mahlangu har ett internationellt steg, är en bra passningsspelare, ska driva bollen, sätta fart i vårt spel, säger Stahre.

IFK-tränaren menar att det är rörelse och fart som behövs för att få igång Blåvitts anfallsspel.

– Vi vill ju att samtliga lagdelar förutom målvakt ska gå iväg i djupled, vid rätt tillfälle. Ytterbackar, innermittfältare, forwards ska gå iväg. Motrörelser och djupled. Maximala sprintlöpningar oftare för att hota motståndaren oftare, säger Stahre.

ANNONS
ANNONS