Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Stabil seger för Häcken i hemmapremiären

BK Häcken växlade upp en nivå jämfört med premiären. Laget skapade fler chanser, var effektivare, och överlag numret större än Växjö.
– Sammantaget är det helt okej, ett steg i rätt riktning, säger målvakten Jennifer Falk efter fredagens 2–0-seger.

Åtta supportrar fick äran att finnas på plats när BK Häcken för första gången spelade på hemmaplan i damallsvenskan. De åtta supportrarna fick också se Elin Rubensson göra sin första tävlingsstart sedan hon födde barn. Det blev dock bara 45 minuter för Rubensson, som gick av i paus.

– Vi hade ett okej från det medicinska teamet på 45 minuter. Knappt det, jag får säkert skäll nu efteråt, säger tränare Mats Gren med ett leende efter matchen.

LÄS MER: Häcken hoppas på uppryckning mot Växjö

De gulsvarta inleda matchen bäst. Pauline Hammarlund var tidigt på gång och blev så när första målskytt när ett inlägg från ovan nämnda Rubensson ramlade ner framför henne nära målområdet. Anfallaren fick dock inte någon ordentlig träff på bollen, och möjligheten slutade som plockpotatis för Katlynn Fraine i Växjömålet.

Varningsklockor i spelbilden

Hammarlund fick också matchens nästa jätteläge. Filippa Angeldahl – sin vana trogen passningskreativ på mittfältet – hittade Stina Blackstenius i djupled. Blackstenius rundade målvakten Fraine, men valde att servera anfallskollegan snett inåt bakåt istället för att avsluta själv. Hammarlund märkte inte att hon hade tid på sig och avslutade direkt, men lyfte bollen över målet.

Trots Häckens dominans var det inte utan varningsklockor i spelbilden. Hemmalaget fyllde ständigt på med mycket folk i anfallen och ytorna på kanterna fanns för Växjö att kontra i.

– Vi bjöd på mycket ytor i första halvlek, vi låg lite högt och lite fel i positionerna så det blev ganska mycket kontringschanser, säger Mats Gren och får medhåll av Jennifer Falk:

LÄS MER: Så påverkas Häcken ekonomiskt av ett nytt inställt Gothia cup

– Det kändes som att vi kom lite fel i försvarsspelet och de blev övertaliga mot oss. Det blev farligt när de ställde om direkt när de vunnit bollen, säger hon.

Det var också Jennifer Falk som gav Häcken möjligheten till en komfortabel seger. Efter tolv minuters spel kom gästerna i ett friläge efter en kontring, där Falk tvingades till en jätteparad.

– Bollen gick förbi mig och jag såg hur hon stod där helt själv. Det var bara att försöka komma så nära som möjligt och springa dit allt jag kunde. Skönt att få göra den räddningen.

Hammarlund matchhjälte

Ledningsmålet kom i stället åt andra hållet. Angeldahl hittade ut till en djupledslöpande Rubensson som nådde in till Blackstenius i mitten. Hennes nickavslut – eller var det en passning? – nådde en framstörtande Hammarlund som gav hemmalaget ledningen.

– Jag tycker att hon får en assist på den. Vi säger det i alla fall, säger Hammarlund med ett skratt.

LÄS MER: 35 miljoner i stöd till elitfotbollsklubbarna

Till andra halvleken riskminimerade tränare Mats Gren genom att – precis som i premiären – ändra om sitt försvarsspel till en fyrbackslinje. Genom den manövern minskade Växjös kontringshot drastiskt.

– Jag kände att vi behövde göra mer så vi flyttade ner till 4–3–3 och låg därefter bättre i positionerna, säger han och fortsätter:

– Vi har börjat titta på att spela 4–3–3. Motståndarna läser av oss och vi måste kunna ställa om. Det blir ju inte lika stabilt om vi spelar med trebackslinje, så är det. Vi måste ta en funderare för att se vad som blir bäst i vilka matcher.

Jennifer Falk håller med:

– Just i den här matchen var det bättre med fyrbackslinje så det är bra att vi kan använda båda.

När Stina Blackstenius – efter fyra minuters spel av den andra halvleken – kunde dubblera hemmalagets ledning var matchen vunnen. Ett fint mål signerat den gulsvarta anfallsduon, där Hammarlund snodde åt sig bollen och serverade en djupledslöpande Blackstenius som avslutade distinkt ribba in.

Häckens lag

Jennifer Falk (mv) – Luna Nörgaard Gevitz, Emma Kullberg, Lotta Ökvist – Johanna Rytting Kaneryd, Julia Zigiotti Olme (Anna Csiki, 79), Filippa Curmark, Filippa Angeldahl, Elin Rubensson (Hanna Wijk, 46) – Stina Blackstenius, Pauline Hammarlund (Milica Mijatovic, 79).

Avbytare: Loes Geurts (mv), Dylan Holmes, Anna Csiki, Diljá Zomers, Evelyn Ijeh, Milica Mijatovic

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.