Spelarfacket: Spelarna lever i en hotmiljö

Spelarföreningens generalsekreterare Magnus Erlingmark hyllar dagen efter den avbrutna matchen på Gamla Ullevi IFK Göteborgs mittfältare Sebastian Eriksson. – En stor eloge till honom, att han vågar säga ifrån, menar Erlingmark.

ANNONS
|

Direkt efter det att ett knallskott damp ned just där Malmö FF:s Tobias Sana värmde upp inför ett stundande inhopp mot IFK Göteborg rusade Eriksson fram till hemmalagets klacksektion.

Reaktionen från IFK-mittfältaren var kraftfull – och tydlig. ”Jag trodde aldrig att jag skulle skämmas för att spela i IFK Göteborg, ett uselt beteende”, dundrade Eriksson efteråt.

Nu backas Erikssons agerande av spelarfacket, SFS.

– Man måste ge honom en stor eloge för det. Sebastian representerar i det här fallet alla spelare och alla spelare som har fotbollen som jobb. Det han gjorde var viktigt och jättebra, säger Magnus Erlingmark, generalsekreterare i spelarföreningen.

ANNONS

Hur agerar ni som fackförbund?

– Vi kan bara uttala oss om var vi står. Sedan är vi givetvis med och bidrar med vad vi kan göra, tillsammans med övriga organisationer.

– Vi är överens om att vi skall spela fotboll, att det skall kunna vara en bra och sund läktarkultur, att man skall kunna se den match man har gått till. Det är nästa generations fotbollsspelare. Den tioåriga flickan skall kunna gå dit och tycka att det är en trevlig stund och vilja komma tillbaka.

– Den andra delen: För oss är det viktigt att det är en säker arbetsplats, för vår del handlar det om spelarna, men även alla funktionärer – ledare och domare – som har det som sin arbetsplats.

– Som vi ser det har man, om man har ett arbetsmiljöombud, väldigt stora befogenheter att stoppa arbetet. Det är inte bara förbundet, domaren, matchdelegaten och klubbarna, utan faktiskt också spelarna. Att kunna säga ifrån: ”Det är bra nu, nu kom det flaskor och golfbollar som kan skada mig och mina med- och motspelare. Det räcker nu.” Det handlar om säkerhet.

Är det säkert att vara allsvensk spelare?

– Generellt tror jag att det är det. Sedan förekommer det hot i olika former. På arenorna är det ofta säkert, även om det, som i det här fallet, kan kastas in bangers eller något hårt föremål. Det kan träffa illa. Annars är det hotmiljön man lever med, som för spelaren inte är rolig. Det kan handla om att spelaren inte gör som fansen säger.

ANNONS

Hur då?

– Det kan vara när spelare går till ”fel” klubbar, det har förekommit länge, i minst 20-30 år, att spelare har blivit trakasserade för sådant. Eller om ett avtal inte förlängs.

Hur ser ni som fackförbund på Tobias Sanas agerande?

– Självklart hör det inte hemma, även om det väl finns förmildrande omständigheter. Vi tar avstånd från den handlingen. Man skall inte hoppa in på planen, som Frölundaspelaren gjorde, heller. Man är representant för sin förening.

– Jag förstår att Tobias blev jätteförbannad och störig. Det är en ren reflex, han hann förmodligen inte tänka. Han kommer få sitt straff av Svenska Fotbollförbundet. Det är jag helt övertygad om. Som spelare i Malmö FF eller IFK Göteborg har man ett ansvar att bete sig på ett bra sätt.

– Det man skulle bli förbannad på är om den som kastade smällaren slapp undan straff. Så verkar det ju inte bli.

ANNONS