Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sparkade sportchefen till hårt angrepp mot Öis

Janne Carlsson fick sparken som sportchef i Örgryte i augusti. Nu pratar han ut i en intervju med GP-sporten.…– Jag förstår att det kan skada Öis att jag går ut och snackar. Men det skadar ännu mer om den nuvarande ledningen är kvar, säger han.


Janne Carlsson var tränare för klubben under åren 2007-2010. I våras återvände han till klubben i sitt hjärta – den här gången som sportchef. Men det blev bara fyra månader för Janne Carlsson på posten innan han fick sparken. Detta från en post som han menar att flera av ledande personerna inom Öis inte ville ha honom på från början – däremot fanns det stort stöd från storsponsorn Matz Thorsson.
– Pierre (Edström, klubbdirektör) och Kalle (Corneliusson, sportsligt ansvarig i styrelsen) ville inte ha in mig från början …

– Jag gillar ju högt i takt och gillar när folk inte tycker samma. Men efter att Marcus Lantz (tränare) och Kalle Corneliusson sagt till styrelsen att de inte kunde jobba med mig så var det över. De hade ett styrelsemöte och där togs beslutet. Jag var en billig post att kapa bort för Öis betalade inte en krona för min halvtidstjänst.
Pressmeddelandet som Öis skickade ut efter att Janne Carlsson fått sparken var omtvistat internt.
– De ville först skriva att det var på grund av tidsbrist. Då sa jag att jag inte tänker ljuga. Det är bättre att säga sanningen. Då ville Jocke Nordh (ordförande i Öis) säga att det var på grund av ekonomiska skäl … det sa jag nej till.

– Jag blir förbannad för jag gillar inte att bli utmålad som boven i dramat. Jag är en jävla mes. Jag är ingen tuffing, men gillar att prata om saker och säger vad jag tycker.

Innan Janne Carlsson hade återvänt till Öis var det ett sportråd som skötte sportchefsuppgifterna, ett sportråd där Carlsson började innan det togs beslut om att han skulle bli ny sportchef på halvtid.
– Jag tyckte det var hur roligt som helst. Jag hade ju varit kritiskt till hur Öis värvade spelare redan innan, säger han.

Under de dryga fyra månaderna på jobbet var det inte många lugna dagar. Första spelaren som Janne Carlsson var sugen på var Selemani Ndikumana.
– Han var lagkapten för burundiska landslaget, hans tjej bodde i Kortedala och han ville komma till oss. Jag ville ha in honom på provträning. Det ville inte Marcus Lantz och Kalle Corneliusson. 
– Efter ett tag hade jag fått igenom en provträning och han var hos oss två dagar innan han åkte på en landslagssamling. Sen blev han borta några fler dagar än han skulle och sen fick vi ett besked att han var såld till en klubb i Dubai för tio miljoner. Bara så. Pang.

– Visst, man kan göra misstag men inte där vi är. Vi har inte råd att gå miste om någonting. Där var jag jävligt kritisk att vi måste ju skärpa oss och kunna ta hit folk på provträningar utan att det ska störa truppen. Truppen måste vara starkare än så.
Flera av värvningarna som Öis har genomfört har hanterats på sätt som förvånade Janne Carlsson. Värvningar som de av Dardan Mustafa och Martin Mutumba.
– Värvningen av Dardan gjordes genom att Öis ringde till Jacob Ericsson som spelade i Öis tidigare och frågade om Dardan var en bra kille.

– När det gäller Mutumba så fick jag ett samtal helt plötsligt av Kalle Corneliusson som sa att han skulle träffa Mutumba i Stockholm. I nästa samtal berättade han att de hade nått en uppgörelse. Detta utan att vi hade sett honom spela, utan att vi visste hans status, utan en läkarundersökning. Efter två samtal så var han klar.

Under säsongen diskuterade Janne Carlsson och tränare Marcus Lantz också om att plocka in en ny målvakt. De fick däremot ett tydligt besked via sms från Kalle Corneliusson, det blir ingen ny målvakt. Janne Carlsson beslutade sig då för att strunta i vad Corneliusson bestämt och slog en signal till Stefan Andreasson i Elfsborg.
– Jag frågade om jag fick ringa till Abbas Hassan. Sen var Abbas väldigt intresserad av att komma till oss och då valde jag att dra affären lite längre innan det var dags att berätta för Corneliusson. (Matz) Thorsson (styrelseledamot och storsponsor) var ju med på båten, men där kan jag ångra mig lite att vi inte berättade tidigare att vi var ute efter Abbas, säger Carlsson.

Och fortsätter.
– Efter det sa Corneliusson att hans förtroende för mig var förbrukat. Trots det var han väldigt nöjd med affären och stod där när han presenterades.
På ett möte mellan Janne Carlsson och delar av ledningen ska sedan Corneliusson berättat att han inte kunde jobba med Carlsson. Men problemen mellan Janne Carlsson och tränaren Marcus Lantz var ännu större.

– Jag och Lantz har haft många möten där vi har pratat och jag har trott att vi varit överens. Vi har haft en bra dialog. Sedan ringer Corneliusson upp mig och skäller eftersom Lantz ringt till honom och kritiserat mig. Allt detta istället för att Marcus inte har varit man nog att vara rak. Efter detta förbjuder Corneliusson mig från att ställa frågor till Marcus som han inte kan svara ja eller nej på.
– Jag menar, vad är detta? Är han tolv år eller ..? Det är pannkaka-nivå däruppe.

– Jag var tydlig mot Marcus från början. Jag sa att jag inte kanske är rätt gubbe för dig med min historia här. Men jag är inte här för att ta ditt jobb. Sen tror jag att jag är för mycket öisare och att det ligger mig i fatet.

Den 10 juni förlängde Öis kontraktet med Marcus Lantz fram till 2019. Ett beslut som togs direkt av ordförande Joachim Nordh och den sportsligt ansvarige i styrelsen Kalle Corneliusson, men också ett beslut som styrelsen inte var överens om.
– Enligt stadgarna som finns så har de ju inte gjort fel. De har haft rätten att göra det. Det jag reagerar mot är att beslutet togs utan att informera.

– Vi hade träffat en annan tränare och haft ett jättebra möte. Vi hade ett styrelsemöte där vi sa att vi skulle syna flera intressanta tränarnamn. Lantz kontrakt gick ut och sen kort därefter så ringer Corneliusson mig och säger att vi ska skriva med Lantz. Det var för mig en ickefråga då. Det handlar inte om Lantz, men att efter fyra förluster skriva ett treårskontrakt med en tränare redan i maj är helt hål i huvudet.

Janne Carlsson är engagerad genom hela intervjun och brinner för fotbollen och Öis. Att han nu går ut och riktar kritik mot klubben i sitt hjärta är något han kände sig tvungen att göra.
– Vi tror vi är så jävla perfekta vi öisare. Vi får lägga av med det. Sen förstår jag att det kan skada Öis att jag går ut och snackar. Men det skadar ännu mer om Edström, Corneliusson och Lantz är kvar i Öis, avslutar Janne Carlsson.

 

Öis svar till Carlsson:

Janne hade ett kontrakt t o m sista december 2016, som vi som arbetsgivare valde att inte förlänga. Vi beklagar givetvis att samarbetet mellan honom och resten av organisationen inte fungerade på ett tillfredställande sätt. Vi kan ha förståelse för att Janne är besviken, men vi tänker inte lägga energi på att delta i någon publik pajkastning med honom. Från ÖIS sida avstår vi att vidare kommentera detta ärende, utan fortsätter att bygga ÖIS på det sätt vi tror är bäst för föreningen på sikt.

Joachim Nordh, ordförande Örgryte Fotboll