Snackisen efter VM-skrällen: var bollen över linjen?

Japan skrällde och besegrade Spanien – vilket skickade ut Tyskland redan i gruppspelet.
Frågan på mångas läppar dagen efter skrällen är om bollen var över sidlinjen eller inte innan Ao Tanaka gjorde Japans avgörande mål.

ANNONS
|

Det var en högdramatisk VM-kväll när grupp E avgjordes på torsdagen. Varken Spanien eller Tyskland, de på förhand stora favoriterna i gruppen, hade säkrat avancemang inför avslutningen. Tyskland gjorde sitt och vann matchen mot Costa Rica med 4–2 men samtidigt skrällde Japan och besegrade Spanien, vilket innebär att det är japanerna och spanjorerna som tar platserna i åttondelsfinal och tyskarna skickas återigen hem redan efter gruppspelet.

Japan vann med 2–1 men det avgörande 2–1-målet blev omdiskuterat. När Kaoru Mitoma slängde sig och spelade fram till målskytten Ao Tanaka var större delen av bollen på fel sida kortlinjen. Men frågan är om hela bollen var över linjen, och målet som efterföljde skulle dömts bort, eller inte?

ANNONS

Domare Victor Gomes konfererade med VAR-rummet innan målet godkändes men det har inte dödat diskussionerna om målet, som i praktiken skickade ut Tyskland ur turneringen, verkligen skulle ha godkänt.

– Jag hade inte blivit besviken om målet inte godkänts, säger målskytten Ao Tanaka själv enligt Kicker.

Domaren: Då är det okej

Den spanska förbundskaptenen Luis Enrique reagerar när han får se en bild på situationen.

– Den måste varit fejk. Det kan inte varit så att det fotot är verkligt, säger han enligt BBC.

Svenske tidigare elitdomaren Jonas Eriksson, under VM expert i SVT:s studio, kommenterar situationen på sin Instagram.

”Man kan inte vara säker på att det är exakt här som bollen vänder. Men om det är här som bollen vänder – så är det okej”, skriver han i en story.

Det är andra gången i rad som Tyskland missar åttondelsfinal på VM. Senast, 2018, var det Sverige, Sydkorea och Mexiko som stod för motståndet i gruppspelet.

LÄS MER:Vilt firande efter Japans avancemang

LÄS MER:Japans jätteskräll – vinner gruppen efter seger mot Spanien

LÄS MER:Tyska floppen – missar VM-åttondel

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS