Montage.
Montage.

Skrällarna, snackisarna, trenderna – så var gruppspelet

Svenskt fiasko på planen men svenska fester på läktarna, Payets drömmål, Islands skrällar, huliganslagsmålen i Marseille, Löws äcklande, Zlatans turnering och den härligaste svensken i mixade zonen. GP har summerat ett händelserikt gruppspel.

ANNONS

Trender

Gruppspelet präglades av målsnåla matcher men än mer påtagligt var de sena avgörandena. Frankrike säkrade sina segrar i 89:e respektive 90:e minuten och Sverige fick känna på det när Eder smällde in Italiens segermål. Även lag som Ryssland, England, Spanien, Ungern, Island och Belgien förändrade matcher precis i slutet.

Säkerhet

Snacket inför handlade om terrorhotet. Det lyckades avstyras under gruppspelet. Däremot fanns stora problem både på och utanför arenorna med huliganslagsmål på gatorna, försök till attacker på läktarna och inkastade knallskott mot domare.

Citatet

"Island ville inte spela utan försvarade sig bara, enligt mig visar det på svag karaktär och laget kommer inte åstadkomma något i mästerskapet" sa en småsint Cristiano Ronaldo efter Islands skräll mot Portugal.

ANNONS

Överraskningarna

Island stod för en jätteknall när man klarade 1–1 mot Cristiano Ronaldos Portugal och det var ändå bara början för Lars Lagerbäcks utdömda lag som gick obesegrade genom gruppen till åttondelsfinal mot England.

Gareth Bale må ha varit en av de största stjärnorna som klev in turneringen. Men knappt ens de största Bale-sympatisörerna kunde räkna med att Wales skulle dominera och vinna grupp B...

...så att man nu ställs mot sensationen Nordirland som tog sig vidare till åttondelsfinal från gruppen med världsmästarna Tyskland, Polen och Ukraina.

Snackisarna

Jogi Löws Tyskland fortsatte imponera på planen. Men för Löws del handlade den stora uppståndelsen om hans snuskiga beteende när han luktade på sina fingrar efter att ha grävt sig i skrevet.

Innan Jamie Vardy hunnit göra en enda minut i EM blev han en jättesnackis i England efter att ha fotograferats när han höll i en dosa med svenskt snus.

Will Grigg gjorde noll minuter i gruppspelet men var ändå en av de mest uppmärksammade spelare tack vare hyllningssången "Will Grigg's on Fire" som skrålades friskt på arenor och gator där nordirländska fans var. Det gick så långt att tysken Mats Hummels på presskonferensen inför lagens möte fick frågan om de var livrädda för att Will Grigg är så het.

ANNONS

Målen

Fransosen Dimitri Payet sköt igång mästerskapet på allvar när han i den 89:e minuten borrade upp segermålet i krysset i EM-premiären mot Rumänien.

Marek Hamsik synade Payet och bjöd på ett lika imponerande mål när han smällde in 2–0 via stolpen mot Ryssland.

Cristiano Ronaldo hade en motig inledning på gruppspelet men avslutade det med att klacka in ett sagolikt mål mot Ungern.

Spelarna

Jamie Vardys sagolika karriär fortsätter. 29-åringen – som spelade i åttondedivisionen för bara sex år sedan – behövde bara tio minuter på sig för att frälsa sitt England när han fick chansen mot Wales.

Räddningen

Den både viktigaste och mest omdiskuterade räddningen stod Danijel Subasic för när han gick tidigt och flera meter framför sin mållinje räddade Sergio Ramos straff och såg till att Kroatien kunde vinna grupp D före Spanien.

Uddlösheten

Det dröjde till 184 minuter i turneringen innan Marcus Berg kunde avlossa Sveriges första skott på mål. Efter tre spelade match stod Irlands Ciaran Clark noterad som Blågults ende målskytt.

Stämning på plan

Väldigt bra. Få fula tacklingar, få överfall. En ganska snäll turnering får man ändå säga sig. Även ”råskinnen” höll sig i skinnet. Eller är detta ett tecken på att de ”fula” spelarna inte längre håller?

ANNONS

Stämning utanför plan

Våldet som följde Englands och Rysslands supportrar låg som en mörk fläck över hela gruppspelet. Mitt i misären var Sverige ett välkommet undantag där supportrarna gjorde Paris, Toulouse och Nice till gula dansande fester.

Domarna

Domarna hade ett lysande gruppspel – de nämndes knappt. För Sveriges del kom ett olyckligt undantag när Felix Brych tveksamt dömde bort ett svenskt mål i sista matchen mot Belgien.

Besvikelserna

Pogba, Zlatan, Lewandowski, Müller, Alaba... Förhoppningarna var skyhöga på EM:s superstjärnor – men med undantag för en lysande Gareth Bale – hade samtliga svårt att visa leverera.

Zlatan

Han slet bäst han kunde men hamnade ofta alldeles för långt ner i plan. Under sitt sista mästerskap för Sverige var Zlatan mer i fokus utanför plan än han var under matcherna.

Pornichet

Frankrikes svar på Båstad. En ganska sömnig havsby där ingen egentligen brydde sig om att Zlatan och co var på plats. Ja, förutom borgmästaren och hans PR-team som hade hängt upp flaggor till höger och vänster.

Härligaste svensk i mixade zonen

Pontus Wernbloom, den som samtliga journalister anser är trevligast och bjuder mest på sig själv. En spelare som betyder mycket för stämningen i spelargruppen. Klassens clown helt enkelt.

ANNONS

Bäst och sämst med Frankrike

All mat. Om det är något fransmännen kan så är det mat. Vilken klass! Om det däremot är något de inte kan så är det infrastruktur. Att fransmännen står ut. Det är över mitt förstånd.

Stämningen i Frankrike

Landet är fortfarande under undantagstillstånd. Landet är fortfarande djupt sårat av terrorattackerna men av detta märktes väldigt lite. Flygplatserna hade militärer som gick omkring. Annars ganska lugn stämning.

ANNONS