Självkritiken: Vi fick inte ut max av våra spelare

England – och därmed de bästa lagen i EM – är ”mycket skickligare” än Sverige.
Samtidigt kom få eller inga av Sveriges spelare upp till max.
Något förbundskaptenerna själva tar på sig skulden för.
– Många har varit bra, men vi fick inte ut max av vad de vill och kan, säger Magnus Wikman.
– Det går så snabbt nu och det visade sig i år, säger Peter Gerhardsson.

ANNONS
|

Dagen efter uttåget ur fotbolls-EM mötte Peter Gerhardsson och Magnus Wikman svenska journalister på spelarhotellet i Chester innan avfärden hem mot Sverige. Inga spelare närvarade.

Det var två självkritiska förbundskaptener som svarade på mediernas frågor i ungefär en timme.

Rent konkret exemplifierade de själva med Lina Hurtig:

– Vi hittade inte riktigt rätt för Lina Hurtig. Hon är en fantastisk fotbollsspelare. När vi tagit ut lagen hittade vi inte rätt för henne. Det är en konkret spelare och är något vi funderar på, säger Peter Gerhardsson apropå att Juventusanfallaren och nickspecialisten placerades på ovana positionen högerytter mot Schweiz där hon inte kunde utnyttja sina främsta kvaliteter.

ANNONS

I nästa match mot Portugal var hon bänkad, trots att huvudspelet var en nyckel där. Därefter spelade Hurtig inte särskilt mycket mer under mästerskapet.

Lina Hurtig är en enskild spelare vars kvaliteter Sverige inte lyckades utnyttja under EM. Samtidigt medger Gerhardsson att man egentligen inte fick ut max av någon spelare.

– Vi måste naturligtvis titta på vad det beror på att vi individuellt inte klarat av det. Det kan vara saker i både försvars- och anfallsspel, säger han.

Magnus Wikman fyller i:

– Inte max så, men det är många som varit bra. Nathalie Björn tycker jag gjorde en bra turnering. Kosovare Asllani har varit väldigt bra. Linda Sembrant utifrån hennes bakgrund med skador. Rebecka Blomqvist gjorde ett bra inhopp, sedan fick hon ingen mer speltid. Sofia (Jakobsson) tycker jag gör en bra match mot England, men det är ju vi som inte gett henne mer speltid.

”Det måste vi titta över”

Magnus Wikman påpekar att många andra spelare varit bra, men…

– …vi fick inte ut max vad de säkert vill och kan. Det är vi en stor anledning till. Det måste vi titta över.

Vad gjorde ni för fel där då?

– Det är svårt så här direkt efteråt. Skulle jag visat ett klipp till, suttit med en arm om någon, varit tydligare vad vi förväntat mig av någon annan? Där måste vi prata med spelarna vad de känner också, säger Magnus Wikman.

ANNONS

Förbundskaptenernas analys landar sammanfattningsvis i att det stora problemet var matchen mot England, vilket också var första gången Sverige under EM mötte något av turneringens verkligt starka nationer.

– England är mycket skickligare än oss. Det är klart att vi inte har presterat på topp, säger Magnus Wikman.

Peter Gerhardsson:

– En sak vi har känt är att vi behöver bli bättre i ”en mot en”-situationer, både offensivt och defensivt. Vi behöver den individuella skickligheten att slå vår motståndare. England har några väldigt skickliga spelare, det har vi också, men vi behöver fler. Vi behöver bli bättre på att dribbla och ta oss förbi vår motståndare.

Gerhardsson utvecklar:

– Och det omvända: fotbollen går åt det hållet, och det gör att vi måste bli bättre defensivt ”en mot en”. Inte det gamla positionsförsvaret att man är tre som täcker. Vi måste bli bättre att klara av de sakerna. Det går så snabbt nu och det visade sig i år.

Var det en överraskning för er? Ni trodde på guld inför mästerskapet, men det visade sig att det var ni inte så nära?

– Nä, det var ingen överraskning. Den totala fotbollsspelaren, den delen är viktig. Att slå ut sin motståndare och försvara ”en mot en”, upprepar Peter Gerhardsson.

ANNONS

Har ni halkat efter eller närmat er de bästa nationerna?

– Jag vet inte. Igår kändes det som att vi var nära dem i 60 minuter rent spelmässigt. Genomgången med analytikern visade att vi hade nästan exakt lika många målchanser fram till minut 65-70. Effektiviteten var större hos England, mindre hos oss. I de delarna var vi klart sämre, säger Peter Gerhardsson.

Nästa stora uppgift för Gerhardsson & Wikman är VM i Australien/Nya Zeeland 2023. Sverige är redan kvalificerade för mästerskapet, och har alltså inga betydelsefulla tävlingsmatcher på över ett år.

– Det är som det är, säger Peter Gerhardsson.

Han avslutar:

– Idag känns det bra att inte ha en måstematch mot Finland. Att vi är klara för VM. Det som är positivt är att vi kan välja motståndare (i träningsmatcher) som är väldigt bra. Jag tycker att vi emellanåt behöver få sådana här matcher som mot England där vi testas ordentligt. Förhoppningen är att under hösten få till den typen av motståndare. Det skulle bli en väldigt bra förberedelse inför VM.

LÄS MER:Sverige missbedömde fotbollsvärldens utveckling

LÄS MER:Betyg: Så bra var de svenska landslagsspelarna i EM

LÄS MER:Caroline Seger och Hedvig Lindahl om framtiden i landslaget

ANNONS