Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Simon Thern klar för IFK Göteborg

Trefaldige SM-guldvinnaren Simon Thern är klar för IFK Göteborg.
Mittfältsstjärnan presenterades under måndagen.
– Av de ställen som jag varit tidigare så är detta absolut toppklass och det bästa som jag varit på anläggningsmässigt, säger Thern i ett klipp på IFK Göteborgs Twitter.

Det har spekulerats och rapporterats, till slut kom även det officiella beskedet: IFK Göteborg har knutit till sig mittfältsstjärnan Simon Thern.

På sin hemsida meddelade klubben att man kommit överens med förre IFK Norrköping-spelaren.

I ett klipp på Blåvitts Twitter motiverar han sitt beslut.

– Det är väl egentligen en blandning. Både av det som Pontus (Farnerud, sportchefen), Ferran (Sibila, assisterande tränare), ”Rolle” (Roland Nilsson, huvudtränare) och Håkan (Mild, klubbdirektör) försöker bygga upp här med att förhoppningsvis kunna studsa tillbaka litegrann från de senaste åren som kanske varit lite tyngre, bortsett från cup-guldet.

De första intrycken av föreningen har imponerat på Thern.

– Jag har aldrig varit här på Kamratgården, men av de ställen som jag varit tidigare så är detta absolut toppklass och det bästa som jag varit på anläggningsmässigt. Så det känns himla roligt, det är en fin miljö här runtomkring. Så jag ser fram emot att få komma igång.

LÄS MER: Så ska IFK Göteborg ta sig till toppen med Mild vid rodret

Simon Therns kontrakt med IFK Norrköping gick ut efter fjolårssäsongen, 28-åringen var då tydlig med att han inte ämnade förlänga kontraktet.

I stället gick alltså flyttlasset till en annan kamratförening i form av IFK Göteborg, med vilka han skrivit ett treårskontrakt. Vilket glädjer sportchef Pontus Farnerud.

– Han har varit en av allsvenskans bästa spelare och bästa mittfältare de senaste åren. Det känns jättebra att han känner det intresset för IFK Göteborg och vill vara en del av klubben framöver, säger Farnerud.

Farnerud om SM-gulden: ”Inte oviktigt”

Pontus Farnerud berättar att man haft ögonen på Simon Thern sedan en tid tillbaka, inte minst med tanke på att han satt på ett utgående kontrakt med IFK Norrköping. Samtalen mellan de båda parterna tog dock fart när Blåvitt sålt Giorgi Kharaishvili till ungerska Ferencváros TC.

– Det var då vi började diskutera mer konkret, innan dess så var det mer att man kollade hur det såg ut för hans del. Utifrån hur vi hade det i vår trupp var det lite svårare i ett tidigare skede.

LÄS MER: Så mycket fick IFK Göteborg för Giorgi Kharaishvili

I Simon Thern får IFK Göteborg en offensiv och spelskicklig mittfältare, men också en vinnare. 28-åringen har tre SM-guld på sin långa meritlista.

Helsingborgs IF 2011 och Malmö FF 2013, samt 2014.

– Det är inte oviktigt, definitivt inte. Tvärtom så är det något som vi tittar på väldigt mycket, att vi tar in den typen av spelare som vi känner har ett driv, en ambition och vill vinna saker. Att Simon vunnit tre SM-guld är självklart enbart positivt. Man ser tydligt att det finns en energi där, en vilja och motivation att alltid vinna fotbollsmatcher och utvecklas individuellt. Oavsett ålder, han har ett inre driv som är imponerande.

Spelat i idel toppklubbar: ”Ger oss självförtroende”

Helsingborg, AIK, Malmö FF och senast IFK Norrköping. Det vid samtliga tillfällen idel toppklubbar och guldkandidater som Simon Thern representerat. Till skillnad från IFK Göteborg som ifjol fick kämpa länge för att säkra det allsvenska kontraktet.

LÄS MER: Tobias Sana stortrivs i skräddarsydda rollen

Men trots att man inte varit i någon guldstrid på flera år lyckades Blåvitt alltså locka hem en av allsvenskans bästa spelare.

– Det ger oss ytterligare självförtroende inför framtiden, att IFK Göteborg är intressant för den typen av spelare som Simon Thern är ett bra kvitto för var vi vill komma. Som jag sa tidigare har han varit och är intressant för flera klubbar, att han då känner att vi är klubben där han vill spela, det betyder något.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.