Simon Kjaer hyllas av omvärlden – för sin hjälteinsats

När Christian Eriksen segnade ihop på Parkens gräs rusade Simon Kjaer blixtsnabbt dit och påbörjade hjärt-lungräddning. När medicinsk personal anslutit gick han vidare och tröstade Eriksens fru. Nu hyllas Danmarks lagkapten Simon Kjaer av omvärlden för sin hjälteinsats.

ANNONS
|

Det var strax före paus i det nordiska rivalmötet mellan Danmark och Finland som den obehagliga händelsen inträffade. Plötsligt segnade den danska storstjärnan och Inter-spelaren Christian Eriksen ner i gräset, där blev han liggandes medvetslös.

En som genast insåg allvarlighetsgraden i vad som hände var Simon Kjaer.

När stora delar av Parken befann sig i chock tog mittbacken en jätterusch över hela planen fram till sin lagkompis och var först framme och gjorde allt i sin makt för att hjälpa Eriksen.

LÄS MER:Stödet till Christian Eriksen efter kollapsen

Han påbörjade hjärt-lungräddning och stannade sedan vid mittfältarens sida till dess att medicinsk personal snabbt var på plats.

ANNONS

Generalsekreteraren om snabba hjälpen

Just att Eriksen så snabbt fick hjälp kan ha varit helt livsavgörande.

– Han fick hjärtmassage på planen och lyckligtvis var han vid medvetande innan han lämnade arenan. Han är på Rigshospitalet för ytterligare undersökningar, sa Peter Möller, generalsekreterare på DBU, till danska BT på lördagskvällen.

LÄS MER:Kritiken mot beslutet att återuppta matchen

Han fortsatte:

– Han fick blixtsnabb behandling här inne, och det räddade Christian.

När läkarna väl var framme hos Eriksen började Kjaer att bygga en mänsklig mur runt sin lagkompis så att läkarna skulle kunna arbeta ostört. Därefter gick han och även Kasper Schmeichel raka vägen till Eriksens fru, Sabrina, för att stötta och trösta.

Hyllas på sociala medier

Efter matchen har Kjaer överösts av hyllningar världen över, för sitt hjältemod och sinnesnärvaro. På sociala medier syntes en strid ström av kärleksfulla meddelanden i riktning Kjaer.

Inter-spelaren Nicolo Barella var en av många som hyllade den danska lagkaptenen.

”Bra gjort, Simon. En fantastisk kapten och person”, skriver Barella på sin Instagram-story.

LÄS MER:Lukaku hälsade till Eriksen: "Jag älskar dig"

Italienska journalisten Fabrizio Romano:

”Vi måste säga tack igen till det medicinska teamet. Vi pratar mycket om fotboll och dumma saker här ... men de är hjältar. I dag precis som alla andra dagar. Också tack till de danska spelarna och särskilt Simon Kjaer. Det här är meningen med ett LAG”.

ANNONS

Engelska Daily Mail skriver:

”Mästerskapet har redan fått sin hjälte i Simon Kjaer”.

När matchen återupptogs efter ett långt uppehåll var Kjaer först ut på planen av de danska spelarna.

Försvararen fullföljde dock aldrig matchen utan byttes ut en stund senare.

Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand om bytet:

– Simon var djupt, djupt berörd. Djupt berörd. Han tvivlade på om han kunde fortsätta och gav det ett försök. Men det gick inte. Och det är fullt förståeligt, säger Hjulmand enligt danska BT.

Finland vann på Parken med 1–0 efter att Joel Pohjanpalo gjort matchens enda mål.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS