Simon Gustafson skadad i Häckens CL-seger

BK Häcken är vidare i Champions League-kvalet efter att ha vunnit returmötet mot The New Saints med 2–0 (totalt 5–1).
Men vinsten blev dyrköpt då nyckelspelaren Simon Gustafson byttes ut skadad.
– Det här var ingen ”walk in the park”, säger tränaren Per-Mathias Högmo.

|

Häcken hade 3–1 med sig från det första mötet i Göteborg. I den matchen dominerade Hisingslaget direkt från avspark och hade en tvåmålsledning redan efter 13 minuter.

Matchbilden i Storbritannien gick att känna igen. Det var Häcken som styrde tempot och Tobias Sana var nära att ge bortalaget ledningen redan efter 35 sekunder när han kom ensam med The New Saints-målvakten.

Den gången räddade Roberts. I stället fick målvakten kapitulera 18 minuter senare när Ibrahim Sadiq volleysköt in 1–0.

Tobias Sana lyfte in ett inlägg som nickades undan av walesiska försvarare, bollen nådde Sadiq i höjd med straffområdet och ghananen sköt ett direktskott in i mål.

Målet kom i samband med att regnet föll över arenan, något Per-Mathias Högmo hade önskat för att få en snabbare konstgräsplan.

– Regndansen fungerade! Den kom lite sent, men regnet gjorde gott, konstaterar Högmo i riktning Häckenfansen som höll i gång på bortaläktaren.

1–0 stod sig halvleken ut men Häcken drabbades av ett tungt bakslag i den 40:e minuten när Simon Gustafson satte sig ner på planen och tog sig för baksida lår.

Det medicinska teamet kom in och lindade Gustafsons vänstra lår och hjälpte honom sedan ut från planen.

– Det såg ut som en baksida lår, men där måste vi ta ett medicinskt test för att se vad som är status, säger Per-Mathias Högmo.

Gustafson kom nyligen tillbaka från skada

Simon Gustafson har missat stora delar av vårsäsongen på grund av en höftskada och gjorde sin första match i derbyt mot Blåvitt den 30 maj denna säsong. Nu, inte mer än två månader senare tvingades han linka av med hjälp av lagkamrater som stöd.

De tillresta supportrarna fick i stället se Pontus Dahbo komma in på mittfältet och med 17-åringen på planen gjorde Häcken 2–0 i den 87:e minuten. Momodou Sonko blev målskytt den gången då han fångade upp en lös boll i straffområdet och sköt in den hårt i målet.

Tränare Högmo hyllade de unga spelarna:

– Pontus såg vuxen ut. Han blir tryggare och tryggare med boll. Definitivt godkänd. Och ”Momo” kom in och gjorde sitt första Champions League mål. Två unga spelare som fick känna på det, säger Högmo.

Tränaren fortsätter:

– Vi mötte ett lag som har spelat ganska många Europamatcher på sin hemmaplan. Det var ingen ”walk in the park”. Det var en tuff bortamatch, men vi kontrollerade den bra. Vi dödade matchen ganska bra.

Segern innebär att BK Häcken avancerar till nästa omgång i Champions League-kvalet. Detta innebär också att Hisingslaget i sämsta fall kommer att spela playoff till Europa Conference League.

Totalt återstår dock tre kvalrundor: Vinner Häcken alla tre når de Champions League. Vinner de två betyder det Europa League.

Förlorar Häcken alla tre återstående rundor blir det inget Europagruppspel i höst.

Så startade BK Häcken

(4–3–3): Peter Abrahamsson – Valgeir Fridriksson, Franklin Tebo, Even Hovland, Kristoffer Lund – Mikkel Rygaard, Samuel Gustafson, Simon Gustafson (Pontus Dahbo, 40’) – Ibrahim Sadiq, Filip Trpcevski( Totland 61’), Tobias Sana (Sonko 61’).