Simon Gustafson klar för återkomst till Häcken

Mittfältaren Simon Gustafson är klar för en återkomst till Häcken. Han har skrivit på för 3,5 år i klubben.
– Jag känner mig väldigt glad. Det blev väldigt bra, säger 27-åringen till GP.

ANNONS
|

Den 27-åriga mittfältaren kommer närmast från nederländska Utrecht men vänder nu hemåt för spel i nygamla klubben Häcken, där han var aktiv mellan 2013 - 2015.

Under sin tid utomlands har han representerat Feyenoord, Roda och Utrecht, men kontraktet med Utrecht löpte nyligen ut. Han har funderat ett tag, men till slut blev det naturligt att välja BK Häcken.

– Det är egentligen utifrån någon slags känsla över vad jag vill spendera min tid på. Det är lite olika vinklar, men de flesta blev bra nu med att komma hem. I Häcken får jag spela den fotbollen jag är bra på och vill spela. Förhoppningsvis kan jag vara med och forma det, bygga vidare på det de redan har startat. Men jag valde även utifrån livet utanför fotbollen, alla de mjuka värdena. Det sociala. Det är en helhetsbild, säger Simon Gustafson.

ANNONS

Han debuterade för svenska herrlandslaget på januariturnén 2015 och var senare under året en del av Sveriges U21-landslag som tog guld i U21-EM 2015. Nu får han chansen att åter spela med tvillingbrorsan Samuel, som kom hem för ett år sedan.

– Det blir spännande. Förhoppningsvis blir det ännu bättre än det varit tidigare. Vi båda har utvecklats på egen hand och på egna sätt. Kemin på planen ska vi nog ha kvar tror jag. Vi har spenderat alldeles för mycket tid på planen tillsammans för att den inte ska finnas där, säger hemvändaren.

Kontraktet är skrivet över 2025 och sportchef Martin Ericsson är nöjd med värvningen.

– Det känns väldigt kul att vi kan få hem honom i hans prime-ålder (27). Det är inspirerande och jag vet vilken fantastiskt duktig fotbollsspelare det är. Det är en väldigt smart spelare som kan sätta sina lagkamrater i bra positioner, samtidigt som han ger oss spets i sista tredjedelen, med mål och poäng, säger Ericsson till GP.

Kan ersätta Berggren: ”Kommer behöva sälja spelare”

Sportchefen tror att nyförvärvet kan spela i de flesta roller på mittfältet. Både offensivt och defensivt, men även på en kant. Martin Ericsson tycker att Simon Gustafson har blivit en bättre spelare än han var när han lämnade Häcken.

ANNONS

– Om vi ser på en spelare som Samuel (Gustafson, tvillingbror med Simon) som kom hem, så ser vi en helt annan rutin och mognad efter alla år. Det är samma med Simon. Jag tror att han har kvar det alla kommer ihåg från tiden här, med kreativitet och stark offensiv. Sedan har han ännu mer att bidra med nu, med sin erfarenhet, både som spelare och person utanför.

Samtidigt som Häcken förstärker sitt mittfält rejält ryktas Gustav Berggren vara på väg att lämna Hisingen. Nyligen skrev Sportbladet att han finns på flera internationella klubbars radar och kan lämna Häcken redan i sommar.

– Vi tar in spelare, och vi kommer fortsätta sälja spelare. Sen hur det blir med Gustav låter jag vara osagt. Men det är klart att vi kommer behöva sälja spelare också. Även om vi leder Allsvenskan måste vi ha en långsiktig i vår verksamhet. Vi får se lite vad som händer, men det är mycket möjligt att någon spelare försvinner, säger Martin Ericsson.

Ska Simon ersätta någon som försvinner, eller är han mer en bonus?

– Vi har tagit in Simon för att vi vill ha honom också. Även om vi redan har en otroligt stark uppsättning på mitten, så tror jag att både spetsen och bredden det här ger oss kommer stärka laget. Det är många matcher kvar och det här är ett längre avtal, så det känns bra. Ska man vara med och fajtas i toppen behöver man den starkaste truppen, inte bara den starkaste startelvan, säger Martin Ericsson.

ANNONS

Simon Gustafson kommer vara på plats från och med måndag, och gör sin första träning med laget på onsdag. Han har inte spelat match sedan 22 maj, då Utrecht hade sin sista match för säsongen.

– Man får vara klok. Fotbollsfysen är lite annat. Jag tror att hans fysiska form är god, men när man inte har fotbollsvanan på ett tag så behöver vi vara smartare i att få igång honom. Men förhoppningsvis kommer det inte dröja allt för länge innan han är med fullt ut, säger sportchefen.

ANNONS