Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Sex Häckenspelare uttagna i Peter Gerhardssons trupp

Johanna Rytting Kaneryd är en av sex BK Häcken-spelare som är uttagna till landslagstruppen som ska OS-ladda på Malta.
För det 23-åriga nyförvärvet vankas debut.
– Jag var inte helt förberedd på detta, säger hon.

I december blev vänsteryttern klar för en återkomst till Göteborg FC. Knappt två månader senare har hon hunnit vara med om ett övertagande från BK Häcken, ett historiskt segermål i den första matchen – och nu, landslagsdebut.

– Det känns jättebra, säger hon. Jag fick reda på det efter ett litet grattis-sms från familj och vänner. Jag vet att jag har varit med i tankarna. Det är inte chockartat, men jag var inte helt beredd på detta.

LÄS MER: Sent avgörande gav Häcken premiärseger: ”Skönt att börja så”

23-åringen har tidigare representerat Sverige på U17-nivå och hela vägen upp till U23-landslaget. Nu är hon för första gången en del av Peter Gerhardssons planer.

– Jag vill visa upp mig och känner mig i jättebra form. Vi får se hur långt det räcker. Det är några som ska vara med från laget och det tyder på att vi har en bra trupp med de få spelarna vi har, säger hon.

Övriga fem Häckenspelare som följer med till Malta är: Jennifer Falk, Filippa Curmark, Filippa Angeldal, Stina Blackstenius och Pauline Hammarlund.

– Det har varit en väldigt spännande tid i Häcken. Jag har egentligen haft en bra känsla sedan starten när jag skrev på för Göteborg. Jag har inte varit så orolig över övertagandet. Det är klart att man inte visste vad som skulle hända, men någonstans har jag känt att allting skulle lösa sig på något sätt, säger hon.

Trivs i Häcken: ”Det känns proffsigt”

I lördags satte hon det avgörande segermålet till 2–1 hemma mot Linköping i lagets historiska första match. Hittills är hon nöjd med tillvaron som Häckenspelare.

– Jag har fått ett jättebra intryck. Det känns proffsigt. Vi har en go känsla för det här året och jag känner verkligen hur jag har kommit till min rätta. Målet är fortfarande att vinna och vi kan inte få bättre förutsättningar.

Men innan hon kan fokusera helt på damallsvenskan väntar alltså en landslagsdebut. I början av nästa vecka beger sig truppen mot Malta.

I landslagstruppen finns också Julia Roddar, som nyligen lämnade Häcken för spel i USA med Washington Spirit, och Rebecka Blomqvist som i höstas lämnade Göteborg för tyska Wolfsburg.

Chelseatrion kan missa

Några av landslagets stjärnor kan dock hindras från samlingen.

De tre Chelsea-stjärnorna Zećira Mušović, Jonna Andersson och Magdalena Eriksson är uttagna i truppen men det är oklart om det kommer kunna åka med då spelare från England just nu inte får resa in i Malta. Restriktionerna uppdateras dock på fredag och landslaget hoppas att spelarna ska kunna åka med på samlingen.

– Vi har valt att ta ut Chelseaspelarna i truppen och på fredag vet vi om vi har nya beslut att förhålla oss till. Det innebär också att vi tagit ut tre klara ersättare i Emma Holmgren, Amanda Nildén och Häckens Emma Kullberg om det blir så att Zećira, Magdalena och Jonna inte kan ansluta till Malta, säger Peter Gerhardsson.

Algarve cup blir inte av i år så i uppladdningen inför sommarens OS samlas i stället landslaget för läger på Malta. Under samlingen möter det svenska landslaget Österrike (19 februari) och Malta (23 februari) i träningsmatcher under samlingen.

Truppen:

Målvakter: Jennifer Falk (BK Häcken FF), Hedvig Lindahl (Atlético Madrid), Zecira Musovic (Chelsea)

Försvarare: Jonna Andersson (Chelsea), Magdalena Eriksson (do), Nilla Fischer (Linköping), Hanna Glas (Bayern München), Amanda Ilestedt (do), Julia Roddar (Washington Spirit), Josefine Rybrink (Kristianstad), Linda Sembrant (Juventus)

Mittfältare/anfallare: Filippa Angeldal (BK Häcken FF), Kosovare Asllani (Real Madrid), Hanna Bennison (Rosengård), Nathalie Björn (do), Stina Blackstenius (BK Häcken FF), Rebecka Blomqvist (Wolfsburg), Filippa Curmark (BK Häcken FF), Pauline Hammarlund (do), Lina Hurtig (Juventus), Sofia Jakobsson (Real Madrid), Rusul Rosa Kafaji (AIK), Hanna Lundkvist (Hammarby), Fridolina Rolfö (Wolfsburg), Johanna Rytting Kaneryd (BK Häcken FF), Olivia Schough (Rosengård), Caroline Seger (do).

Ersättare: Emma Holmgren (Eskilstuna), Amanda Nildén (do), Emma Kullberg (BK Häcken FF)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.