Seger för Sverige i VM-kvalmötet med Kosovo

Två nya assist av Zlatan Ibrahimovic bäddade för en en svensk seger i den andra VM-kvalmatchen mot Kosovo.
– Det kändes mycket bra i dag faktiskt. Ju mer dager, ju mer tid som går, desto mer lär jag känna grabbarna på planen, säger Ibrahimovic till TV4 efteråt.

|

Det svenska landslaget reste till Kosovo för samlingens andra kvalmatch efter en mindre övertygande seger mot Georgien tidigare i veckan.

Sveriges motståndare stod över den första omgången och det var ett minst sagt taggad Kosovo som välkomnade Blågult med ett par ordentliga smällar.

En blodig Filip Helander fick plåstras om efter bara några minuter, och ett par Kosovospelare fick var sin varning.

Emil Forsberg, som fick chansen från start för dagen, var på spelhumör från start.

I den 12:e minuten hittade han in i straffområdet och sköt ett skott som styrdes. Bollen sökte sig istället till Zlatan Ibrahimovic som gjorde som bara Zlatan kan göra.

– Jag sa till de andra: ”Jag behöver inte göra mål. Jag har gjort mina mål, nu hjälper jag er att göra dem så ni kommer närmare rekordet”. Det känns bra, säger han efter matchen i C more.

En klack bakåt, mitt framför näsan på en utrusande Samir Ujkani i Kosovo-målet, och Ludwig Augustinsson kunde skjuta in öppningsmålet för dagen.

Emil Forsberg fortsatte med att betala tillbaka för förtroendet med flera fina aktioner. Närmast mål när han frispelade Alexander Isak som rundade Ujkani men lade bollen över trots öppet mål.

Men Kosovo var inte helt utan chanser. Muriqi var framme vid 0-0 men sköt över. Efter Sveriges första mål kom han nära igen, men skottet seglade återigen över.

Med knappa halvtimmen spelad kom nästa mål. Zlatans boll hittade in till anfallskollegan Alexander Isak. Ynglingen drog med sig bollen till vänster, jagandes av två Kosovo-försvarare, men kom till avslut och gjorde 2-0 innan en fot kunde komma i vägen.

– Det fungerade mycket bättre i dag. Generellt, inte bara mellan mig och Isak, säger Ibrahimovic till TV4 efteråt.

– Det kändes mycket bra i dag faktiskt. Ju mer dager, ju mer tid som går, desto mer lär jag känna grabbarna på planen.

Larsson punkterade från straffpunkten

Marcus Berg fick också speltid efter att ha dragits med ryggproblem under samlingen. Det nya Blåvitt-förvärvet fick hoppa in med 67 minuter på klockan istället för Zlatan Ibrahimovic.

Med tjugo minuter kvar fick Sverige straff också efter att Victor Nilson Lindelöfs nick på en hörna ändrat riktning via Kosovo-hand.

Sebastian Larsson stegade fram. Den svenska lagkaptenen sköt lågt mot högra hörnet, Samir Ujkani var på bollen men kunde inte hålla den utanför.

AIK-mittfältaren såg dock inte särskilt nöjd ut och firade målet med att imitera en kräkreflex.

I matchens slutskede blev också Kosovos inhoppare Bernard Berisha utvisad. Detta efter att ha bytts in i den 83:e minuten, sitt första gula i den 88:e och sitt andra på tilläggstid.

Sverige går upp på sex poäng och leder därmed gruppen efter två spelade omgångar. Nu blir det ett längre uppehåll med bland annat EM-slutspel innan VM-kvalet återupptas 2 september mot Spanien.