Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Sana stor Blåvitt-hjälte – räddade poäng i sista sekunden

Straff i matchminut 93. Tobias Sana klev fram – och fixade en viktig IFK Göteborg-poäng i jakten på en kvartsfinalplats i svenska cupen.
– Jag hade velat göra det på en fullsatt arena, det hade varit iskallare, säger han.

I 92 minuter och 18 sekunder var IFK Göteborg ruskigt illa ute i svenska cupen. 0–1 hemma mot Gif Sundsvall ...

Med det som slutresultat hade IFK Göteborg, regerande mästare, i princip varit utslaget. De hade behövt åka till Norrköping nästa helg och vinna med minst tre mål.

Men nu blev det inte slutresultatet. 92.18 på matchklockan.

Alexander Jallow gjordes omkull, huvuddomaren Mohammed Al-Hakim pekade på straffpunkten.

Ett drömläge.

Tobias Sana tog bollen, lade den tillrätta på punkten och placerade in 1–1 i det högre hörnet.

En räddad poäng, ett räddat cupöde, med matchens sista spark (om vi inte räknar Gif Sundsvalls frustrerade avspark).

– Jag skulle bara göra mål. Jag hann inte ens tänka. Jag hade bara velat göra det på en fullsatt arena, det hade varit iskallare, säger Tobias Sana som är IFK Göteborgs förste straffskytt.

Därmed var det givet att han skulle kliva fram.

– 110 procent. Folk har tvekat, tvekat ... Jag är inte rädd för de momenten. Jag har gjort det förut. Jag skiter fullständigt i vad folk säger. Så länge tränaren sätter mig där kommer jag lägga den, så enkelt är det.

Tobias Sana: ”Nära skjuter ingen häst”

Tack vare det sena Sana-målet räcker det för IFK Göteborg att ”bara” vinna mot IFK Norrköping (som 4–1-besegrade Sandvikens IF under söndagen) i gruppavslutningen för att klättra förbi i tabellen och säkra kvartsfinalplatsen.

Vid ett oavgjort resultat avancerar IFK Norrköping vidare.

– Vi har chansen att åka upp dit och vinna, det ska vi ha som mentalitet. Vi är de som vann cupen förra året så vi ska inte ge upp enkelt. Vi vet att vi har klassen i laget för att vinna mot Norrköping, säger Sana.

IFK Göteborg klev annars ut till mötet med Gif Sundsvall i en lite ny skepnad. Borta var 4–2–3–1-formationen, framme var en 3–5–2-variant.

Det kändes intressant under den första halvleken.

Stabilt bakåt, till skillnad mot hur det såg ut mot Sandvikens IF senast. Hotande framåt, efter att de första 62 djupledsbollarna har flugit fel.

IFK Göteborg radade upp en ordentlig chanskavalkad runt matchminut 37. Vassast där? En Tobias Sana-frispark som ven precis utanför det ena krysset.

– Där skulle jag ha gjort mål. Jag tränar på det ... Jag har gjort det där förut. Jag måste komma under bollen mycket mer, säger han.

Men det var nära.

– När skjuter ingen häst! Haha!

Linus Hallenius målskytt för Gif Sundsvall

Missen blev kostsam. Det var ju Gif Sundsvall som tog ledningen. Målet kom efter ett fint anfall i den 63:e minuten.

En längre boll ut på högerkanten, ett inspel i mitten och till slut någon form av styrning från Linus Hallenius – anfallaren som var aktuell för IFK Göteborg under förra sommaren ...

– Det var ping-pong där inne. Hallenius (Linus) gjorde mål som en måltjuv ska, säger Tobias Sana.

IFK-tränaren Roland Nilsson agerade ganska omgående efter det. In med Hosam Aiesh, Alfons Nygaard och Simon Thern (debutant). Offensiv kraft som gav en slutforcering. Och alltså en supersen straffkvittering.

Tobias Sana med några sista, övergripande ord om matchen:

– Jag tycker att vi kontrollerade första halvlek. Det var bara gamla synder att vi inte gjorde mål på våra chanser. Det var en ny formation. Jag tycker att vi hittade pressen. I andra halvlek justerade de lite, då blev det lite svårare.

Hur tycker du att den nya 3–5–2-formationen fungerade?

– Vi har bara tränat på det i två, tre dagar, men jag tycker att första halvlek var riktigt bra. Jag tycker att vi hade kontroll. Och sett över 90 minuter hade de egentligen bara två chanser.

Fakta: Tabelläget i grupp 6

1. IFK Norrköping, 6 poäng (+5 i målskillnad)

2. IFK Göteborg, 4 (+1)

3. GIF Sundsvall, 1 (-2)

4. Sandvikens IF, 0 (-4)

Fakta: Så startade IFK Göteborg

(3–5–2): Ole Söderberg – Carl Johansson, Mattias Bjärsmyr, August Erlingmark – Alexander Jallow, Pontus Wernbloom (Simon Thern, 72), Alhassan Yusuf, Tobias Sana, Gustaf Norlin (Hosam Aiesh, 72) – Kevin Yakob (Alfons Nygaard, 72), Robin Söder

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.