Så satsar Öis inför framtiden: "Vi bygger mot allsvenskan"

Det bjöds på stor dramatik för Öis när kontraktet i superettan säkrades. Nu tar Thomas Askebrand över som huvudtränare till nästa säsong. …– Vi håller på att bygga något här, mot allsvenskan, säger ordföranden Joacim Nordh.

ANNONS
|

Det har varit en stormig säsong för Öis och en missräkning för klubben att hamna i kval för att klara sig kvar. Under tidig höst fick klubbens styrelse nog och sparkade Marcus Lantz och Sören Börjesson fick ansvaret att fixa nytt kontrakt.

Något som han gjorde tack vare kvalsegern mot Mjällby.

– Det är enormt skönt. Jag har ju ett stort hjärta för Öis det här är oerhört stort för spelarna, klubben, ledarna och för alla andra, säger Börjesson.

GP kan nu berätta att Börjesson inte leder laget nästa säsong. Det gör i stället Thomas Askebrand men Sören Börjesson fortsätter som assisterande tränare

ANNONS

– Jag älskar att jobba med fotboll och är ju anställd av Öis så vi får väl se vilket uppdrag jag har i framtiden, säger han.

Då presenteras Askebrand

Börjesson får förmodligen sällskap av Fredrik Björck som nu lägger skorna på hyllan och i stället permanent tar plats på tränarbänken.

– Vi håller på och pratar. Jag vill av hela mitt hjärta vara kvar och ta Öis tillbaka till allsvenskan. Blir det inget med Öis nu så går jag och köper ett årskort i stället, säger Björck.

Huvudansvaret för Öis kommer nästa säsong att ligga på Thomas Askebrand. Han kommer, enligt uppgifter till GP, att presenteras för spelarna under söndagseftermiddagen.

– Spelartruppen får under söndagen veta vem den nya tränaren är. Annars har jag inga kommentarer, säger Joacim Nordh.

Att det blev fortsatt spel i superettan istället för division 1 är ekonomiskt livsviktigt för Öis. Att trilla ner en division är kostsamt – rejält kostsamt.

– Pengar är lätt att mäta. Det rör sig om säkert sex-sju miljoner. Men sedan varumärke och så vidare är svårare att avgöra. Men jag har sagt det tidigare, det är en avgrundsdjup skillnad. Det här med att börja om i division 1 är en bränna, så det hade varit blytungt, säger Nordh.

ANNONS

Vill satsa hårt på akademin

Ett led i satsningen inför framtiden är att satsa på just framtiden.

– Vi har en fin akademi som vi fortsatt hoppas väldigt mycket på. En bra fotbollsklubb bygger på en bra akademi och ungdomsfotboll. Vi kan inte bara värva och köpa in utan vi måste plocka upp underifrån. Ge spelare, som förtjänar det, chansen. Det jobbar vi stenhårt med, säger Nordh.

Kvalkungen, Mohamed Said, 17, kommer förhoppningsvis att få ett nytt och förbättrat kontrakt.

– Det vill vi göra. Han går in helt utan respekt och spelar som om det vore juniorlagsmatch. Han är mentalt redo. Jag har inte sett något liknande, säger Nordh.

Vad säger du om alla utgående kontrakt?

– I den bästa av världar hade vi inte haft den här volymen, 5-6 kontrakt hade varit bättre. Men nu är det som det är. Och det är möjligt att vi hittar någon eller några av spelarna med utgående kontrakt som vi kör vidare med.

Flera nyckelspelare försvinner

Enligt uppgifter till GP är det redan klart att William Atashkadeh, Martin Mutumba, Johan Hammar och Sebastian Carlsén lämnar klubben.

– Det är fortfarande ingenting jag kan kommentera, tyvärr, säger Johan Hammar.

– Helt ärligt så vet jag inte hur min framtid ser ut. Jag har inte riktigt suttit ner med Öis på det sättet. Vi har snackat lite fram och tillbaka, men vi har inte kommit till något konkret. Men det blir nog lite mer sådant snack de närmaste veckorna. Jag stänger inga dörrar. Jag är inte klar för något annat lag och jag är inte klar för Öis, säger Sebastian Carlsén, som öppnar för att det kan bli en återkomst i tidigare klubben Helsingborgs IF.

ANNONS

– Jag har spelat i HIF när jag var liten och har tillhört klubben även efter det, så det är klart att det är hem för mig. Jag känner alla i klubben och har snackat med HIF fram och tillbaka i hela mitt liv, och så är det nu också.

Men inte heller allsvenskt spel är uteslutet för 26-åringen som har stått för en stark säsong.

– Allsvenskan är bättre än superettan, så det är klart att det är dit man helst vill, man vill ju spela så högt upp som möjligt. Men som sagt, vi får se. Jag har min tjej som jobbar i Köpenhamn och jag har själv lägenhet i Helsingborg, aå det är där jag ska ner nu först, träffa vänner och familj. Det andra får vi ta sen.

Östling kan bli kvar

Framtiden för spelare som Hakeem Araba och Andreas Östling är fortfarande osäker, där har klubben fortfarande en förhoppning om att kanske behålla spelarna. Mittfältsspelaren har ryktats vara redo att lämna – men enligt Östling själv är det inte alls säkert att så blir fallet.

– Vad som händer med min framtid vet jag lika lite som du, säger Östling till GP.s reporter.

Han fortsätter:

– Jag har inte tagit något beslut än så länge. Jag kan inte svara på vad det blir.

ANNONS

Är Öis fortfarande ett alternativ?

ANNONS