Göteborgs Hanna Andersson spelade mot Linköping i Svenska cupen i våras.
Göteborgs Hanna Andersson spelade mot Linköping i Svenska cupen i våras. Bild: NICKLAS ELMRIN

Så kan Göteborg starta mot Bayern München

Marcus Lantz ger 18-åriga Hanna Andersson chansen från start i Champions League mot Bayern München.
– Vi kommer göra allt för att hjälpa henne. Hon kommer springa tills hon stupar, säger GFC-tränaren.

ANNONS
|

Efter förlusten mot Eskilstuna i helgen står Göteborg inför en både ödesmättad och superhäftig fotbollsvecka.

Först ut: Hemmamatch i Champions League mot tyska storklubben FC Bayern München.

Följt av serieledaren i damallsvenskan, FC Rosengård, på söndag. Också det på hemmaplan (Valhalla IP).

Båda matcherna blir avgörande för fortsättningen av säsongen.

Ska Göteborg ha en chans att nå åttondelsfinal i Champions League krävs ett bra resultat inför returen i Tyskland 25 september.

Ska klubben nå topp två i damallsvenskan – och därmed kvalificera sig för nästa års Champions League – krävs ett bra resultat även mot skånska Rosengård.

– För många är Bayern förmodligen den största match de har spelat. Det kommer bli roligt såklart. I allsvenskan vet vi att Rosengård har tagit ett litet försprång. Vi måste börja vinna i allsvenskan om vi ska kunna nå Champions League nästa år. Annars går tåget där också. Vi måste prestera i Champions, vi måste prestera i ligan, sammanfattar Göteborgs tränare Marcus Lantz.

ANNONS

"Roterar på de vi har"

Förutom det rent taktiska och formmässiga har han ett annat dilemma.

Skadorna – och hur han ska formera laget, både på onsdagen och på söndagen.

– Samma lag som startade mot Eskilstuna kommer inte starta mot Bayern. Det är många slitna, många som har gått tufft. Nu får vi använda truppen och alla får spela. Det blir heller inte samma lag som spelar mot Bayern som möter Rosengård. Nu roterar vi på alla de vi har, förtydligar han.

Mot Bayern München saknas Cathrine Johansson, Pauline Hammarlund, Emma Berglund och sannolikt även Vilde Böe Risa.

– Vilde fick gå av mot Eskilstuna. Hon är ruskigt sliten efter alla VM-matcher, säger Marcus Lantz. Hon kommer inte lösa Bayern och Rosengård. Vilken match kommer hon spela? Kanske sitter hon över på onsdag och spelar på söndag. Då får vi rotera på de andra i stället.

Mot Eskilstuna var mittbacken Taylor Leach tillbaka från start.

– Taylor är sliten också. Jag har förhoppningen att hon ska var klar till på onsdag i alla fall. Så får vi se lite. Jag tror att hon ska vara redo, säger Marcus Lantz.

"Hanna är stark mentalt"

Sammantaget innebär skadeläget att GFC-tränaren planerar en liten skräll mot Bayern München. 18-åriga löftet Hanna Andersson, som kom från IFK Göteborg och har ett förflutet i Romelanda, spelar från start som vänstermittfältare.

ANNONS

Andersson, som flyttades upp i A-truppen i vintras, fick beskedet om att hon ska spela i samband med måndagsträningen.

– Jag hoppas att hon kan hantera det på ett bra sätt. Vi kommer göra allt för att hjälpa henne. Hon är starkt mentalt och kommer springa tills hon stupar. Jag är inte ett dugg orolig för det.

Beskriv henne som spelare.

– Hanna är oerhört löpstark och orkar mycket. Är kanske inte så lång och stor, men en fysisk spelare. Vi behöver lite muskler och ”power” i morgon, både löpmeter och skalle.

Så kan Göteborg starta mot Bayern München

Loes Geurts – Emma Koivisto, Beata Kollmats, Taylor Leach, Natalia Kuikka – Elin Rubensson, Julia Roddar, Filippa Curmark, Hanna Andersson – Julia Zigiotti Olme, Rebecka Blomqvist.

ANNONS