Så agerar klubbarna efter domarattackerna

Den ene klubbledaren skyller hellre på domaren än tar ansvar för sin spelares agerande. Den andre har kastat ut sin spelare från föreningen. – Men det löser inte problemet, konstaterar den sistnämnde.

ANNONS
|

Klubbledaren var själv inte på plats på den match då en 18-årig domare misshandlades efter slutsignal. Men som ansvarig för laget har han och klubbens styrelse beslutat att stänga av spelaren i fråga.

– Vi har tagit beslutet att han inte får vara kvar i föreningen längre. Jag är god vän med honom, men när det går till på det här sättet så vill styrelsen markera och det ställer jag mig bakom.

Han menar att bråk och olika typer av incidenter i samband med fotbollsmatcher har ökat de senaste åren.

– Det är en radikal skillnad, jämfört med för fem år sedan så här ser det ut i nästan varje match numera.

ANNONS

Vad kan ni göra för att hjälpa domarna?

– Det handlar om att börja tidigt. Vi har nolltolerans mot sånt här och det kanske har en avskräckande effekt på vissa, men det löser inte problemet. Det finns spelare som inte klarar av det här, de kan inte hantera sina känslor. Det är upp till oss ledare att ta tag i det här, för de här stackars domarna lämnas åt sitt öde. De släpps ut tidigt och de är helt ensamma.

Klubbledaren ser gärna att domare, spelare och tränare möts inför varje säsong för att prata igenom vilken miljö man vill ha på planen och för att lära känna varandra.

– Det här är för jävligt och vi kan inte bara lägga det på spelarna. Vi måste få till en dialog.

Har ni varit i kontakt med domaren efter händelsen?

– Jag har försökt ringa honom, men han har inte svarat. Jag vill bara be om ursäkt och säga att jag hoppas att han fortsätter att döma.

De andra klubben som hamnat i blåsväder efter att en av deras spelare sparkat en domare – som därmed tvingades avbryta matchen – har inte agerat lika kraftfullt. Man har svårt att över huvud taget se sin roll i problemet med utsatta domare.

ANNONS

– Jag såg matchen och domaren gjorde fel. Jag vill inte snacka skit om mitt lag, för när något händer måste alla hjälpa till. Jag är ledsen över vad som hände, men jag kan inte göra så mycket, säger ordföranden.

Hur kan ni agera så att det här inte händer igen?

– Alla kan säga till spelaren att han inte får göra så, men jag kan inte säga till honom att han inte får spela mer. Båda måste lära sig, domaren också.

Fast oavsett domslut så är det väl oacceptabelt att sparka på domaren?

– Jag tror inte att han sparkade. Det var mörkt och svårt att se, men jag tror inte det. Fotbollsförbundet måste se till så att det är två eller tre domare på varje match, för det är ofta domaren som gör att spelare blir arga, säger ordföranden.

ANNONS