Janne Anderssons landslag möter Rumänien på fredag och blir vid vinst klart för EM nästa sommar.
Janne Anderssons landslag möter Rumänien på fredag och blir vid vinst klart för EM nästa sommar. Bild: Bildbyrån

Så säkerhetssatsar Sverige inför stormatchen

Hatbrotten ökar kraftigt i den europeiska fotbollen. Ett av länderna där detta märkts är Rumänien. Landets herrlandslag har tvingats till spel inför tomma läktare två gånger de senaste två åren – och står inför fredagens avgörande match mot Sverige under vad som kan jämföras med en villkorlig dom.
– Historiken i det här landet säger att det har varit rörigt. Säkerheten är tillspetsad, säger Svenska Fotbollförbundets säkerhetschef Martin Fredman.

ANNONS
|

30 000 rumänska barn satte jublet i halsen när Norges Alexander Sörloth kvitterade till 1–1 på tilläggstid i den senaste landskampen i EM-kvalets grupp F. Egentligen hade Rumänien förbjudits att ta in publik på matchen, men en paragraf i Uefas regelverk tillät barn under 14 års ålder att gå in – med en vuxen på var tionde barn som sällskap.

Straffet, med spel inför tomma läktare och en bot på 83 000 euro, tilldömdes sedan Rumäniens fans i de föregående matcherna mot Spanien och Malta inte följt Uefas regelverk. Rasism från läktarna var en av punkterna som orsakade straffet.

ANNONS

Det var inte första gången det rumänska landslaget fick spela utan publik. Ett liknande straff tilldömdes landslaget sedan rasistiska tillmälen hörts och en banderoll som kopplar flyktingar till terrorism synts under en match mot Serbien 2018.

Ökning av hatbrott på fotbollsläktarna

Att rasism och olika typer av hatbrott sker på europeiska läktare är långt ifrån isolerat till Rumänien. Det engelska landslagets mörkhyade spelare blev utsatta för kraftiga rasistiska verbala attacker när England mötte Bulgarien under höstens EM-kval. Liknande incidenter har skett i bland annat Montenegro tidigare under EM-kvalet.

De här är tecken på en generell ökning av antalet hatbrott i den europeiska fotbollen. Martin Fredman, säkerhetschef på Svenska Fotbollförbundet, var nyligen på en säkerhetskonferens arrangerad av Uefa. Där presenterades det att det förekommit hatbrott, vilket innefattar rasism, i sex procent av alla Uefa-evenemang (EM-kval, Champions League och Europa League) under 2019. Det är en dubblering från året innan.

– Man ser en tydlig ökning av oroligheter på matcher i Europa. Det gäller pyroteknik, inkastade föremål och rasism. Den ökningen är obehaglig, framförallt när det gäller rasismen. Uefa har tydligt markerat mot det, säger Martin Fredman.

När det svenska landslaget nu reser till ett av länderna som straffats hårdast för just ordningsstörningar och rasism kommer säkerhetssatsningen öka jämfört med tidigare matcher i EM-kvalet. Om något sker under själva matchen kommer landslaget följa den trestegsmanual som Uefa tagit fram. Första steget innebär att matchen pausas och speakern läser upp ett budskap om att det är förbjudet med den rasistiska tillmälen. Steg två, som tas till om rasismen fortsätter, innebär att domaren tar spelarna av planen och ytterligare budskap från speakern läses upp. Om detta ändå inte hjälper ska matchen avbrytas.

ANNONS

– Vi är extra vaksamma för rasism under matchen. Vi kommer tillämpa det regelverk som finns. Om enskilda spelare har starka känslor där och då får det hanteras men vår grund och det vi har informerat spelarna om är att vi följer Uefas steg. Att vi ska statuera något eget exempel är inte något vi ska göra, säger Martin Fredman.

Regelöverträdelser i 21 matcher i följd

Rumänien har efter den senaste straffet att spela inför tomma läktare något som, enligt Martin Fredman, kan liknas vid en villkorlig dom över sig. Om en liknande incident som de tidigare skulle ske under matchen mot Sverige kommer landet få spela utan publik igen.

Martin Fredman, säkerhetschef på Svenska Fotbollförbundet, berättar att kraven från svenskt håll inför bortamatchen mot Rumänien är större än normalt och kan jämföras med kraven som ställs under ett stort mästerskap.
Martin Fredman, säkerhetschef på Svenska Fotbollförbundet, berättar att kraven från svenskt håll inför bortamatchen mot Rumänien är större än normalt och kan jämföras med kraven som ställs under ett stort mästerskap. Bild: SIMON HASTEGÅRD

Det rumänska fotbollsförbundet har varit tydliga med att man tar avstånd från de hatiska uttalandet som kommit från landets supportrar och uttalade sig efter matchen mot Norge positivt om de barn som sett just den matchen. Landet är långt ifrån det enda som fått straff i form av böter eller spel inför tomma läktare. Men frågan är om något land har en liknande historik av problematik på läktare. Inför mötet med Sverige i Stockholm hade Rumänien fått någon form av påföljd på grund av supportrarnas regelöverträdelser i 21 matcher i följd.

– Vi hade många möten inför den matchen. Jag visste att det fanns omfattande problem med pyro, politiska budskap och annat så vi gjorde en kraftansträngning inför den matchen. Vi lyckades med saker som ingen hade gjort med Rumäniens supportrar på 2-3 år. Vi hade ett lite mjukare sätt som gav bra effekt, säger Martin Fredman.

ANNONS

Landslaget har inför fredagens möte ställt ett antal säkerhetskrav på den rumänska fotbollen och landets polis. Bland annat vill förbundet ha skydd i samband med transporter mellan flygplatsen och hotellet och hotellet och arenan. Krav på hotellet har också ställts, bland annat vad gäller personal på plats och att risken att bli störd av rumänska supportrar inte ska vara stor.

– Den här matchen kan jämföras med hur det brukar vara på ett mästerskap, sett till krav och förberedelser, säger Martin Fredman.

ANNONS