Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Bildbyrån
Bild: Bildbyrån

Så blev IFK Göteborgs resultat 2017

Minus 12,5 miljoner kronor. Det blev IFK Göteborgs resultat 2017.
– Det är inget önskvärt resultat, konstaterar vice ordförande Mats Engström.

IFK Göteborg gjorde 2017 ett av sina sämsta år rent ekonomisk på många säsonger. Resultatet efter skatt landar på minus 12,5 miljoner kronor. Det är första gången sedan 2014 som klubben går minus – och den största förlusten sedan minst 2008, vilket är så långt klubbens verksamhetsberättelser finns offentliga.

– Först och främst kan man säga att det inte är bra, det är inget önskvärt resultat. Men det finns förklaringar och vi tycker att vi har vidtagit åtgärder för att lära oss av detta och skapa bättre förutsättningar för kommande år, säger vice ordförande Mats Engström.

LÄS OCKSÅ: Fem nycklar i Blåvitts bokslut

Jämfört med 2016 minskade klubbens kostnader från 147 miljoner kronor till 121 miljoner kronor.

Mats Engström igen:

– Vi har kommit i en annan kontraktssituationen, sänkt kostnaderna och skapat ett annat utgångsläge inför 2018 och, framförallt, 2019. Dessutom har vi gjort spelarförsäljningar (Pontus Dahlberg, Watford) som ger oss en buffert att ta oss framåt.

Minskningen var dock liten i förhållande till hur klubbens intäkter utvecklades under samma tidsperiod.

Intäkterna minskade med 45 miljoner kronor från föregående år. De totala intäkterna gick från 153 till 108 miljoner kronor. Den största minskningen däri ligger i spelarförsäljningar som under 2016 uppgick i 30 miljoner kronor, men under 2017 inte blev mer än 8,5 miljoner kronor.

"Måste försöka vara ännu mer proaktiva"

Även om flera nyckelspelare lämnade föreningen, exempelvis Mattias Bjärsmyr, Sören Rieks och Mads Albaek, så gav inte affärerna några större intäkter. Försäljningen av Pontus Dahlberg till engelska Watford, som beräknas vara värd cirka 33 miljoner kronor, innefattas inte i 2017 års bokslut, utan kommer hamna på 2018.

– Vi måste minska vårt beroende av spelarförsäljningar. 2017 hade vi inga större spelarförsäljningar samtidigt som vi hade intäktstapp på grund av sportsliga resultat. Det tillsammans gör att man tappar rätt mycket i resultatet, säger Mats Engström.

LÄS OCKSÅ: Trots minusresultatet: Färdigsparat på elitverksamheten

Ni minskade även i både publikintäkter samt sponsor- och reklamintäkter, varför?

– Det är kopplat till sporten. Har vi mer publik och mer tryck i resultaten så är det klart att intäkterna ökar.

LÄS OCKSÅ: "IFK har inte råd med ett 2017 till"

– Under 2017 var mycket av publiken knuten till den första matchen mot Malmö FF. Sedan hade vi inte något Europa-spel heller, det ger intäkter i både försäljning av merchandise, publik och UEFA-ersättning.

– Vi måste försöka vara ännu mer proaktiva och jobba oss igenom detta, driva intäktsmöjligheterna bättre. Vi ser i olika undersökningar att vi har ett starkt varumärke, det måste vi jobba bättre med.

Hur länge har ni vetat att minusresultatet skulle bli så här stort?

– Vi har sett det komma. Vi hade kunnat stressa fram spelarförsäljningar under året för att få till ett bättre resultat, men vi tycker att det är bättre som vi har gjort. Vi blickar framåt mot 2018 och 2019.

"Komfortabla inför åren som kommer"

Till 2018 budgeterar IFK Göteborg med ett nollresultat.

– Det har varit utgångspunkten, men det finns alla förutsättningar för ett bättre resultat i år. Vi har inte lagt rambudgeten fullt ut. Den kommer vi presentera framåt, säger Engström och avslutar med några ytterligare ord om 2017-års resultat.

– Bra är det inte, men det är så det ser ut. Vi har gjort oss av med de jobbiga kostnaderna och känner oss komfortabla inför åren som kommer.

Nästa måndag håller IFK Göteborg årsmöte.

Till sist: De omdebatterade agentkostnaderna på 12,9 miljoner 2016 minskade till en halv miljon 2017.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.