Ronja Aronsson berättar om mardrömmen i Fiorentina

Hon vittnar om spelare som kallades tjocka och grät i omklädningsrummet.
Men Ronja Aronsson backar från utspelet om att uttrycket ”horor” florerat.
”Jag förstod inte uttrycket men jag förstår nu”, skriver hon på Instagram.

ANNONS
|

Redan som 13-åring gjorde Aronsson allsvensk debut, hon var också en del av det svenska U19-landslag som vann EM-guld 2015.

Efter att ha slagit igenom i Piteå och tagit nästa steg i Linköping valde hon i januari förra året att testa på livet som utlandsproffs i italienska Fiorentina.

Men tiden skulle inte bli som hon tänkt sig, i ett uppmärksammat avsnitt av NSD:s podcast ”Fotbollsfredag” berättar hon att hon hade bestämt sig för att lämna redan efter två månader.

Däremot backar hon nu från en del av innehållet. Främst kring ett uttryck som väckt starka reaktioner.

– Om du misslyckas med något, med en dribbling eller med ett inlägg, skriker de ”din smutsiga hora”. Det var de första orden jag lärde mig på italienska, sa Aronsson i podden.

ANNONS

I ett inlägg på Instagram berättar hon att uttrycket i fråga är italienska ”Porca Troia”.

"Jag förstod inte uttrycket men jag förstår nu att det är som att säga "holy shit" på engelska, när det inte går som du vill. Även om jag upplevde dålig energi i klubben var det ingen som kränkte eller hånade mig i Fiorentina. Jag är verkligen ledsen för missförståndet, min ignorans och konsekvenserna av det”, skriver hon.

”Sa att det var en kvinnlig grej”

Vad gäller det övriga innehållet i podden står Aronsson bergfast – hon menar alltjämt att klimatet inte var det trevligaste att verka i.

Någonting annat som Aronsson tog upp i avsnittet var att lagets tränare ska ha varit bidragande till den nedvärderande och nedbrytande miljön. Lagets träningar fick vid tillfällen avbrytas sedan dennes vredesutbrott fått spelare att bryta ihop på planen.

– Det var så mycket som inte var fotboll för mig. Det var kommentarer om att vissa spelare var för tjocka och att det var därför vi förlorade matcher. Man kunde se folk sitta och gråta i omklädningsrummet, berättar hon.

Aronsson säger att spelarna försökte påtala problemen för ledningen men att ingenting hände.

– Presidenten sa att de här var en kvinnlig grej, att vi mentalt inte orkade. Så det var ingen idé att prata med honom, han hade redan ställt sig in på att det var oss spelare det var fel på, säger hon.

ANNONS

Ytterbacken lämnade Italien redan efter ett halvår, sedan i somras är hon tillbaka i klubben hon gjorde a-lagsdebut. Aronsson, med 17 landskamper för U23-landslaget, berättar att hon trots mardrömsupplevelsen vill utomlands någon gång igen.

GP har varit i kontakt med Ronja Aronsson som inte vill kommentera saken vidare.

LÄS MER:Ronja Aronsson till Fiorentina

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS