Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Ronaldo sänkte Sverige med dubbla drömmål

Ett rött kort på Gustav Svensson och dubbla drömmål från Cristiano Ronaldo.
Sverige hade en tung kväll mot Portugal på Friends arena.

Två hemmamatcher, två förluster. 0–1 mot Frankrike och 0–2 mot Portugal kan måhända sorteras in i facket för hedersamma förluster mot två absoluta toppnationer, men noll poäng är noll poäng och förbundskaptenen Janne Anderssons primära uppgift framöver blir att se till att Sverige inte hamnar sist i gruppen.

Varje poäng i Nations League är viktig för att få seedningsfördelar när kvalet till VM i Qatar 2022 lottas i december. Närmast väntar grupptrean Kroatien i Zagreb i oktober och några dagar senare bortaretur mot Portugal.

Ronaldos utsökta precisionsarbete vid båda målen överskuggade allt annat den här kvällen, men det kunde ha varit annorlunda.

Jätteläge för Berg

Marcus Berg, lagkapten för första gången i sin 79:e landskamp, hade ett utmärkt läge som kunde ha gett 1–0 mot Frankrike i lördags. Han fick på nytt chansen att ge landslaget en smakstart fyra dagar senare – och det redan innan mötet med Portugal var två minuter gånget.

Emil Krafths långa inlägg förlängdes av Pontus Jansson, men fri framför Anthony Lopes fick Berg vare sig den nödvändiga kraften eller den rätta riktningen.

Nicken smet utanför.

Anderssons giv med sex ändringar – Emil Krafth, Ludwig Augustinsson, Filip Helander, Kulusevski, Gustav Svensson och Alexander Isak – i startelvan var väntad men icke desto mindre spännande med tanke på motståndet och på att det rör sig om Nations League.

Portugal gjorde 4–1 på Kroatien i sin premiärmatch och imponerade stort spelmässigt. På Friends spetsade förbundskaptenen Fernando Santos laget med Ronaldo (missade matchen mot Kroatien på grund av en infektion i foten).

Men Ronaldoeffekten uteblev inledningsvis. De regerande Europamästarna var överraskande stationerade i sina positioner, inte överdrivet aggressiva i försvarsspelet och på det hela taget rätt loja.

Olsen stod emot – ett tag

I sin svarta kostym, vita skjorta och mörka slips vankade Santos av och an i det tekniska området, slog ut med armarna och såg allt som oftast missbelåten ut med det låga tempot.

Robin Olsen fick honom inte på bättre humör.

Ronaldo jakt på det 100:e landslagsmålet började motigt. 35-åringens första möjlighet stoppades av Olsen när skåningen reflexmässigt slängde ut sitt högerben på närskottet. Nästa parad var av lika hög klass, när Olsen styrde bort en projektil av världsstjärnan. Sköna revanscher efter den något tveksamma insatsen vid Kylian Mbappés segermål i lördags.

Men tredje gången gillt gällde – och en olycka kommer sällan ensam.

Svensson utvisad

Gustav Svensson kapade João Moutinho, fick sin andra varning och medan Svensson lommade av i 44:e minuten, lade Ronaldo bollen tillrätta och smekte sedan in frisparken på sitt patenterade sätt. Stenhårt, precis över muren och otagbart nära Olsens högra stolpe.

Ronaldo firade med att springa mot Portugals bänk och hyllades snart av hela laget.

Med en man mer på planen var möjligheten till svensk poäng minimal, efter Ronaldos 0–2 (72:a) – skott från distans – obefintlig.

De senaste dagarna har diskussionerna runt landslaget handlat en hel del om Anderssons val att inte spela Dejan Kulusevski mot Frankrike. Andersson menade att den 20-årige mittfältstalangen behöver växa in i laget, Kulusevski uttryckte sin besvikelse med några starka ord.

De 90 minuterna mot Portugal var knappast bländande, men i några aktioner visade Kulusevski att han har vad som krävs. Med kontinuerlig speltid i klubblaget Juventus kommer han att bli en startspelare i landslaget under lång tid framöver.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.