Robin Söder imponerade när IFK kryssade

Inför 1 628 åskådare på Bravida Arena nådde IFK Göteborg på lördagseftermiddagen 2-2 mot Helsingborgs IF efter mål och assist av Robin Söder.
– Prestationsmässigt får vi vara nöjda, sa Robin Söder efteråt.

|

IFK Göteborg kom till spel utan Hosam Aiesh och Nzozi Toko som båda beräknas vara tillbaka i full träning på träningslägret i Portugal från och med måndag.

Tränaren Poya Asbaghi mönstrade i övrigt starkast möjliga startelva, där Alexander Jallow spelade högerback på bekostnad av konkurrenten Emil Holm.

Helsingborg ställde upp enligt 4-2-3-1 med Andreas Granqvist som lagkapten och försvarsgeneral. Landslagskaptenen ådrog sig en varning efter sen tackling på IFK-anfallaren Robin Söder i den 20:e minuten.

– Det kändes ändå fair, en 50-50-situation. Nästa gång är det jag som ger honom en armbåge i nacken. Det var inte meningen. Det är så som det blir, sa Robin Söder.

Fyra minuter senare gav Robin Söder igen – med ett mål.

"Kändes som en halvkontring"

Efter fint förarbete av Victor Wernersson och Giorgi Kharaishvili på vänsterkanten kunde IFK:s landslagsanfallare dunka in 1–0 till hemmalaget.

– Det kändes som en halvkontring. Giorgi fick bollen, jag stannade upp, fick en bra touch och hittade luckan vid första stolpen, sa Robin Söder.

Gästerna från Helsingborg gav inte upp och kvitterade till 1–1 efter en hörna slagen av Brandur Olsen i den 30:e minuten. Hörnan nickades undan av August Erlingmark och hamnade hos mittfältaren Mohammed Abubakari vars skott via Tobias Sana ställde Giannis Anestis i IFK-målet.

Efter paus tog IFK kommandot över spelet och skapade flera rejäla chanser.

2–1-målet dröjde dock till 64:e minuten.

Även denna gång med Robin Söder i en av huvudrollerna.

Situationen inleddes med att IFK-mittfältaren August Erlingmark bröt ett Helsingborgsförsök och liggande passade bollen i djupled mot Robin Söder.

IFK anföll på bred front och med hög fart, Söder höll i och väntade in Tobias Sana till vänster.

"Fick bra tajming"

Passningen gav Sana tid till en kontrollerad mottagning och välplacerat avslut – stolpe in.

– Jag såg att de stod ganska långt ifrån, kunde vända upp och attackera backlinjen. Vi fick bra tajming när jag släppte bollen, han fick bra touch, säger Robin Söder.

I 73:e minuten var Alhassan Yusuf nära att göra 3-1 efter hög bollvinst, bra löpning och precist skott. Anders Lindegaard kunde avstyra till hörna.

Med 20 minuter kvar bytte IFK in Noah Alexandersson och Emil Holm för Victor Wernersson och Robin Söder. Bara någon minut senare skapade Emil Holm en bra målchans efter lång löpning längs högerkanten och fin passning till Tobias Sana i mitten.

Alexander Jallow spelade sista 20 minuterna som vänsterback efter bytet av Victor Wernersson. Noah Alexandersson fick rollen som högeranfallare medan Sargon Abraham tog klivet in som center.

"Ett bra test för oss"

Med fem minuter kvar att spela kvitterade Helsingborg genom Brandur Olsen efter en bjudning av IFK-mittbacken André Calisir.

Calisir slog en för kort bakåtpassning mot målvakten Giannis Anestis, en passning som snappades upp av Helsingborgs inhoppare Alex Timossi Andersson. Han lyfte in bollen mot Brandur Olsen som inte gjorde något misstag, 2-2.

– Resultatmässigt kan man väl säga lite allt möjligt. Prestationsmässigt får vi ändå vara nöjda jämfört med de två tidigare matcherna, sa Robin Söder.