Rekordbonus vid svensk EM-succé

Sverige tippas gå långt i sommarens EM. Går det tillräckligt bra, ja då väntar en miljon-rekordbonus för de svenska damerna.
– Till viss del är det så att alla prispengar går till spelarna, säger landslagschefen Marika Domanski Lysfors till Sportbladet.

ANNONS

Det finns stora förhoppningar inför sommarens fotbolls-EM i England. Efter VM-brons 2019 och OS-silver 2021 är det många som frågar sig om inte Sverige kan gå hela vägen den här gången?

– Det tror jag absolut, det var nära förra gången och det är väl dags att ta det nu, har Elin Rubensson sagt tidigare.

Rent sportsligt vore det såklart en enorm sak om Sverige knep ett EM-guld, men det finns även en ekonomisk aspekt i det hela.

Prispengarna i årets mästerskap är nämligen på en rekordhög nivå. Jämfört med senaste EM har prispotten dubblerats till 16 miljoner euro, vilket motsvarar 170 miljoner kronor.

ANNONS

Rekordmiljoner i prispengar

Om det skulle bli ett riktigt lyckat svenskt mästerskap där Peter Gerhardssons lag vinner samtliga matcher och därmed kniper guldet, ja då Sverige vänta sig 22 miljoner kronor i prispengar.

Nu rapporterar Sportbladet att stora delar av dessa pengar kommer att fördelas ut direkt till de 23 spelarna i truppen.

– Andemeningen är att lägga i princip alla prispengar på spelarna, sen kostar mästerskapet en del. Ju längre man kommer ju mer kostar det. Upp till en viss del är det så att alla prispengar går till spelarna, men går man hela vägen är det inte exakt allt. En del går till kostnader då, säger landslagschefen Marika Domanski Lysfors till tidningen.

Tidningen skriver vidare att damspelarna fick omkring 250 000 vardera efter VM-bronset i Frankrike 2019.

– Jag vet att de kommer att bli nöjda. Det är inte så att de här spelarna är ute efter pengarna utan de vill känna att deras insatser värderas. Och det känner de.

Herrarnas prispott: 3,7 miljarder

SvFF har sedan ett tag tillbaka betalat ut lika ersättning till herr- och damlandslaget. Däremot är det en enorm skillnad på Uefas prispott.

I jämförelse med damernas 170 miljoner kronor var det 3,7 miljarder som låg i potten när herrarna spelade EM förra året. Monika Domanski Lyfors menar på att man inte är nöjda och att man måste jobba för att få bättre förutsättningar från både Fifa och Uefa.

ANNONS

– Svensk fotboll lever i stort på intäkterna från herrarnas mästerskapsdeltagande. Tjejerna att deras deltagande också ska kunna generera. Där är vi inte idag med Uefa och Fifa.

LÄS MER:Förbundets stora satsning på fotbolls-EM i England

LÄS MER:Revanchsugen Rolfö: "Jättetufft dygn"

LÄS MER:Sverige guldfavorit i Sverige – men oddssättarna tror på Spanien

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS