Rasmus Elm om säsongsstarten: "Då är valet rätt enkelt"

Folkhälsomyndigheten väntar med besked om fotbollssäsongen och frustrationen växer hos svensk fotboll. Man menar att myndigheten inte nog ser till fotbollens behov och professionalism. Kalmar FF:s klubbikon Rasmus Elm ser det dock inte lika svart och vitt.
– För stunden är det andra parametrar som väger mycket tyngre än fotbollen, säger han till DN.

ANNONS
|

Säsongsstarten för fotbollen i Sverige diskuteras flitigt och från företrädare för svensk fotboll har tonen gentemot Folkhälsomyndigheten hårdnat. Man menar att myndigheten inte nog förstår fotbollens professionalism och straffar idrotten för något de inte kan styra över och i praktiken belägger spelare och ledare med yrkesförbud.

LÄS MER:IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson besviken på Folkhälsomyndigheten

Kalmar FF:s Rasmus Elm tycker dock inte att det är så enkelt som att säga att Folkhälsomyndigheten gör fel gentemot fotbollen.

I en intervju med DN delar han sina tankar om fotbollens säsongstart och sportens oenighet med myndigheten.

– Den här pandemin är något som vi måste hantera som samhälle och som medmänniskor. Vi måste acceptera att saker inte är som vanligt, och att det för stunden är andra parametrar som väger mycket tyngre än fotbollen, säger han till tidningen och fortsätter:

ANNONS

– Jag har självklart den största respekt för de stora ekonomiska konsekvenser som det här har för fotbollen, ja för vissa klubbar kan det ju vara förödande, och för den oro det skapar. Men ställer man det mot att gambla med människors liv tycker jag likväl att valet är rätt enkelt.

Kritiken mot Folkhälsomyndigheten från fotbollen har bland annat legat i att myndigheten inte är insatt i fotbollen. Och Elm menar att så kan vara fallet, men att fotbollen på samma sätt inte är fullt insatt i coronaviruset.

Elm ser risker även för spelare

Statsepidemiolog Anders Tegnell har tidigare sagt att fotbollsmatcherna i sig inte är det stora problemet som gör att säsongen inte kan inledas.

– Det är att många kan samlas på barer eller att många kanske samlas utanför arenorna, sa Tegnell förra veckan.

LÄS MER:Tegnell: "Inte matcherna som är problemet"

Rasmus Elm, som efter förra året avslutade spelarkarriären och den här säsongen tar plats på Kalmar FF:s tränarbänk, lyfter dock att det även för spelarna kan finnas en risk i att inleda spelet för tidigt.

– I och med att det är mycket osäkerhet kring riskerna är frågan hur man ska hantera till exempel en spelare som har astma. Kan man som klubb och tränare kräva att en sådan spelare ska gå ut på planen? Kan man inför honom garantera att det är riskfritt?, säger han samtidigt som han poängterar att han inte är någon expert på området.

ANNONS

LÄS MER:Göteborg FC-tränaren Mats Gren: Skilj på damer och herrar i diskussionen om säsongsstart

Rasmus Elm återvände till Kalmar FF 2015 efter spel i AZ Alkmaar och CSKA Moskva. Han har 39 A-landskamper och 4 landslagsmål på meritlistan, ett av dem kvitteringsmålet mot Tyskland när Sverige 2012 hämtade upp 4-0 till 4-4 i Berlin i VM-kvalet.

ANNONS