Häckens Daleho Irandust jublar efter 1-1.
Häckens Daleho Irandust jublar efter 1-1. Bild: CARL SANDIN

Räddade premiärpoäng för Häcken – för andra året i rad

I fjol räddade Daleho Irandust en poäng till BK Häcken i den allsvenska premiären mot Malmö FF. I år gjorde han samma sak mot Falkenbergs FF. Det kändes mer som en förlust nu.
– Det här var en match som vi, på förhand, skulle ha tre poäng ifrån, säger han.

ANNONS
|

Falkenbergs FF mot BK Häcken. Kwame Kizito mot Gustaf Nilsson. Det var en match och en duell som kittlade på förhand.

Ni minns ju att Kizito och Nilsson konkurrerade om samma anfallsplats i Häcken i fjol. Nu på olika sidor, i olika lag, i allsvenskan 2020.

I solen och den svala kvällsbrisen på Falcon Alkoholfri Arena kom dock inte speciellt mycket att handla om varken Kizito eller Nilsson. Istället var det Falkenbergsmittbacken (!) Tobias Karlsson som gjorde matchens första mål.

Det kom efter en fin Häcken-period i inledningen av matchen. Det kom efter en hörna.

Peter Abrahamsson boxade ut, Christoffer Carlsson sköt – och så kunde Tobias Karlsson nicka in ledningsmålet. Gulvit hemmaglädje i matchminut 24.

ANNONS

Den blev dock kortvarig. Bara fem minuter senare kom 1–1.

Situationen i Falkenbergs straffområdet var rörig, men Daleho Irandust lyckades vända runt och komma till avslut. Skottet var hårt, lågt – och smet in i det bortre hörnet. 1–1.

– Det var bara flipperspel. Jag var redo på en andraboll och såg den klackas bakåt. Då gick jag bara och sköt lågt, säger han.

Pausvila sedan.

Irandust: ”Är inte jättejättejätte arg”

Häcken gjorde ett byte till den andra halvleken. Ut med Gustav Berggren, in med Alexander Faltsetas.

Chanser då?

Marcus Mathisen hade en frispark som Peter Abrahamsson tvingades sträcka ut på. Alexander Faltsetas hade ett skott som ven över.

Mer?

Inte mycket. Det slutade dock 1–1.

Irandust blev alltså poängräddare för Häcken – precis som i den allsvenska premiären mot Malmö FF i fjol. Även den matchen slutade 1–1 efter att Marcus Antonsson hade gett MFF ledningen.

Det kändes nog mer som en Häcken-förlust nu än då.

– Malmö borta är på förhand en tuffare match, men Falkenberg gjorde det bra i dag, säger Daleho Irandust.

Han fortsätter:

– Jag tror att vi får se det mer på sättet att det är kul att det är igång, vi får inte tänka för negativt även om det här var en match som vi, på förhand, skulle ha tre poäng ifrån.

ANNONS

Känns det ändå som ett litet misslyckande?

– Man har väntat i ett par månader och man ville mer, men man är inte jättejättejätte arg – även om man inte är superglad heller.

Tränaren Andreas Alm:

– Vi fick det vi förtjänade – en poäng. Vi gjorde en bättre andra halvlek än första. Vi hade bättre rytm och hade kanske 3–1 i målchanser totalt sett över matchen.

Var kände du att det brast mest i ert spela?

– Jag tycker inte att det brast så mycket. De hade en fast situation där de sköt och styrde in bollen, det var vår brist defensivt. Sedan hade de en frispark som Peter (Abrahamsson) räddade. Vi släppte inte till mycket – så där brast det inte. Däremot rytmen i första halvlek. Jag hade inte räknat med att vi skulle trycka ner Falkenberg och få chans på chans på chans. Att de skulle ligga och känna sig som tidernas underdog. Det är inte min känsla av Falkenberg i år. Det är en annan kvalitet.

Nilsson nära att bli hjälte i slutet

Kwame Kizito och Gustaf Nilsson då? Den förstnämnde tvingades lämna matchen på bår med 20 minuter kvar att spela. Befarad knäskada, men lugnande besked efteråt.

– Jag tror inte att det är så farligt. Han fick en vridning och en blödning, men det känns inte som något korsband, konstaterar Falkenbergsläkaren Sverker Nilsson.

ANNONS

Gustaf Nilsson? Han fick ett superläge med knappa kvarten kvar. Han kom i princip helt ensam mot mål, men avslutade rakt på Johan Brattberg.

Nära, men bara nära, att han blev hjälte mot sin tidigare klubb alltså.

– Det var för dåligt avslut ... Jag borde ha gjort det bättre.

Gustaf Nilsson suckar.

Känns det som ett misslyckande med en poäng eller är ni nöjda?

– Nöjda är vi absolut inte, men ett misslyckade vet jag inte. Det är en premiär och det är borta ... En poäng får vi ta med oss, men det är klart att vi hade velat ha tre.

Hur var det annars att vara tillbaka på din tidigare hemmaplan?

– Det var roligt. Det är alltid roligt att vara i Falkenberg!

LÄS MER: Berggren tvingades byta i paus: ”Såg helt blank ut i ansiktet”

Så startade BK Häcken

(4-2-3-1): Peter Abrahamsson – Godswill Ekpolo, Rasmus Lindgren, Joona Toivio, Adam Andersson– Gustav Berggren (Alexander Faltsetas, 46'), Erik Friberg – Daleho Irandust, Jasse Tuominen (Leo Bengtsson, 63'), Ahmed Yasin (Ali Youssef, 86') – Gustav Nilsson (Viktor Lundberg, 86')

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS