Räddade Häcken – skickade passning till motståndarna

Häcken fick dubbla mål bortdömda i den första halvleken. I den andra räddade Peter Abrahamsson laget två gånger om.
När dammet lagt sig fick gulsvart lämna Färöarna med ett 0–0-resultat i Champions League-kvalet.
– De står på straffområdeslinjen och försvarar sig, säger Abrahamsson efteråt.

ANNONS
|

På Färöarna bor 80 000 får och ett gäng som nyss skickat de ungerska mästarna ur Champions League. KI Klaksvik, som laget heter, välkomnade nu BK Häcken till sin hemmaplan när den andra kvalomgången inleddes.

Och precis som när Ferencváros var där slutade första mötet 0–0.

– Vi hamnade ganska mycket utanför dem. Kom inte in emellan så ofta. Men det är inte så lätt heller när de står på straffområdeslinjen och försvarar sig. Vi kanske ska ta lite fler löpningar in bakom för att låta de jobba mot eget mål, analyserar målvakten Peter Abrahamsson efteråt.

Dubbla superlägen för Klaksvik

Tränare Per-Mathias Högmo såg inte särskilt nöjd ut med vad hans lag visade upp, särskilt inte i första halvlek. Han ville därför se ändring till den andra halvleken – och valde att plocka av Tobias Sana till förmån för Momodou Sonko. Sonko kom in med spring i benen, men det gjorde också hela hemmalaget inför sin ivriga publik.

ANNONS

Efter att ha spenderat i stort sett hela den första halvleken på sin egna planhalva började Klaksvik hota mer och mer i offensiv riktning. För första gången i mötet gick det att se varför laget vunnit med hela 3–0 borta mot Ferencvaros i den föregående kvalmatchen.

Häcken gjorde samtidigt allt i sin makt för att få ledningen med sig till Hisingen. Kanske var det därför Klaksvik tilläts rinna ifrån till ett superläge i slutet. Detta när Claes Kronberg satte fart och kom ensam mot Peter Abrahamsson, Abrahamsson plockade då fram en svettig frilägesräddning.

På returen var Luc Kassi framme – men Abrahamsson lät sig inte överlistas. Liggandes lyckade han avstyra även detta avslut.

– Det är klart att den var viktig. Det var en go räddning, säger han.

Han kom fri från långt avstånd mot dig, vad hann du tänka?

– Stå kvar så länge som möjligt. Jag försökte läsa hans fot, och samtidigt komma nära.

Vad är känslan när du tar bollen?

– Det är väl gött så klart. Det är därför jag står där, för att försöka rädda bollarna, säger Peter Abrahamsson.

Häcken hann också med att komma till ett sista farligt läge men på Sonkos inspel missade Sadiq bollen. Nej, det blev inga mål i den andra halvleken heller. När slutvisslan gick stod det klart att det är helt lika inför returen som spelas om en vecka.

ANNONS

– Förmodligen blir det likadant på Bravida. De står lågt och försvarar med näbbar och klor. Vi får försöka luckra upp det. Vi har något att bita i, säger Peter Abrahamsson.

Hur ser du på behovet av offensiv förstärkning i laget med tanke på Bénie Traoré har lämnat?

– Vi vill alltid ha bra spelare, och det har vi ju. Men det är lite nya relationer därute. Många som kommit in. Det tar lite tid innan det sätter sig. Men det får du ta med Martin (Ericsson, sportchef) eller Per-Mathias (Högmo, tränaren). Jag står bara där bak ändå.

BK Häcken har nu två vilodagar, sedan väntar allsvensk seriefinal mot IF Elfsborg hemma på Bravida Arena.

– Fan vad gött. Fantastiskt kul. Seriefinal, det blir grymt. Fullsatt Bravida igen, supportrarna sluter upp och vi ska försöka ta dem. Matcherna duggar tätt, det är jävligt gött.

Hur ser du på era möjligheter?

– Vi slog dem sist och vi kan slå dem igen, säger Peter Abrahamsson apropå att lagen möttes i premiären på Borås Arena.

Då vann BK Häcken med 2–0.

Så startade Häcken

(4–3–3): Peter Abrahamsson – Valgeir Fridriksson, Simon Sandberg, Even Hovland, Kristoffer Lund – Mikkel Rygaard, Samuel Gustafson, Pontus Dahbo – Ibrahim Sadiq, Filip Trpcevski (Amor Layouni, 75), Tobias Sana (Momodou Sonko, 45)

LÄS MER:Slutade med fotboll för att bli elektriker – nu kvalar han till Champions League

LÄS MER:Kaptenen Samuel Gustafson räds inte monstersviten

LÄS MER:Per-Mathias Högmos hint om Bénie Traorés ersättare

ANNONS