Qvidings ansökningar om bidrag störtdyker

ANNONS
|

I december kunde GP avslöja hur Göteborgs största fotbollsförening Qviding FIF sökt bidrag för träningsläger och andra aktiviteter som aldrig ägt rum. Spelare hade förts upp som närvarande utan att vara det och ledare som inte satt sin fot på fotbollsplanen under den period som bidragen söktes för angavs som aktiva flera gånger i veckan.

I kväll samlas Qviding till årsmöte på Härlanda park och bidragsfrågan kommer garanterat upp. Inte minst då klubben enligt den egna årsredovisningen kan riskera ett återkrav av felaktigt sökta bidrag för perioden 1 januari 2013 till 30 juni 2014 om som allra mest 1,5 miljoner kronor.

ANNONS

Riksidrottsförbundet utesluter inte att granska även tidigare ansökningar.

Samtidigt har klubben nu ansökt om nya aktivitetsbidrag från kommunen och staten. Ansökningarna har enligt Jörgen Lövström, avdelningschef för LOK-stöd på Riksidrottsförbundet, ännu inte behandlats.

–Ansökan för Qviding FIF är endast mottagen och ännu inte behandlad. Vi kommer inte att titta på deras nya ansökan förrän vi är klara med vår pågående kontroll av tidigare perioder, säger Jörgen Lövström.

Den kontrollen kommer enligt honom slutföras före månadens slut.

Men när Qviding nu söker bidrag på nytt är det på en helt annan nivå än tidigare. I fjol sökte – och fick – klubben 717000 kronor i lokalt och statligt aktivitetsstöd – mer än dubbelt så mycket som de fyra övriga storklubbarna i staden.

Ett år senare landar nu Qviding på nästan en halv miljon mindre: 280000 kronor. Därmed ligger klubben för första gången på många år på samma nivåer som övriga stora idrottsföreningar i Göteborg, som Torslanda, Hovås-Billdal, Azalea och BK Häcken.

Men när GP försöker ställa frågor till klubben om varför denna minskning skett så är det stopp. Sedan avslöjandet publicerades i början av december har Qvidings ledning vägrat svara på några frågor.

Man har hänvisat till vad som tidigare sagts i intervjuer och skriftliga meddelanden på hemsidan om att de uppgifter som GP publicerat visserligen är korrekta, men att man aldrig haft för avsikt att söka mer bidrag än man var berättigade till. Det har handlat om missförstånd och osäkerhet om hur man söker bidragen, enligt klubben som också har uppgett att man ska förbättra rutinerna under 2015.

ANNONS

När vi i början av den gångna veckan till slut får tag i föreningens ordförande Angela Jönsson vill hon fortfarande inte ställa upp på någon intervju.

–Jag har ingenting att säga. Om ni har frågor får ni väldigt gärna återkomma med dem skriftligen, sa Angela Jönsson.

Några dagar senare får vi ett två meningar kort svar från styrelsen om varför man nu söker för så mycket lägre närvaro:

”Bara 5 grupper har känt sig 100% säkra på sina närvaromarkeringar. 9 grupper kände sig delvis säkra då redovisade vi de aktiviteterna de var säkra på. 8 grupper kände sig så osäkra att vi valde att avstå helt”.

I en sista bandad intervju med ordföranden Angela Jönsson och kanslichefen Thomas Gustafsson före publiceringen av artiklarna i december uppgav de båda att styrelsen redan under våren 2014 hade diskuterat frågan om att uppskattningar eller schabloner användes i ansökningar. Frågan blev, enligt de båda, aktuell sedan en ledamot i styrelsen ställt frågor om hur ansökningarna egentligen går till.

–Styrelsen vet om hur vi har sökt aktivitetsbidrag, sa Thomas Gustafsson då.

Så hela styrelsen är medveten om att det finns en uppskattning, en schablon?

–Ja, sa Angela Jönsson.

Båda sa då att uppskattningarna eller schablonerna var mycket modesta och att den verkliga aktiviteten i själva verket var ännu högre än det man valt att söka bidrag för.

ANNONS

I den ansökan som nu lämnats in för höstens aktiviteter är närvaron för varje sökt grupp lägre än vad klubben sökte för ett halvår tidigare.

När GP nu frågar hur det kommer sig att styrelsen inte valde att sluta använda uppskattningar eller schabloner efter att frågan diskuterats i styrelsen för att i stället följa reglerna om att det är den faktiska närvaron som varje person haft vid varje match eller träningstillfälle som det ska sökas för, skriver styrelsen nu att en sådan diskussion aldrig förts:

”Då har ni uppfattat fel, vi hade diskuterat att vi behövde ett nytt system för att underlätta rapporteringen.”

I samband med att GP avslöjade felaktigheterna i föreningens närvarorapportering sa Riksidrottsförbundets verksamhetschef Robert Larsson att föreningen ska kunna bevisa att alla man sökt närvaro för faktiskt varit på plats.

Om de då svarar som de gjort i vår artikel att man gör uppskattningar av närvaron, kommer det att vara förenligt med bidragsreglerna?

–Nej, nej, nej. Det är inte alls enligt reglerna, sa Robert Larsson då.

Fakta: Qviding-avslöjandet

Den 4 december kunde GP avslöja att Qviding FIF redovisat uppblåsta närvarosiffror i ansökningar om lokalt och statlig aktivitetsstöd.

Förutom en rad exempel på aktiviteter som aldrig ägt rum och att klubben sökt bidrag för spelare som varken var på plats eller medlemmar kunde vi visa att den sökta närvaron för flera lag var betydligt högre än den faktiska närvaron som ledare noterat vid sidan av planen.

ANNONS

I en bandad intervju medgav styrelsens ordförande att man i flera fall använt sig av schabloner, uppskattningar, vilket diskuterats i styrelsen under våren – innan en sista ansökan gjordes några månader senare

Vi kunde också visa att klubben systematiskt överrapporterat antalet närvarande vid matcher. 13 spelare som mötte Somalia SK i en match den 22 april förra året blev 31 när Qviding sökte bidrag.

Riksidrottsförbundet inledde en granskning och åklagare inledde en förundersökning om grovt bedrägeri som fortfarande pågår. Vid jul gjordes husrannsakan mot Qvidings lokal och bland annat bokföringen togs i beslag.

ANNONS