PPP – Anders Svenssons drömlottning i VM

Sedan Peru tog sig till VM efter 2-0 mot Nya Zeeland är alla 32 platser fyllda. Sverige kan, om oturen är framme, lottas i samma grupp som 2002, med Argentina, England och Nigeria.

ANNONS
|

Den 1 december lottas VM:s gruppspel i Moskva. Det står klart att Danmark hamnar i seedningsgrupp tre tillsammans med Sverige och Island och de nordiska länderna kan därför inte lottas in i samma grupp till VM. Det är också klart att värdnationen Ryssland blir VM:s sämst rankade lag, plats 65 på rankningen, och en drömmotståndare från seedningsgrupp 1.

Sverige skulle nog inte heller ha något emot att få Mexiko eller Uruguay från seedningsgrupp 2, och Sydkorea eller Saudiarabien från seedningsgrupp 4.

– Jag hade nog valt Ryssland eller Polen från pott 1. Men en hemmanation är alltid lurig och brukar prestera bra. Så jag hade nog valt Polen. I andra gruppen blir det Peru. Det är några lag man vill undvika där, Spanien till exempel. Och sedan skulle jag välja Panama. Det känns som det svagaste laget i VM, säger Anders Svensson.

ANNONS

    Anders Svensson under VM-kvalsändning med Discovery. Bild: Bildbyrån
Anders Svensson under VM-kvalsändning med Discovery. Bild: Bildbyrån

Han är verksam som expert i Discovery och har följt Sveriges kval nära. Janne Anderssons landslag kan skrälla, enligt den Guldheden-fostrade landslagsveteranen.

– Sverige har visat sig extremt duktiga på att stå emot lag som är väldigt organiserade. Men jag skulle säga att Sverige passar mot alla lag. Så länge de fokuserar på sig själva så är jag inte orolig, säger han.

Vad är viktigt för svenskt vidkommande fram till VM?

– Det får gärna inte bli några fler skador. Sedan hoppas jag några yngre spelare kommer utvecklas och få mycket speltid.

Hur tänker du kring Zlatans eventuella medverkan?

– Han har sagt nej, så det finns inget att diskutera.

Vilken är din VM-favorit?

– Tyskland är alltid bra i mästerskap. När VM går i Europa brukar det bli ett europeiskt lag som vinner. Belgien med sin gyllene generation hade varit roligt annars.

Spanien är rankat åtta i världen och hamnar därför i seedningsgrupp 2. En tänkbar mardrömslottning för Sverige skulle kunna vara Brasilien, Spanien och Nigeria – eller en upprepning av det som 2002 titulerades som "Dödens grupp" med Argentina, England och Nigeria.

Seedningsgrupperna baseras på FIFA-rankingen från oktober månad. Efter avancemanget mot Italien hoppar Sverige, enligt en uträkning italienska Gazzetta dello Sport gjort, upp hela sju placeringar – och rankas nu som världens 18:e bästa nation. Danmark är nordens högst rankade land på tolfte plats.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:Alla VM-lag – och Sveriges facit mot dem

I bildspelet ovan kan du spana in vilka lag som Sverige kan ställas mot i VM 2018.

Klara länder och seedningsgrupper

VM-klara länder:

Afrika: Egypten, Marocko, Nigeria, Senegal, Tunisien.

Asien: Australien, Iran, Japan, Saudiarabien, Sydkorea.

Europa: Ryssland (värdnation), Belgien, Danmark, England, Frankrike, Island, Kroatien, Polen, Portugal, Schweiz, Serbien, Spanien, Sverige, Tyskland.

Nord-, Centralamerika och Karibien: Costa Rica, Mexiko, Panama.

Sydamerika: Brasilien, Argentina, Colombia, Uruguay, Peru.

Seedningsgrupperna:

Seedningsgrupp 1: Ryssland, Tyskland, Brasilien, Portugal, Argentina, Belgien, Polen, Frankrike.

Seedningsgrupp 2: Spanien, Schweiz, England, Colombia, Mexiko, Uruguay, Kroatien, Peru.

Seedningsgrupp 3: Island, Costa Rica, Sverige, Tunisien, Egypten, Senegal, Iran, Danmark.

Seedningsgrupp 4: Nigeria, Japan, Marocko, Panama, Sydkorea, Saudiarabien, Australien, Serbien.

ANNONS