Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pontus Dahlberg klar för Häcken

Pontus Dahlberg, 21, återvänder till allsvenskan igen men inte till IFK Göteborg. Istället är det rivalen BK Häcken som knutit till sig den landslagsmeriterade målvakten.
– Jag måste tänka på min karriär och därför kändes det här som rätt val, säger han.

Han slog igenom med dunder och brak i IFK Göteborg.

Belöningen blev ett femårskontrakt med Premier League-klubben Watford som hostade upp 35 miljoner kronor för Pontus Dahlberg under 2018. Tiden i den engelska klubben har dock inte varit en dans på rosor.

Speltiden har varit obefintlig då Ben Foster och Heurelho Gomes gått före. I januari i år blev det därför en utlåning till holländska Emmen men när coronapandemin slog till blev det inget spel där heller för 21-åringen.

– Jag har blivit en bättre målvakt sedan jag lämnade, absolut. Jag har ändå tränat med väldigt bra spelare dag ut och dag in i världens bästa liga. Jag har blivit mer snabbtänkt och kommit in i det tempot, säger han.

Varför blev det Häcken för din del?

– Klubben visade ett stort intresse och det kändes rätt för min del. Det är flera landslagssamlingar snart och ett EM-slutspel nästa sommar som jag vill vara med och konkurrera kring.

LÄS MER: Mardrömmen: Peter Abrahamssons korsband av

Att det blev Häcken har att göra med att klubbens givna utpost i mål, Peter Abrahamsson, drog av korsbandet i mötet med Djurgården för snart två veckor sedan. För Pontus Dahlberg är det nu Jonathan Rasheed som han konkurrerar med om en plats mellan stolparna.

– Det är en konkurrenssituation, säger han.

Men du är här för att spela?

– Ja, absolut. Så är det.

Häcken ligger femma i allsvenskan efter fjorton spelade omgångar. För klubben väntar nykomlingarna Varberg på torsdag och redan då kan Pontus Dahlberg göra sin debut för klubben.

Senaste matchen han spelade var i Nederländerna innan coronapandemin bröt ut.

Övergången till Häcken gör också att han drar på sig en annan tröja än han senast bar när han var i Göteborg. Då var det IFK Göteborg.

Nu är det lokala rivalen istället.

– Jag är en fotbollsspelare och måste tänka på min karriär. Därför kändes det här som rätt val för mig. Det är klart det kommer bli speciellt att möta Blåvitt. Jag har många kompisar där och umgås väldigt tätt med några av spelarna. Det kommer absolut att bli speciellt med tanke på den historiken, säger han.

Pontus Dahlberg

Ålder: 21 år.

Klubbar: Älvängens IK –2014, IFK Göteborg 2015–2018, Watford 2018–2020, Emmen (lån) 2020, BK Häcken (lån) 2020–

Landskamper: 2 A-landskamper, 14 U21-landskamper, 3 U19-landskamper och 19 U17-landskamper

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.