Genrebild.
Genrebild. Bild: Johan Nilsson/TT

Polis släppte fortkörare – mutades med tårtor

En man, verksam inom en allsvensk klubb, slapp straff för fortkörning av en bekant polis – i utbyte mot två tårtor. Nu står de båda åtalade för givande av muta respektive tjänstefel.

ANNONS
|

Det var i slutet av april i år som en man i 40-årsåldern ska ha kört 83 kilometer i timmen på en 50-väg – vilket skulle ha lett till indraget körkort.

Mannen, som är verksam inom en allsvensk klubb, stoppades först av en aspirant. Därefter ska en annan polis, som känner honom sedan tidigare, tagit över och sagt att han kan åka vidare utan åtgärd.

Som tack swishade mannen polisen 500 kronor att fika för.

Polisen tog emot pengarna och köpte två tårtor till sina kollegor.

Nu står de båda åtalade, vilket Borås Tidning tidigare berättat.

ANNONS

Mannen för givande av muta och polisen för tjänstefel.

Berättade om mutan för kollega

I ett avrapporterings-pm har en av kollegorna vittnat om hur polisen ska kommit med två tårtor till fikat och berättat att de kom som tack från en person som inte blev av med körkortet.

”Då undrade flera medarbetare vem som inte blivit av med kortet. Hela stämningen blev lite olustig, XXX sa att det inte var någon polis, men en som jobbar nära polisen. En av åklagarna undrade om det var en åklagare, men det var det inte heller.”, står i pm:et.

Vidare berättar kollegan att polisen ska bekräftat dagen därpå att han stoppat en person han känner sedan tidigare. Kollegan ska frågat polisen om han såg det olämpliga i det hela, men det ska han inte gjort.

Polisaspiranten som stoppade mannen berättar i förhör att den åtalade polisen ska kommit fram och sagt "du kan släppa det här".

Ytterligare två aspiranter vittnar om att den åtalade polisen ska tagit över ärendet på platsen.

Mannen nekar till brott

I förhör berättar mannen att den bekante polisen lät honom gå då han behöver sitt körkort i yrket och att han senare under dagen valde att swisha 500 kronor. Han menar dock att det endast var för att visa uppskattning för poliserna, inte som en muta för att han fick behålla körkortet.

ANNONS

Han berättar att han tidigare skickat gåvor till polisen, som ett tack. Med summan ska han skickat ett meddelande där det stått ”köp en stor! Ge henne en kram.”

Han ska då ha syftat på aspiranten som stoppade honom.

Polisen: ”En ren uppskattning”

Även polisen nekar till brott.

Han bekräftar i förhör att han kände igen mannen och att han lät honom åka vidare, men att han aldrig pratade med honom – utan bara med aspiranten.

Polisen menar också på att han inte, först efter mannen åkt iväg, visste att han kört 30 kilometer i timmen för fort.

Enligt polisen ska mannen sedan ringt upp och ursäktat sig, sagt att han tyckte det var pinsamt och dåligt att han kört så fort, samt att han vill bjuda på tårta för att visa sin uppskattning.

Polisen säger i förhör att han tackat nej, men att mannen fortsatt velat bjuda på tårta.

Vidare berättar han att polisen, vid tidigare tillfällen, fått fika av folk som velat visa sin uppskattning – vilket ledde till att han tackade ja till tårtan, då han trodde det var okej.

”Jag köper tårtor jag bjuder vi kom överens om och de här tårtorna, de har ju absolut inte någonting med att jag skulle ha släppt honom och kräver tårta, eller jag att jag förväntar mig någonting. Det gör det absolut inte. Så så är det inte utan det är som en ren uppskattning”, berättar han i förhör.

ANNONS
ANNONS