Peter Antoine är död

Fotbollstränaren Peter Antoine är död, det rapporterar Sportbladet. Han blev 79 år. Fotbollsprofilen verkade tidigare som expert på TV4 och har bland annat tränat Assyriska FF, Mjällby AIF och Jonsereds IF.

ANNONS
|

Den tidigare tv-profilen och tränaren Peter Antoine är död, det rapporterar Sportbladet som varit i kontakt med familjen.

Han blev känd för svenska folket i rollen som fotbolls-expert i TV4:s Tipslördag. Med sitt burdusa sätt och sin karakteristiska tyska brytning fick han stort genomslag hos den svenska fotbollspubliken.

Han blev senare affischnamn i landsomfattande reklamkampanjer för hemelektronikkedjan Mediamarkt.

Hans tränargärning innefattade aldrig några allsvenska uppdrag, men han tränade flera lag i superettan. Han hade framgångar som tränare för Mjällby AIF och tränade även bland annat Gefle IF och Assyriska FF. Profilen tränade också Jonsereds IF på 1990-talet.

ANNONS

Mario Jadonic: ”Han var skön på sitt sätt”

Mario Jadonic hade honom som tränare i både Jonsered och Assyriska.

– Må han vila i frid. Han körde sitt race. Han gick sin egen väg och stod för sina saker. Han var rätt annorlunda mot många andra tränare. Det var en pådrivare av rang och jag älskade hans träningar. Det var mycket skott, avslut och fart. Sedan fanns det aldrig en mellanväg. Det var alltid det ena eller det andra, säger han och fortsätter:

– Det var den gamla skolan. Han var stentuff men väldigt duktig på att få ut det mesta från sina spelare. Det var definitivt blåslampa i arslet men han fick ju betalt för det. Han sa alltid vad han tyckte och tänkte.

Hur var han att prata med?

– Han var skön på sitt sätt. Jag minns att han en gång sa att han bara skäller på bra spelare. Men att ha en dialog med honom var tufft. Sedan gillar jag verkligen att han stod på sig och trodde på sin väg. Det var ibland Peter mot hela världen. Sedan stod han alltid upp för dig. Jag minns ett träningsläger vi var på och det blev något tjafs vid en korvkiosk där några spelare var inblandad. Då stod han där och var redo att försvara dig. Han hade ju ett hett temperament, det får man allt säga.

ANNONS

Joakim Söndergaard hade också Peter Antoine som tränare i Jonsered. Han minns en tränare som var stenhård och alltid sa vad han ville.

– Han var frispråkig. Det var också anfall hela tiden och vi var många offensiva spelare. Vi hade en mittback som en gång under ett möte sa till Peter, ska vi inte prata försvarsspel? Då tittade Peter bara på honom och sa om du är 27 år och inte kan spela försvarsspel då kan du spela vattenpolo, säger han och fortsätter:

– Han trodde aldrig på stretchning heller. Han sa att hur många VM-guld har Tyskland och hur många har ni? Exakt. Om ni vill stretcha får ni göra det på fritiden. Han blev fruktansvärt arg om någon genade eller fuskade. Sedan värnade han mycket om sina spelare.

Avled i lunginflammation

De största framgångarna hade Peter Antoine som sagt i Mjällby. Det är med den klubben han är mest förknippad med.

– Det var väldigt sorgligt att höra att Peter Antoine gått bort. Peter var tränare för Mjällby i två omgångar och gjorde ett positivt avtryck. Hans karisma och sätt att bygga en laganda, där alla kämpade för klubbmärket, är något som vi burit vidare. Han är en tränare som bidragit till den historia som Mjällby har och som vi är glada för, säger Jacob Lennartsson, klubbchef i Mjällby, till Sportbladet.

ANNONS

Han drogs tidvis med hälsoproblem och fick 2017 amputera sitt högerben till följd av benröta.

Peter Antoine avled i sviterna av lunginflammation. Han blev 79 år.

LÄS MER:Häckeninvasion i Jonsered – ”gubbhyllan” vägrade flytta på sig

ANNONS