På väg mot en superskräll – sedan rasade Blåvitt ihop

IFK Göteborg var på väg att besegra FC Köpenhamn och avancera vidare i Europa League-kvalet. Sedan rasade de ihop. På två minuter gjorde danskarna två mål – och lämnade Ullevi som vinnare.
– Det är klart att man är besviken såhär efter slutsignalen. Vi hade 1–0 i matchen, säger tränaren Roland Nilsson.

ANNONS
|

IFK Göteborg mot FC Köpenhamn – det var ett nordiskt gigantmöte som skulle spelas på Ullevi under torsdagskvällen.

I potten? Ett avancemang till Europa League-kvalets tredje omgång, en fortsatt öppen väg mot gruppspel och tunga miljoner.

FC Köpenhamn bar favoritskapet. IFK Göteborg hoppades skrälla. För att lyckas med det skulle de blåvita behöva leverera en närmast fläckfri insats. Länge lyckades de med det. I över 80 minuter faktiskt.

Laget ledde med 1–0 så långt in på matchen. Tobias Sana hade tryckt in ledningsmålet i matchminut 74, framspelad (och frispelad) av Alhassan Yusuf. Ett stort blåvitt jubel hade utbrutit då.

FC Köpenhamn jagade en kvittering därefter. Drastiskt. De bytte tre spelare kort efter IFK Göteborgs ledningsmål. Saker behövde hända. Och saker hände.

ANNONS

1–1 kom i matchminut 83. Robert Mudražija, en av inhopparna, löpte igenom och dundrade in bollen vid Giannis Anestis närmsta stolpe.

1–2 kom i matchminut 85. Jonas Wind blev målskytt efter en hörna. Framspelare? Robert Mudražija.

FC Köpenhamn hade vänt matchen – på två minuter. Och vunnit den. Det stod nämligen 1–2 på resultattavlan när slutsignalen ljöd.

– FCK slängde in allt de hade och försökte desperat ta sig framåt. Tyvärr hann vi inte justera tillräckligt bra vid ett tillfälle – då smet de mellan och gjorde första målet. Sedan var det en hörna där vi glömde bort lite vad vi pratat om och varit bra på tidigare. Det är klart att det var jobbig för oss. Vi gjorde ett sista försök att få något med oss, att göra ett mål, men tyvärr lyckade inte det i dag, säger tränaren Roland Nilsson.

Vad hann du få ut för taktiska direktiv efter deras trippelbyte?

– Taktisk kan man inte göra så mycket. När de bytena kom slängde de in tre offensiva spelare, vi visste att det skulle bli åka av. De hade inget att förlora längre. Då gäller inte så mycket taktiskt, mer att vara vaksam på spelarna som kommer. Att stänga centralt och erbjuda kanterna. Men det är skickliga spelare som lyckades såga sig igenom centralt och komma till skottläge.

ANNONS

Känner du att ni kunde ha gjort något annorlunda där och då?

– I efterhand kan man alltid känna det … men det var inte känslan då. Vi visste att de skulle slänga in allt framåt och vara lite desperata. Det var väldigt skickliga spelare som kan göra det lilla extra. Man kan inte bara tro att man kan stoppa allt med taktiska grejer. Det var spelet ute på planen, spelet man mot man som blev avgörande.

I och med segern är det FC Köpenhamn som avancerar vidare till Europa Leagues nästa kvalomgång. Där väntar antingen Piast Gliwice (Polen) eller TSV Hartberg (Österrike). För IFK Göteborgs del blir det fullt fokus på allsvenskan framöver. Kalmar FF härnäst.

Trots det sena raset finns det positiva saker att ta med sig dit. De blåvita stod emot FC Köpenhamn, Nordens gigant, i mer än 80 minuter. De fullföljde matchplanen, var trygga i 3–5–2-formationen – och lyckades dessutom ta ledningen.

Dessvärre för de blåvita räckte det inte den här kvällen. Två mardrömsminuter förstörde allt.

När FC Köpenhamn skiftade folk och stormade fram kunde inte ens en storspelande Giannis Anestis stå emot längre.

1–2. Det blåvita Europa-äventyret är över för den här gången.

Fakta: Så startade IFK Göteborg

(3–5–2): Giannis Anestis - August Erlingmark, André Calisir, Mattias Bjärsmyr – Alexander Jallow (Hosam Aiesh, 87), Tobias Sana, Jakob Johansson, Alhassan Yusuf, Yahya Kalley (Emil Holm, 69) - Pontus Wernbloom, Alexander Farnerud (Sargon Abraham, 64)

ANNONS