Oväntade poängräddaren: "Är inte bara en klumpig mittback"

Mittbacken Johan Hammar brukar bytas in när BK Häcken jagar sena mål. Mot IF Elfsborg gav det resultat. I den 90:e matchminuten placerade han in slutresultatet 1–1.
– Jag är inte bara den klumpiga mittbacken, jag kan göra mål också, säger han.

ANNONS
|

Tvåan mot trean, BK Häcken mot IF Elfsborg. Inför måndagens möte på ett höstkyligt Borås Arena undrade alla vilket lag som skulle ta chansen att haka på Malmö FF i den absoluta toppen.

BK Häcken klev ut till mötet med en fin form – fyra segrar på de fem senaste matcherna. Dessutom mindes de hur bra det hade gått senast lagen ställdes mot varandra. Seger 6–0 – Patrik Wålemark hade show då.

Den här gången var det en annan Häcken-spelare som iklädde sig huvudrollen. Johan Hammar.

Mittbacken byttes in i matchminut 88. Häcken forcerade då. De försökte kvitterade den ledning som Johan Larsson hade gett Elfsborg i den första halvleken.

ANNONS

Johan Hammar brukar bytas in i de lägena, för att ge mer tyngd och längd framåt. Den här gången blev det succéartat.

När matchklockan stod på 90, alltså bara två minuter efter att Hammar hade bytts in, fick han ett skottläge utanför straffområdet. Mittbacken drog till. Bollen skruvade sig vackert in i det bortre hörnet.

1–1. Målet blev poängräddande för Häcken.

– Jag har inte varit mittback i hela mitt liv och jag har väl ganska bra fötter för min längd ... Jag är inte lika förvånad som ni! Haha!

Johan Hammar ler.

Hur ser du på den rollen som du har fått – inhoppare i slutskedet?

Om man tittar tillbaka på de senaste matcherna så har Hammar spelat elva minuter mot IFK Norrköping, tolv mot AIK, en mot IK Sirius och nu två mot Elfsborg.

– Det är ju ingen rolig roll. Jag vill spela hela matchen, men jag har sagt det: Är man inte i startelvan så vill man komma in och det får jag göra. Då får man påverka på det sättet.

Andreas Alm: ”Den resan är mest imponerande”

Johan Hammar hyllas för det där just det där. Egenskapen att kunna komma in och bidra i slutet. Offensivt nu, men ibland defensivt när matcher behöver stängas till.

ANNONS

– Det är tufft för Johan. Det starkaste är att komma in hela tiden och vilja bidra. Han vill ju starta. Han tycker: "Jag är ju fan bra!". Då är det en besvikelse varje gång jag tar ut laget. Sedan ska han komma in och mobilisera. Det är den resan som är mest imponerande, säger tränaren Andreas Alm.

Vad är det som avgör när du ska byte in honom?

– Det är svårt. Ibland kan Johan hoppa in och så känner motståndarna: "Nu ska de trycka". Och så får vi fem minuter extra. Det var på gränsen att han skulle komma in i dag för jag tycker att vi hade bra inläggsspel från yttrarna och skapade en del. Men vi gjorde det ändå.

Det var tur för Häcken det. Alm fortsätter:

– Han gjorde mål mot AFC förra säsongen. Han säger att han brukar göra ett mål per säsong. Jag hoppas att han kan dubbla det.

Pontus Dahlberg om Johan Hammars poängräddarroll:

– Subersub! Han är bra i båda ändar. När vi ska försvara en ledning är han ett monster i där bak – och när vi ska jaga ett mål är han ett monster där fram. All kredd åt honom.

ANNONS

Malmö FF väntar i nästa omgång

Jasse Touminen:

– Han har gett oss en ny dimension. Han vinner i stort sett varje nickduell! Det är ett bra sätt att få upp bollen. Och avslutet var inte så dåligt det heller ...

Det var ju inte det.

Många visste nog inte att han kunde avsluta så bra.

– Inte jag heller! Jag sa till honom: "Ingen tror att du är försvarare, du skulle kunna vara anfallare".

I och med det oavgjorda resultatet är Häcken kvar som tabelltvåa. Det var viktigt. Samtidigt missade de en chans att knapra in på serieledande Malmö FF – det motstånd som väntar i nästa omgång.

Kanske byts Johan Hammar, som tidigare har representerat just Malmö FF, in slår till på nytt då?

– Det hade varit ett bra läge, säger han.

– Jag vet ju att blir det 1–0 till oss så har jag läge att komma in som mittback. Blir det 0–1 så har jag läge att komma in som anfallare ...

Fakta: Så startade BK Häcken

(4–2–3–1): Pontus Dahlberg – Godswill Ekpolo (Johan Hammar, 88), Joona Toivio, Rasmus Lindgren, Adan Andersson – Erik Friberg, Gustav Berggren (Alexander Faltsetas, 46) – Patrik Wålemark (Viktor Lundberg, 82), Daleho Irandust, Leo Bengtsson (Ahmed Yasin, 70) – Alexander Söderlund (Jasse Tuominen, 70)

ANNONS