Keith Millens förändringar gav effekt mot AFC – men mot Öster så var Öis tillbaka på ruta ett.
Keith Millens förändringar gav effekt mot AFC – men mot Öster så var Öis tillbaka på ruta ett. Bild: KRISTER ANDERSSON

Örgryte IS förlorade mot Öster efter tveksam straff

En tveksam straff och en tydlig utvisning. Individuella misstag innebar en ny Öis-förlust mot Öster. Dagens ord i Öis – trötthet.
– De gick in och pressade med en hög intensitet, så vi fick aldrig riktigt igång vårt passningsspel, säger Keith Millen, tränare i Öis.

ANNONS
|

Keith Millen hade inför den fjärde omgången och matchen mot AFC gått ut och krävt mer aggressivitet och ett större fokus från sina spelare. Siffrorna då skrevs 2-1 till Öis fördel.

När lagbussen på onsdagen åkte mot Småland och VISMA Arena, tidigare Myresjöhus Arena, så var det med nyfunnet självförtroende och tilltro till spelidén.

På andra sidan väntade ett trött Öster som på lördagen hade fått åka buss i 26 timmar för bortamatchen mot Umeå.

Men tröttast i dag, det var Öis.

Hemmalaget inledde med att sätta press högt, och Öis fick till en början väldigt svårt att etablera längre anfall.

ANNONS

– De gick in och pressade med en hög intensitet, så vi fick aldrig riktigt igång vårt passningsspel. Sedan så visste vi detta på förhand, och jag kände att det skulle bli en tajt match, sade Keith Millen i efterhand.

I mitten av andra halvlek så började spelet jämna ut sig, och Öis började långsamt flytta längre upp i banan.

Sedan kom den för dagen symboliska tröttheten tillbaka.

Abdul Razak, möjligtvis det största utropstecknet matchen mot AFC, blev i två raka anfall av med bollen på identiskt vis.

Ivorianen vände upp med boll vid mittplan, tog ett steg framåt i banan, och föll sedan framstupa i hopp om att ordna frispark när Öster-pressen slog till.

Istället fick Öis en rad omställningar mot sig, varav en slutade upp med ett inlägg från högerkanten som Oliver Stanisic blockerade.

Domare Hansson släppte först situationen, men blåste sedan straff efter att assisterande domare korrigerat beslutet.

Hemmalagets Petar Petrovic, som såg till att startdebutanten Kevin Fransson fick en svår förstadag på jobbet, förvaltade straffen säkert och gjorde 1-0 till hemmalaget.

– Straffen kändes väldigt hård. När han blåser för hands så måste han vara hundra procent säker, och det är helt omöjligt att han är det, säger Millen och syftar på den assisterande domarens ingripande.

ANNONS

I pausen fick Oliver Stanisic ge sin syn på straffsituationen.

– Det känns som att den tar på axeln. Men jag vet inte, jag har inte sett det, sade Öis-kaptenen till Dplay.

Efter att ha fått se sekvensen ändrade sig dock Stanisic.

– Det är ju axeln. Klart att det är axeln.

– Tråkigt, men sådan är fotbollen.

Glasklar utvisning

Pausvilan är ofta det bästa som kan hända ett trött och avslaget lag.

Så såg fallet ut att bli även ikväll.

Två minuter in i andra halvlek så kom Öis första avslut på mål för dagen, signerat Adam Bergmark Wiberg.

Djurgårdslånet slog till utanför straffområdet med en väl slagen underskruv som tvingade Östers Damir Mehic till en bra räddning.

Men sedan föll Öis ner i träsket igen.

I den 54:e minuten kom nästa ödesdigra misstag – en misslyckad offsidefälla när Lindblad lyfte medan Stanisic och startdebutanten Kevin Fransson blev kvar.

Felkommunikationen ledde till att James Keene frispelades med 30 meter till mål, men engelsmannen hann knappt sätta fart innan han revs ner av Stanisic.

Ett tre-mot-ett läge med fördel Öis blev istället målchansutvisning och spel med en man mindre resten av matchen.

Jobbigt för Stanisic som räddade Öis vid flera tillfällen i första halvlek, men som fick lämna i förtid som dagens syndabock efter orsakad straff och utvisning.

ANNONS

”Kändes väldigt billigt”

Utvisningen verkade först bli den koffeinkick som Öis behövde, och laget verkade hitta extra energi under en kort period.

Men så kom spiken i kistan med kvarten kvar. Hemmalaget nådde högst på en hörna och efter en tilltrasslad situation så kunde mittbacken Fredrik Lundgren slå till och dubbla ledningen.

Även här menar Keith på att domarinsatsen kunde gjorts bättre

– Det kändes väldigt billigt. Det är en situation innan där Fredrik(Andersson) ramlar. Jag har inte sett situationen igen men det kändes som ett billigt mål.

– Vanligtvis så går jag inte ut och kritiserar domarna, men de gjorde en väldigt svag insats i dag. Två stora och avgörande domslut som inte går emot oss.

Öis startelva(4-3-3):

Andersson – Fransson, Lindblad, Stanisic, Andreasson(79’ Said) – Browning, Razak(79’ Sahlin), Wede(56’ Lans) – Jobe, Almeida(56’ Zanjachi), Bergmark Wiberg

Ersättare: Olsson(mv), Said, Lans, Paulson, Zanjachi, Sahlin, Ackermann

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS