Obesegrat Frankrike vann grupp A

Mållöst mot tvåan Schweiz innebär att hemmanationen Frankrike vann EM:s grupp A. Samtidigt besegrade Albanien överraskande nog Rumänien med 1-0 – och tog därmed över tredjeplatsen.

|

Frankrike, redan klara för avancemang till åttondelsfinal, skulle säkra topplaceringen i grupp A, samtidigt som motståndaren Schweiz hade siktet inställt på att minst hålla kvar vid sin andraplats. Förlust för Vladimir Petkovićs landslag – och trean Rumänien, som parallellt mötte jumbon Albanien, kunde ta sig förbi.

Schweiz skulle också inleda piggt i Lille. Tidigt hade mittbacken Fabian Schär en nick som räddades på mållinjen – men fransmännen var samtidigt sylvassa i sina omställningar och då man lyckades etablera tryck. Målvakt Yann Sommer fick bland annat vara vaken på upprepade försök från storstjärnan Paul Pogba, som efter knappt 20 minuter redan hade haft två bollar i ribban.

Frankrike tog över mer och mer av spelet. Man fick allt lättare press mot det schweiziska straffområdet och flertalet gånger tvingades Stephan Lichtsteiner och hans försvarskollegor att rensa i panik. Framför allt Pogba var väldigt aktiv och oroade konstant, men det var mållöst in i halvtid.

Parallellt i Lyon skulle Albanien, som hade de största farligheterna under den första halvleken mot Rumänien, ta ledningen genom Armando Sadiku på nick i den 43:e minuten, vilket då innebar att de tog över tredjeplatsen i gruppen.

Fullträffen var dessutom Albaniens första någonsin i ett Europamästerskap.

Schweiz inledde åter piggt när spelet drog igång igen. I egenskap av gruppetta svarade dock Frankrike upp med en kompakt defensiv och man var fortsatt giftiga i sina omställningar. Antoine Griezmann hade ett stenhårt avslut, men målvakt Sommer fortsatte att övertyga mellan de schweiziska stolparna.

Det var under en längre period relativt stiltje i matchen. Lagen prioriterade säkerheten – och samtidigt hade Rumänien, förutom en ribbträff efter ett drömanfall, oerhört svårt för att utnyttja sin allt mer intensiva press och skapa farligheter mot Albanien.

I den 76:e minuten i Lille skulle Frankrike dock notera sin tredje ramträff då Moussa Sissoko slog ett precist inlägg till inbytte Dimitri Payet, som fullkomligt dundrade bollen i ribbans undersida.

Resultaten stod sig dock matcherna ut. Mållöst mellan Schweiz och Frankrike innebär att hemmanationen vann grupp A före schweizarna på andraplatsen.

Albaniens 1-0-seger mot Rumänien betyder att Gianni De Biasis landslag tar över tredjeplatsen – och har således, med sina tre poäng, i alla fall en teoretisk möjlighet att gå vidare till åttondelsfinal.