Oavgjort i toppmötet efter Caroline Segers sena straffkvittering

Toppmötet mellan BK Häcken och FC Rosengård slutade 2-2 efter att Caroline Seger kvitterat sent på straff. Hemmalaget fick i stället glädja sig åt att Pauline Hammarlund gjorde comeback efter den svåra korsbandsskadan.
– Det har varit elva tuffa månader, jag har längtat efter den här dagen, säger Hammarlund efteråt.

ANNONS
|

En match som måste vinnas för att koppla greppet om SM-guldet. Det var förutsättningarna när BK Häcken FF tog emot FC Rosengård i en tidig seriefinal på Bravida Arena.

90 minuter senare är det bara att konstatera att inget av lagen vann, men att Rosengård i kraft av bortalag var mest nöjda med oavgjort.

– Vi är jätteglada att vi kom härifrån med 2-2. Vi kunde inte skapa den matchbild vi brukar ha, men tog poäng genom hårt jobb och lägre försvarsspel, sa Rosengårds tränare Réne Slegers på presskonferensen.

Efter en explosiv start, där båda lagen gjorde varsitt mål första kvarten, dröjde det till precis innan halvtid innan Häcken tog ledningen med 2-1. Resultatet stod till en kvart från slutet då Rosengårds Caroline Seger kvitterade på straff inför totalt 1886 åskådare och en sjungande hemmaklack.

ANNONS

– Utifrån resultatet är jag jättebesviken. Matchbilden var precis som jag ville ha den, men det var inte världens bästa anfallsspel från vår sida. Tyvärr vinner vi inte eftersom vi ger bort två chanser och de är väldigt effektiva, säger Häckens tränare Robert Vilahamn.

Mötet mellan Damallsvenskans två stora favoriter började precis så jämnt och intensivt som det gick att förvänta sig. Redan i elfte minuten tog FC Rosengård ledningen efter ett metodiskt anfall på Häckens vänsterkant där Olivia Schough fick in bollen framför mål. Mia Persson avslutade med kraft från nära håll utan chans för keepern Jennifer Falk.

Hemmalaget behövde bara fyra minuter på sig att kvittera: Johanna Rytting Kaneryd avslutade, målvakten Teagan Micah lämnade retur, men Stine Larsen var på hugget och placerade in 1-1.

Rytting Kaneryd ett hot

Framför allt var högeryttern Rytting Kaneryd ett ständigt hot för bortalaget att hantera, och två minuter före pausvilan vände Marika Bergman Lundin upp centralt, hittade högerbacken Hanna Wijk som satte bollen i steget för Rytting Kaneryd som placerade in 2-1 för BK Häcken tätt intill stolpen.

I andra halvlek bytte Rosengård in centertanken Stefanie Sanders vilket blev startskottet för en kvitteringsjakt som gav straff en kvart från slutet. Marika Bergman Lundin drällde med bollen, och när hon skulle ta tillbaka den kapade hon just Sanders på gränsen till straffområdet.

ANNONS

– Domaren gör misstag ibland. Det är klart att det snopet när man ser att situationen är på utsidan (av straffområdeslinjen). Men det är lite svagt att skylla på domaren också. Vi borde ha gjort fler mål, så enkelt är det, säger Robert Vilahamn.

Landslagskaptenen Caroline Seger klev fram till straffpunkten och lyfte iskallt in 2-2 i Jennifer Falks högra kryss.

Tio minuter från slutet bytte Robert Vilahamn in anfallaren Pauline Hammarlund till stort jubel från hemmapubliken. "Pallo” gjorde därmed gjorde comeback ett knappt år efter den svåra korsbandsskadan. Även Elin Rubensson kom in på planen i samma veva, och BK Häcken tryckte på för ett segermål.

På presskonferensen fick tränare Vilahamn frågan varför han dröjde med bytena så länge?

– Två minuter innan straffen hade jag förberett bytet. Det var jäkligt snopet att det blev den situationen. Så ja kanske…men det går inte att hålla på att tänka så heller, säger han.

Hammarlund om comebacken

FC Rosengård försvarade sig samlat mot slutet, de skarpa chanserna uteblev och 2-2 stod sig tiden ut.

Gladaste Häckenspelaren efteråt – kanske den enda som var glad – var utan tvekan Pauline Hammarlund som äntligen fick spela fotbollsmatch igen.

– Det är det här jag har kämpat för. Den här dagen jag haft som målbild. Alla timmar jag har lagt ner i gymmet. Otroligt kul att få springa ut på planen med tjejerna igen, säger Hammarlund.

ANNONS

Något mål blev det inte, inte ens en seger, men Hammarlund valde att fokusera på det positiva.

– Jag har inte spelat inför publik på 2,5 år i och med restriktioner och allt. Det var riktigt mäktigt att springa in inför den här publiken. Vi hade sagt tio månaders rehab, och det är blev nästan på dagen tio månader. Det har flutit på som det ska.

Pauline Hammarlund sammanfattar matchen:

– Jag tycker vi hade i stort sett allt spel, men skapade inte de riktigt farliga chanserna. Om vi gjort det hade vi kunnat döda matchen tidigare. I stället fick de straffen med sig och plötsligt var det oavgjort. Känslan nu efteråt är att de tär surt att vi bara kommer härifrån med en poäng.

BK Häcken (4-2-3-1)

Jennifer Falk – Hanna Wijk, Josefine Rybrink, Luna Nørgaard Gevitz, Lotta Ökvist – Filippa Curmark, Marika Bergman Lundin – Johanna Rytting Kaneryd, Andrine Hegerberg (79, Elin Rubensson), Mille Gejl Jensen (74, Anna Csiki) – Stine Larsen (79, Pauline Hammarlund).

ANNONS