Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Efter ett sabbatsår är Henrik Fridolvsson tillbaka som huvudtränare för nyuppflyttade Qviding FIF. Bild: SEBASTIAN LAMOTTE
Efter ett sabbatsår är Henrik Fridolvsson tillbaka som huvudtränare för nyuppflyttade Qviding FIF. Bild: SEBASTIAN LAMOTTE

Nye tränarens dröm – Qviding till allsvenskan

I år leds nyuppflyttade Qviding FIF leds av nytillsatte Henrik Fridolvsson, 32.
På lördagen gästar laget seriekonkurrenten FC Trollhättan i en träningsmatch mellan Ettan Södras två yngsta tränare.
– Så länge man vet vad man pratar om så spelar det ingen roll, säger Henrik Fridolvsson.

I lördagens träningsmatch mellan seriekonkurrenterna FC Trollhättan och Qviding FIF är snittåldern mellan tränarna lägre än vad vissa fotbollslag har i sin spelartrupp.

Trollhättans William Lundin, 27, är Ettan Södras yngste tränare i år. Qviding FIF leds av Henrik Fridolvsson, 32.

Den fem år äldre Fridolvsson är väl medveten om vad det innebär att inneha en position som ofta betonar vikten av erfarenhet och rutin.

– Yrket är förknippat med kunskap men också erfarenhet. Därför kan det vara svårt för en ung tränare eftersom man vinner gratis respekt med hjälp av åldern. Respekt som man annars måste kompensera med kunskap om inte har åldern inne.

Henrik Fridolvsson har ett förflutet just i Trollhättan som akademiansvarig innan han 2016 hoppade på sitt första seniorlagsuppdrag som assisterande tränare och akademichef i Ljungskile SK.

– Jag har provat på många olika delar av fotbollen och utvecklats. I Trollhättan fick jag arbeta med unga spelare och utbildning.

– I Ljungskile handlade det om helheten samtidigt som jag fick vara med om tre tränare under ett år i Superettan vilket var tufft men nyttigt.

Efter sejouren i Ljungskile tog han över som huvudtränare för Vänersborgs FK i division 2 där det blev två säsonger med en femteplats 2017 och en åttondeplats året därpå.

Nyttigt sabbatsår

I fjol tog han ett sabbatsår men när positionen i Qviding blev ledig i november efter att förre tränaren Robert Vilahamn värvades av BK Häcken så kände Fridolvsson att det var dags att bänka sig igen.

– Sabbatsåret gav mig möjligheten att reflektera. Ingen tränare vill vara klubblös men man mår bra av det, något man inte kan göra om man hela tiden är uppe i säsong.

– Ska man lägga ner den tid och kraft som krävs i yrket så är det bra med ett år mellan uppdrag, där man får tid att fortsätta utbilda sig och besöka andra föreningar för att se hur de arbetar. Man blir lätt hemmablind annars.

I Qviding får han ett ungt lag som är nykomlingar i Ettan Södra efter fjolårets serieseger.

– Jag har kommit bra in i det och älskar föreningen. Det är en fantastiskt rolig spelartrupp som är ambitiösa och professionella. Det står allsvenskan skrivet i pannan på alla som kommer in på Härlanda IP.

Vad blir den största utmaningen i år?

– Den största utmaningen är en högre konkurrens. På pappret är matcherna tuffare än i fjol, och det kommer till fyra omgångar i Ettan så det kommer krävas att vi är bättre tränade och mer organiserade. Målsättningen är att hänga kvar. Det finns inget annat som målsättning.

– Ekonomiskt sett så är det ingen större skillnad. Qviding riktar in sig på egna och lokala talanger och föreningen är onekligen duktiga på att hitta dem. Vi har inte råd att plocka in etablerade spelare från hela landet, utan fokuserar på våra egna som vill satsa på fotbollen.

Tränare Fridolvsson öser beröm över sina spelare: "Det står allsvenskan skrivet i pannan på alla som kommer in på Härlanda IP. " Bild: NICKLAS ELMRIN
Tränare Fridolvsson öser beröm över sina spelare: "Det står allsvenskan skrivet i pannan på alla som kommer in på Härlanda IP. " Bild: NICKLAS ELMRIN

Gjort en bra försäsong

På lördagen blir det ett kärt återbesök för Fridolvsson i Trollhättan. Ett lag som han har stor respekt för.

– Det är en jättevärdemätare för oss då jag tror att Trollhättan kan vara med bland topp tre i år. Ett lag som haft en kontinuitet med både spelare och tränare ett bra tag.

– Kan vi stå upp mot ett så pass bra lag så ger det oss trygghet och tro. Hittills har vi stått upp och klarat oss mot bra lag men det blir en mycket tuff match.

Trots en blygsam men realistisk målsättning för säsongen så ligger det större förväntningar på framtiden.

– Jag har varit tränare sedan jag var 20 år gammal, och slutade själv med fotbollen då för att satsa helhjärtat på tränaryrket. Målbilden då är densamma i dag, och det är att coacha i allsvenskan. Drömmen vore att göra det med Qviding.

Matchen mellan FC Trollhättan och Qviding FIF direktsänds på gp.se – sändningen startar 12.50, avspark 13.00.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.