Nye landslagschefen om agentbranschen: En speciell värld

Den gamle Blåvitt-hjälten Stefan Pettersson blir ny landslagschef. Han lämnar därmed agentbranschen bakom sig – och han gör det med blandade känslor. – Delar av den kan jag vara utan. Det är en speciell värld, säger han till GP.

ANNONS
|

Stefan Pettersson är för evigt en del av IFK Göteborgs historia. Mellan 1984 och 1988 representerade han Blåvitt och anfallaren var bland annat med och vann Uefa-cupen 1987. Efter karriären har han jobbat med att sälja konstgräs och att anordna företagsevent, innan han gjorde som många andra före detta stjärnspelare och blev fotbollsagent.

Nu vänder han blad igen och tar över rollen som landslagschef efter Lasse Richt.

– Jag kände att det var en spännande och rolig tjänst där man får vara med och jobba nära ett lag igen. Och landslaget, dessutom. Jag fick en känsla att jag borde vara en av dem som kunde vara aktuell, och jag har hållit på med det jag gör nu ganska länge, säger Pettersson.

ANNONS

Har du tröttnat på agentbranschen?

– Delar av den kan jag vara utan, kan jag säga. Det är en speciell värld. Sedan har jag haft roligt också, men jag har valt att gå vidare nu och det här känns jättekul.

Pettersson är bland annat agent för Emil Salomonsson. Blåvitts back blir därmed en av de spelare som får hitta en ny företrädare.

– Ja, det återstår att se hur vi gör. Jag kommer ju inte att börja förrän i januari, så det finns gott om tid, säger Pettersson.

Den senaste veckan har Svenska Fotbollförbundet varit i rejält blåsväder sedan det uppdagats att en anställd fått ta emot penisbilder av en före detta landslagsstjärna. Och arbetsmiljön, samt den manligt dominerande kulturen inom förbundet har lyfts som ett problem.

Är detta något som du tar med dig in i jobbet?

– Just vad som hänt inom förbundet vet jag inget om, jag har följt det via media som alla andra. Men det är klart att vi alla får vara lite mer vakna och skärpta i hur vi beter oss nu.

Hur bra kontakt och insyn har du haft i landslaget de senaste åren?

– Inte mer än att jag varit på många landskamper. Men jag känner en del folk i ledningen och vet hur de är och vad de står för. Och jag har fått ett bra intryck av Håkan (Sjöstrand, generalsekreterare).

ANNONS

Landslaget under Lasse Richt har stundtals fått kritik – inte minst från journalister – för att ha varit för slutet. Hur viktigt är det för dig med öppenheten?

– Det är nog så öppet det kan vara. Det är svårt för mig att säga nu, det får vi återkomma till längre fram. Men det har väl blivit lite skillnad med den nya ledarstaben om jag har förstått det rätt.

Har du några erfarenheter av att vara chef?

– Chef är ett konstigt ord, haha. Nej, jag har ingen yrkesmässig erfarenhet av det, men för mig är detta ett lag och en grupp som jag blir en del av. Så det är jag inte alls orolig för. Jag blir en i gänget och tillsammans ska vi prestera bra. Det har jag varit med om på fotbollsplanen, och det handlar om fotbollsmänniskor nu också. Alla jobb jag har haft har jag fått lära mig allt eftersom, så det ska nog gå bra.

För de som inte vet –vad går jobbet som landslagschef egentligen ut på?

– Att hålla koll på allt. Att allt fungerar kring laget och hålla koll på alla aspekter utanför planen. Det handlar om förberedelser och bokningar, och alla som jobbar i roller runt laget ligger ju också under Lasse. Jag kan inte allt i detalj än, men jag kommer att ha lyxen att jobba parallellt med Lasse en tid, så att jag slussas in i det i lugn och ro.

ANNONS
ANNONS