Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Nya undersökningen visar: Blåvitt störst - igen

IFK Göteborg är det allsvenska lag som flest fotbollssupportrar sympatiserar med - det visar en ny undersökning. – IFK Göteborg erövrade svenska idrottshjärtan i samband med framgångarna i Europa på 80- och 90-talet, säger Stefan Lundin, sportdirektör på Svensk Elitfotboll.

Flera undersökningar har gjorts på ämnet för vilket som är Sveriges mest populära fotbollslag. Studierna brukar inte sällan visa att det är IFK Göteborg som ligger i topp. Och enligt undersökningen SportNavigatorn, som är gjord av företaget Upplevelseinstitutet, visar resultatet än en gång att Blåvitt är det lag i allsvenskan som flest fotbollsintresserade svenskar sympatiserar med.

Företaget har baserat sin undersökning på 6000 intervjuer med ett representativt urval av den svenska befolkningen i åldrarna 15 och uppåt. Och när studien sammanställs står det klart att tio procent av de tillfrågade anser att IFK Göteborg är det allsvenska fotbollslag som de sympatiserar med.

– IFK Göteborg erövrade svenska idrottshjärtan i samband med framgångarna i Europa på 80- och 90-talet. Det har fortfarande en stor betydelse tror jag, säger Stefan Lundin, sportdirektör på Svensk Elitfotboll.

Malmö FF kommer på andraplats med åtta procent, följt av AIK på sex procent. 45 procent av de tillfrågade anser att de inte har något favoritlag, åtminstone inte i allsvenskan. 

Allsvenskans popularitet ökar

Undersökningen visar också att allsvenskans popularitet har skjutit i höjden det senaste året. Att 55 procent uppger att de har ett favoritlag som de följer i allsvenskan är en höjning med sex procentenheter jämfört med 2015 års undersökning, då 49 procent uppgav att de hade ett lag i allsvenskan de bryr sig extra mycket om. 

– Det har varit en tydlig tendens de senaste åren att allsvenskans status och popularitet har vuxit. Det är uppenbart, säger Stefan Lundin. 

Lundin tror att ökningen tyder på att fler som tidigare mest har brytt sig om internationell fotboll nu också lägger större vikt vid den inhemska fotbollen. 

– För några år sedan ironiserade man sig över Allsvenskans nivå. I dag är det annorlunda. Det återspeglar sig i den här undersökningen och det är glädjande.

*De tillfrågade har kunnat välja mellan de lag som spelade i allsvenskan under säsongen 2016.