Nya detaljen om Zidanes skallning: ”Han är den enda som kunde stoppat mig”

Frankrikes Zinedine Zidane skallade Italiens Marco Materazzi i VM-finalen 2006. Han blev utvisad och Frankrike förlorade, i vad som blev ”Zizous” sista match. Det har blivit ett av fotbollens mest klassiska ögonblick. Nu talar Zidane ut om händelsen.
– Jag är inte stolt över det, säger han till franska fotbollsprogrammet Telefoot.

ANNONS
|

Olympiastadion i Berlin. Det står 1–1 i VM-finalen mellan Italien och Frankrike, och matchen är inne i sin andra förlängningskvart.

Frankrikes storstjärna Zinedine Zidane gjorde ett tidigt ledningsmål med en så kallad ”panenkastraff”. Men sedan kvitterade Italien genom Marco Materazzi drygt tio minuter senare.

Matchen gick hela vägen till förlängning och nu ska de två målskyttarna hamna i händelsernas centrum igen.

Plötsligt blåser domaren av, och för den som ser matchen på tv är det omöjligt att förstå vad som händer. Men snart visar det sig att Italiens Marco Materazzi rullar runt på gräset och den assisterande domaren har sett något som ska definiera en hel karriär.

ANNONS

Efter rapporter från sin assisterande visar huvuddomaren upp det röda kortet för Zinedine Zidane. Reprisbilderna visar sedan hur Frankrikes storstjärna har skallat Marco Materazzi i bröstet.

Senare har det framkommit att Materazzi hade förolämpat Zidanes syster på något sätt.

Zidane avslöjar: ”Han kunde stoppat mig”

Skallningen och finalförlusten (på straffar) blev det som avslutade ”Zizous” karriär, eftersom han lade skorna på hyllan efter VM 2006.

Sedan dess har det hänt mycket. Zinedine Zidane har varit tränare för Real Madrid under två vändor och har då vunnit Champions League tre gånger och La Liga två gånger.

Men i samband med Zidanes 50-årsdag på torsdag har han gjort en längre intervju med fotbollsprogrammet Telefoot, och där har skallningen 2006 kommit på tal igen.

– Jag är inte stolt över vad jag har gjort, men det är en del av min resa. I en människas liv görs inte allt perfekt. Jag hade några komplicerade stunder och det här är en av dem, säger Zidane i tv-programmet.

Det framkommer också att händelsen hade kunnat avstyras. Zinedine Zidane berättar att den tidigare lagkamraten Bixente Lizarazu hade ett särskilt inflytande på honom.

– Bixente är den enda som kunde ha stoppat mig, säger Zidane om sin nära vän.

ANNONS

Men Bixente Lizarazu, som var med och vann VM-guld 1998, hade avslutat sin karriär två år tidigare. Så han kunde inte lugna ned den franska kaptenen under bråket med Materazzi – och det slutade som det gjorde.

– Han hade varit viktig den kvällen, om han hade funnits vid min sida, även om man inte kan göra om det förflutna ändå, säger Zidane.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS