Varbergs Erion Sadiku och Häckens Leonard Zuta i duell på Bravida Arena.
Varbergs Erion Sadiku och Häckens Leonard Zuta i duell på Bravida Arena. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Ny seger för Häcken mot Varberg

Sex poäng på fem dagar mot Varbergs Bois ger BK Häcken allsvenskt topphäng. Segersiffrorna, 2-1 på Bravida Arena, kunde dock ha varit mycket större.
– Jag är väldigt glad över den här segern också, säger Häckens tränare Andreas Alm.

|

Varberg hade svårt att värja sig. Ett tempostarkt och spelsuget Häcken involverade många i det offensiva spelet och blandade rak ”Drillo”-fotboll med inspirerat ”Tiki Taka”-lir.

Tidigt glänste vänsterkanten med Leonard Zuta och Leo Bengtsson, ofta i samspel med formstarke centertanken Alexander Söderlund.

I den tionde minuten visade hemmalaget prov på kyla och klass. Hög bollvinst av Erik Friberg, tillbakaspel till Gustav Berggren, snabb passning ut till en fristående Leonard Zuta, vars vänsterinlägg mot Alexander Söderlunds kalufs var precist – och gav tidig och trygg 1-0-ledning.

Trots fortsatt och tryckande högsommarvärme orkade Häcken fortsätta gasa. Leo Bengtsson virvlade allt som oftast fram runt Varbergs straffområde.

Stojan Lukic var obeveklig

Sedan återkomsten har Leonard Zuta utnyttjat både mod och löpkraft i den fiktiva jakten på positionen som seriens främste vänsterback. Han tog nya kliv nu.

I Rasmus Lindgrens frånvaro tog Erik Friberg ännu större ansvar som lagkapten och outtröttlig mittfältsdynamo. I kombination med placeringssäkra bollvinster och öppnande passningsspel går 34-åringen mot sin bästa säsong i andra Häckenvändan.

Häckens jakt på ett andra mål var febril.

Alexander Söderlund var nära, Leo Bengtsson försökte, Ahmed Yasin tog initiativ och Daleho Irandust var aktiv. Stojan Lukic i Varbergsmålet var obeveklig. Butiken var stängd.

Det gav Varberg kraft – och ork i det kollektiva kontringsspelet.

Och när Häcken på nytt försökte började missarna sätta sig i huvudet.

– Vi borde ha lett med 3-0, tyckte Häckens Alexander Söderlund i Dplay i halvtid.

Efter paus blev passningarna ofta en för mycket och Varbergs vittring ett vitaminpiller för matchbilden.

Det var chanser åt båda håll, med öppna svängdörrar och högt tempo.

I en av alla omställningar fick Stojan Lukic – matchens bäste spelare – till slut retirera när Leo Bengtsson slog in returen på Alexander Söderlunds hårda styrning framför mål. För anfallsfart och inlägg stod konditionsstarke Ahmed Yasin.

Kunde blivit mycket fler mål

För Varberg gjorde Junes Barny sin första allsvenska match sedan 1 juni 2019 då han spelade för IFK Göteborg mot Örebro. Då som mittfältare, nu som forward. Under sina 70 minuter skapade han en del oreda i Häckens straffområde.

Varbergs reducerade på tilläggstid genom inhopparen Robin Tranberg. Direkt efter mål blåste domaren av matchen.

Som ni förstår kunde det blivit många fler mål i den här matchen än de tre vi fick se.

Matchkvaliteten totalt sett var god.

För Häcken var segern den andra raka mot Varberg.

Jag får prata i två gånger 90 minuter att vi inte ska sluta. Det finns på hemmaplan en lite lyxig känsla när man hamnar på 2-0 att vi ska göra tre och fyra – och tummar lite grand på jobbet, sa Andreas Alm.

Häckentränaren fortsatte:

Jag har inte sett Varberg sluta spela någon sekund. Det kanske inte stämde i första halvlek för dem, men de slutar inte spela. De ger aldrig upp matchen oavsett vad det står. Jag är väldigt glad över den här segern också, det är inte lätt för oss att vinna den här matchen. Hade vi gjort 2-0 i första hade det såklart varit en annan sak, konstaterade Andreas Alm.

I nästa omgång – på måndag – väntar Norrköping borta. I vårmötet vann Häcken med 2-1 efter två mål av Alexander Söderlund.

I tabellen är Häcken kvar på femte plats, åtta poäng bakom serieledaren Malmö FF.