Magnus Sköldmark är ny klubbchef i Gais, ett uppdrag han hade även för tolv år sedan.
Magnus Sköldmark är ny klubbchef i Gais, ett uppdrag han hade även för tolv år sedan. Bild: DANIEL STILLER

Ny klubbchef på plats – startar flickfotboll: ”En självklarhet”

Tolv år efter senaste vändan. Nu återvänder den tidigare Gaisspelaren Magnus Sköldmark till Gaisgården för att utveckla föreningen i rollen som klubbchef.
– Jag är jätteglad att man har tagit ett beslut att starta flickfotboll, säger han.

ANNONS
|

Efter en lång och framgångsrik karriär som spelare i bland annat Örebro SK, Gais, kinesiska Dalian Wanda och skotska Dundee United tog sig Magnus Sköldmark 2004 an uppdraget som klubbchef i Gais. Då var han med när klubben gick upp i allsvenskan 2005.

Han stannade på Gaisgården till 2008 och började 2010 i en säljande roll i Örebro SK med titeln Affärsrelationer sport. Den övergick 2016 i en roll som sportchef i vilken han tjänstgjorde fram till våren 2019. Därefter slutade han tvärt.

– Den mediala bilden är att jag lämnade snabbt. Det var en ganska lång process. Däremot skrevs det inget om det, säger 52-åringen under en intervju på Gaisgården.

ANNONS

Gais nye klubbchef utvecklar:

– Det finns alltid två sidor av det myntet. Man (ÖSK) valde att bygga om organisationen. Där fanns det inte plats. Då valde vi tillsammans att gå skilda vägar. Utan att säga för mycket i det. Jag önskar dem lycka till och är jättestolt över det arbete jag gjorde där. Fokus har legat jättemycket på akademin under de här åren. Att bygga den starkare.

Har tagit Uefas tränarlicens

Efter åren i ÖSK satsade Magnus Sköldmark på fortbildning och tog mellan september 2019 och mars 2020 Uefas A-licens ihop med bland andra Henok Goitom (AIK), Jonas Henriksson (IFK Göteborg) och Rasmus Lindgren (BK Häcken).

–Jag var 20 år äldre än alla de andra! Man måste planera för framtiden. När mina barn är lite äldre om sex-sju år kan jag nog tänka mig att stå på en grön plan igen, säger Magnus Sköldmark, vars 13-årige son inom kort spelar Gais Open med just Örebro SK.

2019 slutade Magnus Sköldmark tjänsten som sportchef i Örebro SK och sökte samma jobb i Öis. Ett år senare är han klar för Gais, men kommer inte att jobba med sportsliga frågor.
2019 slutade Magnus Sköldmark tjänsten som sportchef i Örebro SK och sökte samma jobb i Öis. Ett år senare är han klar för Gais, men kommer inte att jobba med sportsliga frågor. Bild: DANIEL STILLER

Han var också en av kandidaterna till tjänsten som sportchef i Öis förra hösten.

– Det är ingen hemlighet. Det gäller att vara transparent. Sedan tror jag för båda partners skull att det blev jättebra. Jag är jätteglad att det här blev istället.

Hur nära var det?

ANNONS

– Det får de (Öis) svara på.

Gais inledde rekryteringen av Erik Bergkvists ersättare i december 2019, men avbröt den när coronan slog till under våren. När processen på nytt tog fart i slutet av sommaren var Magnus Sköldmark tidigt ett alternativ.

– Erbjudandet gick inte att motstå. Jag känner mig jätteglad, stolt och hedrad att vara en del och leda klubben framåt igen, säger han.

”Gais är en klubb för alla”

Gais har två ledande tjänstemän direkt underställda styrelsen, sportchefen Nicklas Karlström och klubbchefen Magnus Sköldmark. Det innebär att Sköldmark i inte kommer att arbeta med sportsliga frågor.

– Det stämmer, säger han själv.

Han huvudsakliga arbetsuppgifter som klubbchef blir marknadsfrågor, kommersiella frågor, personalfrågor och föreningsutveckling. Inom kort kommer Gais starta verksamhet för flickor.

– Det är jag jätteglad för. Det är för mig en sanitetsfaktor i en klubb. Gais är ju en av Sveriges äldsta föreningar. För att attrahera partners av dignitet behöver du inkludera hela samhället, säger Magnus Sköldmark.

Han utvecklar detta resonemang ytterligare.

– Gais är en klubb för alla, som jag ser det. Det spelar ingen roll vem du är, varifrån du kommer, vilken samhällsklass du är ifrån. Alla har en plats här. Det finns så mycket kärlek och engagemang som skapar en grogrund för en bra utveckling. Att då inkludera flickor och börja med det känns jättespännande. Det är precis den vägen vi måste gå.

ANNONS

Vilken är Gais viktigaste uppgift i nuläget?

– Att fortsätta på den inslagna vägen. Vi behöver ha en långsiktighet och inte hoppa från tuva till tuva utan stå fast vid de beslut man har fattat. Man har tagit en intressant väg när det gäller sporten, med unga utvecklingsbara spelare, lokalt och regionalt.

”Måste övertyga fler”

– När det gäller klubben i stort gäller det för mig att inte bara supportrarna, medlemmarna och andra gaisare förstår vikten av vad Gais betyder för Göteborg. Vi behöver övertyga staden, kommunen, regionen och företagarna att vi är en bra samarbetspartner att synas ihop med. Vi ska gräva där vi står och ta steg för steg. Vi behöver bli fler aktiva ungdomar i klubben, säger Magnus Sköldmark.

Gais kommer starta flickverksamhet, dock inget damlag. Det berättar Magnus Sköldmark när han börjar sin nya tjänst som klubbchef i Gais.
Gais kommer starta flickverksamhet, dock inget damlag. Det berättar Magnus Sköldmark när han börjar sin nya tjänst som klubbchef i Gais. Bild: DANIEL STILLER

Han betonar samtidigt vikten av att välja ett antal frågor att fokusera på.

– Vi får inte sprida ut oss för mycket. Försäljning är en viktig fråga. Vi går in i en sådan fas nu. Vi behöver jobba med medlemsfrågor. Vi behöver hitta en struktur för verksamheten. Jag vet att det finns ett pågående arbete, där planerna är en begränsande faktor häruppe. Vi söker oss ned mot centrum när det gäller vår ungdomsverksamhet. Sedan vårt CSR-arbete. Vi vill vara en klubb för alla och även hjälpa de svaga i samhället.

ANNONS

Vilken är Gais framtida roll i den svenska elitfotbollen?

– Gais är en klubb som alltid kommer tillbaka. Hur du än vänder och vrider på det tror jag att historien kommer upprepa sig, att man ser den här uppgången i klubben. Det finns en väldigt positiv vind i klubben i dag. Gais roll är att bli ett elitlag i allsvenskan. Det är det långsiktiga målet. Det handlar om att det får ta lite tid. Det behöver inte ske i morgon.

Hur har klubben förändrats sedan du var här senast?

– Det är lite tidigt att säga. Spontant ser det ut som att det har hänt mycket bra saker när det gäller anläggningen här uppe. Det är väldigt positivt. Jag ser att det är människor som trivs tillsammans. Både här på sportkontoret och i elitorganisationen. När det gäller klubbens ekonomi har den varit ganska långt nere, nu börjar man ta steg och skönja horisonten.

Kommer pendla från Örebro

Personligen kommer han pendla mellan Örebro och Göteborg.

– Jag har barnen varannan vecka. Jag har också ett starkt stöd hemifrån. Jag känner mig trygg i det. Det gör klubben också. Jag kommer att vara på plats på Gaisgården varje vecka och letar boende här.

ANNONS

Jonas Andersson är ordförande i Gais.

– Förväntningarna är att Magnus med vår övriga organisation ska stärka försäljningen i och runt Gais med partnerskap och souvenirer. Ska vi bli redo att ta steget upp i allsvenskan behöver vi bli ekonomiskt starkare, säger han.

Magnus Sköldmark och hans Dundee United i möte med Celtic och Henrik Larsson.
Magnus Sköldmark och hans Dundee United i möte med Celtic och Henrik Larsson. Bild: HENRIK BJÖRNSSON

Magnus Sköldmark

Ålder: 52 år.

Bor: Örebro – och snart även i Göteborg. Söker boende.

Familj: Särbo/sambo Marie, barnen Emil, 13, och Ella, 9 samt bonusbarnen Linn och Ludvig.

Klubbar: Örebro SK, Gais, Dalian Wanda, Dundee United.

Fotbollsmeriter: Jag spelade mot Bergkamp en gång, men är en klassisk vattenbärare, som har fått ganska sköna upplevelser i fotbollsvärlden. Jag är stolt över att jag har spelat så pass många allsvenska matcher som jag har gjort, i två så traditionstyngda klubbar som Örebro och Gais. Sedan hade jag några äventyr. Ett i Kina och ett i Skottland. Det har också gett mig vänner för livet och livserfarenheter.

Aktuell: Ny klubbchef i Gais från och med 2 november 2020.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS