Ny förlust för Öis – släppte in avgörande målet på tilläggstid

Det nya Öis fortsätter att hacka. I bortamötet mot Falkenberg blandades passivitet i defensiven med bättre offensiva aktioner, vilket slutade med uddamålsförlust efter att man släppt in det avgörande målet på övertid.
– Vi borde inte förlora den här matchen. Det känns som att vi har bra kontroll, men det behövs mer skärpa i defensiven när det gäller fasta situationer och presspelet, säger Ajdin Zeljkovic.

|

Två lag som inlett sämre än förväntat. Nej, det rörde sig inte om det allsvenska derbyt mellan Blåvitt och Häcken.

Till superettans femte omgång åkte Örgryte IS tio mil söderut för ett liknande ångestmöte med Falkenberg, som i upptakten sågs som ett av seriens starkaste lag.

Tabellen inför:

Öis på nästjumboplatsen med två poäng. Falkenberg precis ovanför med en poäng mer inspelad.

Tillsammans hade de båda lagen endast gjort fem mål vilket gav ett gemensamt snitt på mål var 144:e minut.

Det skulle det bli ändring på.

Släkten är värst

En som haft svårt att hitta nätet i säsongsinledningen är Djurgården-lånet Adam Bergmark Wiberg.

I fjol gjorde han åtta mål på närmare 30 matcher för Öis. I dag stod han på andra sidan planen som ensam Falkenberg-spets – med noll på målkontot efter fyra matcher.

Och så det här med släkten och att den alltid är värst.

Efter tjugo minuters spel blev Öis-försvaret stillastående och bolltittande vid ett inlägg. Konsekvensen blev att Fredrik Andersson fick hämta bollen ur nätet efter att Bergmark Wiberg nått först och högst med huvudet.

En kvart senare var han också en halv meter från att göra sitt andra mål för dagen när han överraskade Andersson med ett skott 30 meter från mål – men bollen landade precis utanför stolpen.

Öis svarade i anfallet efteråt.

En misslyckad rensning från Falkenbergs-försvarare lämnade Ajdin Zeljkovic frispelad, och nyförvärvet från Lindome kunde med en enkel bredsida placera in sitt andra mål för säsongen. Två välbehövliga mål på två matcher och 23-åringen ser ut att kunna bli avgörande för lagets framgångar i år.

Men det dröjde inte länge innan Falkenberg återtog kommandot.

Hörna två minuter senare. Bollen slogs mot bortre stolpen och nådde hemmalagets Kalle Björklund, 190 centimeter lång, markerad av Hampus Dahlqvist, knappt 170 centimeter över havet.

2-1 till hemmalaget, och ett resultat som stod sig till paus.

– Vi har greppet fram till deras första mål. I efterhand är känslan att vi har bra koll: Vi skapar lägen och vi kunde skapat ännu mer medan de försöker kontra. Efter 1-1 får vi energi men så släpper vi återigen in på en fast situation och går ner oss lite, säger Ajdin Zeljkovic.

Dubbelt upp av Zeljkovic

Öis ständiga orosmoment Herman Sjögrell fyllde 20 år för dagen och såg ut att vara på gott humör.

Födelsedagsbarnet tunnlar sina motståndare med sådan regelbundenhet och precision att Göteborgs trafiknämnd snart kommer att erbjuda honom en tjänst för att lösa alla problem med stadens älvförbindelser.

Strax tio minuter in i andra halvleken valde han ett annat vapen dock – en överstegsfint som gjorde att han kunde rycka förbi sin försvarare och ner mot kortlinjen.

Inspelet sedan hittade mellan ett gäng gula tröjor till Zeljkovic som styrde in 2-2 och därmed även gick upp i delad skytteligaledning.

– Det känns bättre och bättre för varje match. Jag har aldrig spelat med Herman men det känns som att vi börjar hitta kemin – det gäller framförallt för hela laget. Nu måste vi bara ha tålamod och jobba ännu hårdare, säger Zeljkovic.

Kvitteringen öppnade upp för en halvlek där båda lagen gick för seger. Flera bra chanser men så saknades också skärpan i den sista tredjedelen.

Adam Bergmark Wiberg hotade vid ett par tillfällen, men avsluten sökte sig bort från målramen. Likadant såg det ut när Öis anföll.

Förlorade på tilläggstid

Med kvarten kvar slutade lagen att söka struktur i uppbyggnadsfasen och skärpan var närmast obefintligt.

Lagdelarna drogs allt mer isär. Det passade Falkenberg bättre, som under hela matchens gång var inställda på att ställa om snabbt.

– Man sprang en hel del så det är ganska normalt att man blir tröttare mot slutet. Men jag kände inte att vi var tröttare än dem. Olyckligtvis så fick de med sig det, säger Ajdin Zeljkovic.

En vertikal boll bakom Öis-försvaret räddades från att gå utanför kortlinjen och markinlägget efteråt hittade in till Christoffer Carlsson – en av få Falkenberg-spelare som orkade hänga med upp i anfallet.

Mittfältaren slog till och bollen passerade Fredrik Andersson. Bakom fanns Arvid Brorsson. Men han tappade fotfästet, föll på baken och misslyckades med att rensa undan.

3-2 på resultattavlan i matchminut 92, och bekymren växer för Öis.

– Vi borde inte förlora den här matchen. Det känns som att vi har bra kontroll, men det behövs mer skärpa i defensiven när det gäller fasta situationer och presspelet. Offensivt tycker jag att vi visar framsteg, säger Ajdin Zeljkovic.